Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Tupalaki 2

LEMMENJOKI
TUPALAKI 2

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

020A

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa

Kietsimäjärveltä lähtevän joen etelälaidalla. Norjan rajaa seurailevan poroaidan tuntumassa.

Tämä tupa on siis ollut nykyisen tuvan kohdilla vuosien 1963 ja 1976 välillä. Pyöreistä hirsistä tehdyssä kämpässä on jyrkähkö huopakatto. Päädyn oven edessä on lautaeteinen. Pitkällä sivulla pieni kolmiruutuinen ikkuna, lieneekö toisella puolen isompi ikkuna?  Valokuvasta voi myösvpäätellä jotta tupa olisi värjätty. ulko-oven aukosta näkyy rakennuksen kirjava hirsipääty joka on puun kuorimisen jäkeen kirjava, siis tuoretta veistotyötä. Rakennuksen kylki on kuitenkin tasaisemman värinen. Myös eteisen lautaoven pinta on sisäpuolelta vaaleampi kuin lautaeteinen ulkoapäin. Tämäkin viitaisi maalaukseen.
Tupa on ollut lyhytikäinen, josta johtuen siitä on ollut vähän tietoa ja kuvia. Missä tupa nykyään on vai onko missään. Jos tuolla seudulla on hirsirakennus, joka on tehty vuoden 1960 tietämillä niin sitä ei varmaankaan ole pistetty polttopuiksi 15-vuotta myöhemmin.

Koordinaatit likiarvoja.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut (1997) 28.01.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1960-luvun alku

7618070

3423630

Huom:

 

Nykyisen tuvan (020B) kohdilla on ollut vanhempi rajamiesten tupa. Aikaisemmin en ollut noteerannut tietoja tästä rakennuksesta. Eräässä netistä löytyvässä matkakertomuksessa nuoret miehet olivat laskeneet kanootilla Norjan vastaisella rajalla olevaa jokea vuonna 1963. He olivat etsineet vanhaa Tupalaen tupaa jonka palaneet jäänteet olivat sitten löytäneet. Myöhemmin he olivat tavanneet rajamiehiä jotka olivat kertoneet uuden tuvan rakennetun parin kilometrin päähän.
Eli tupa on ollut rakennettu jo vuonna 1963 ja silloin se on ollut uusi. Se mainitaan myös retkeilyoppaassa 1967 ja se näkyy myös Topografikartalla vuodelta 1970. Raimo O. Kojo kirjoittaa Lapin retkeilyoppaassa vuodelta 1967 s.87: ”Tupalaen eteläpuolella, Skiethamjokkan rannalla on uusi rajamiesten autiotupa, johon tavallinen turisti ei ole ikinä astunut. Muutamat kymmenet Inarin ja Nunnasen väliä taivaltavat eräretkeilijät käyttävät vuosittain majaa yöpymispaikkana rajavartijain ja poromiesten lisäksi.” Kirjani painos on toki vuodelta 1977 mutta en epäile etteikö kirjassa tarkoitettaisi tätä rakennusta eikä uudempaa 020B.
Kävin paikalla 1997 enkä muista muuta rakennusta kuin nykyisen. Jos siellä olisi ollut tuo kuvan kämppä pystyssä niin varmasti olisin muistaisin sen ja ottanut siitä valokuvan. Perustuksia ym. en tuolloin katsellut.
Erään vuodelta 1976 olevan oppaan mukaan: ”Kietsimäjärvellä ollut ennen nykyistäkin tupa, joka purettu ja siirretty Vaskojärvelle.” Vaskojärvi on noin 10km koilliseen. Vaskojärveltä hieman pohjoiseen on entinen  rajamiesen tupa (Vaskojärvi 016). Tuolla en ole käynyt mutta siellä olevista rakennuksista olen saanut kuvia. Tämä rakennuksen mukaista tupa ei siellä ole, ainakaan nykyään.

Nykyään paikalla on uudempi rajamiesten tupa. Katso 020B Kietsimäjärvi (Tupalaki 3)
Noin 1km pohjoisempana on ollut vanha Tupalaen autiotupa. Katso 019 Tupalaki (Skietsimä)

Päiväkirjamerkintöjä:

6.8.1997.
". . . Vaihtelevia rantamaita pidemmän järven rantaan ja yllätyksekseni se jakautuukin kahdeksi pienen virran ollessa välissä. Virta niin matala että maastokengillä kiviä pitkin yli. Näin pääsin kurkistamaan rajamiesten Tupalaen tupaa. Perille vei mönkijän mentävä ura eli helppo kävellä. Tuvalla ei ollut ketään joten saatoin vilkaista ikkunoista ja näin saunan ja viihtyisän kamarin. Kyllä heittin kelpaa. Tuvalta saikin sitten aloittaa poroaidan seuraamisen kulkien mönkiän uralla. . . "