Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Hilposen kahvikämppä

LEMMENJOKI
Sallivaara HILPOSEN KAHVIKÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

080G

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Inari-Kittilätien luoteispuolella noin 5,3km tiestä Sallivaaran lounaispuolella. Sallivaaran erotusaidan kirnun keskeltä n.160m koilliseen.


-

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2015

24.08.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7601160

3454560

Huom:

LISÄKUVIA

Kirsti Pokka ja Jouni Jomppanen. Hilponen.  Viimeisimpiä Sallivaaraan rakennettuja ja samalla kookkaimpia rakennuksia. Kämpän koko johtui kaupankäynnin ja huvitusten saamalla suuremmalla merkityksellä erotuksilla. Kämppä ehti olla käytössä vain muutaman vuoden ennen erotusten päättymistä. (Toisaalta mainitaan jotta kämpän toinen huone olisi useiden omistajan vaihdosten jälkeen myyty 1950-luvulla. Tämä vuosiliku on hieman ristiriidassa tuon aikaisemman kanssa). 1970-luvun inventoinnissa seinähirret todettiin olevan kunnossa vaikka katto oli sortunut. Kaksihuoneinen veistetyistä hirsistä pitkälle nurkalle rakennettu kämppä on kooltaan 4,5x8m. Ovet ovat samalla pitkällä sivulla ja piisit ovenvieressä ulkonurkissa. Huoneiden välissä oleva seinä ei ole kattoon asti ja siinä on "myyntiluukku". Molemmissa huoneissa on pitkällä peräseinällä matala kaksiruutuinen ikkuna. Ikkunan alla pöytä ja pöydän molemmin puolin laverit.
Lähteenä käytetty pääosin Teppo Korhosen kirjaa "Poroerotus" 2008. Kirjassa on mitä ilmeisemmin mennyt tämän ja 080H Kaapin Aikion ja Teuvo Lehtolan kämppä sekaisin tietojen osalta. Kirjan tiedoissa on ristiriitaa muiden tietolähteiden kanssa.
Kämppä näkyy 1998 topokartalla ja MML:n karttapaikalla 2014.
1980-luvun kunnostuksessa rakennettu lautakatto on vaihtunut huopakattoon 2011 talkoiden yhteydessä.

Päiväkirjamerkintöjä: