Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Rajan kämppä

KOILLISKAIRA
RAJAN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

058B

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Luirojärven etelärannalla olevasta retkeilijöille tarkoitetuista rakennuksista se itäisin. Luirojoen luusuasta noin 500m koilliseen.


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1992, 1993, 2000, 2005, 2016

18.10.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

(1946) 1951, 1988

7569880

3542700

Huom:

LISÄKUVIA 

Viihtyisä, tunnelmallinen vain alalaverilla varustettu kelohirsitupa noin 6 hengelle. Tunnelmaltaan aivan toista kuin Luiron “Hiltton”.
Varustuksena laverin lisäksi pirttipöytä ikkunan ääressä, kamiina ja kaasuliesi. Tupa on hieman sivussa muista rakennuksista joten se on myös hieman rauhaisampi. Tuvan takana on puuvaja/WC yhdistelmä
Tuvan “Kämppäkirjassa” 2005 luki seuraavaa:
“Rajan kämpän autiotupa
• Rakennettu 1946. Rakentajana rajavaartioston Korvasen vartio. Alunperin kämppä rakennettiin Luirojärven länsipuolelle korkealle Vaselmapään rinteeseen. Sodankylän Latu siirsi kämpän nykyiselle paikalleen 50-luvulla. Tupa purettiin 1988 ja tilalle rakennettiin -".
Tuo kappale jäi kämppäkirjassa tosiaan tuolla tavalla kesken. Nykyinen rakennus ei ole se alkuperäinen siirretty vaan tuolloin 1988 on vanha purettu ja tilalle rakennettu kokonaan uusi.  Asia selviää hyvin vanhempien vaeltajien kertomusten ja valokuvien perusteella.
Vanhemman kämpän historian vuosiluvut on vaihdelleet. 1930-luvusta alkaen. Oletettavin rakennusvuosi on tuo 1946 Luirojärven länsipuolelle. Siirto nykyiselle paikalle 1950-luku ja purettu 1988.
". . .Vanhin kämpistä oli itäisin, ns. Rajamiesten kämppä, Televisiokämpäksikin mainittu (puinen televisioantenni). Ilmeisesti se on purettu huonokuntoisena. Kämpässä oli laudasta tehty ?porstua? tai oikeammin ehkä pieni puuvarasto ovipielessä, luonnonkivitakka, kiiltäviksi kuluneet veistetyt laverilaudat. Hirret oli veistetty tuoreesta puusta (1966 se oli jo harmaa), korvaava kämppähän on keloa." (JR 2013)
Katso 058A Rajan kämpän vanha paikka

Päiväkirjamerkintöjä:

26.6.1993 ". . . Loppumatka Luirolle hyvää polkua Ruotmuttipäiden männikkörinteillä Sokostin kylkeä ihaillen. Luirolle päätyi koko Anterin porukka. Viialan mies, Riihimäen porukka ja kolmilapsinen perhe. Tukeva ateria ja kuuma sauna. ilta menikin sitten rattoisasti rupatellen niitänäitä."
SUNNUNTAI 27.6.93 ". . . Palataanpa kuitenkin aamuun. Luiron Rajankämppä heräsi klo 6. Vuorottaista aamupuuron keittoa. Taivaalla oli pilviä, mutta ei kuitenkaan sateen merkkejä. Viialan mies suuntasi Tuiskukurun kautta kohti Kiilopäätä. Riihimäkeläiset aikoivat yhdessä päivässä Porttikoskelle Mantiekurun kautta. Lähteissäni morjenstin vielä 5 henkiselle perheelle joka oli majoittunut "Hilttonin" varauspuolelle. . ."
1.10.2005 ". . . Luiron rajankämppä oli ainakin tyhjä. Laittelin sapuskat tuvassa.
Laitoin tavarat kasaan ja rinkan tuvan seinustalle. Otin pyyhkeen ja pesuvehkeet. Kuitenkin ennen saunalle menoa poikkesin vilkaisemaan valvonta- eli huoltotupaa. . .
Jäin Rajan kämpälle yöksi. Juttuseura oli niin mukavaa näin kuuden vaelluspäivän jälkeen. Käytiin siinä läpi vaellus historiamme, varusteet ja jotain muutakin. Ulkona käydessä näin valoja Ison autiotuvan suunnalta. Luulin jo kämppäkaverin lampun heijastukseksi. Tupa hiljeni joskus myöhään."
2.10.2005 Sunnuntai 7. vaelluspäivä. "Olen tottunut nukkumaan pitkään mutta nyt koitin nousta ylös aikaisin. Kämppäkaveri kertoi kuitenkin olleensa hereillä jo pitkään muttei viitsinyt takiani nousta. Jos jonkun kanssa kanssa reissuun aikoo lähteä niin unirytmien on syytä olla suht samanlainen.
Aamutoimet on mukava hoidella kämpissä. On tilaa, lämpöä, kaasuliesi ja se tärkein eli pöytä. Kaverin rinkassa, tuvan seinustalla oli muistava lämpömittari joka ilmoitti yön alimmaksi lulkoämpötilaksi +8. Erikoinen yölämpö lokakuun alkuun.
Sää oli yhä sateensekainen ja suhruinen. Päätin siten suunnata suorempaa reittiä Suomujoen suuntaan. . ."
Tiistai 16.8.2016
”…Luiron etelärannalla tulee ensin vastaan Rajan kämppä. Se on säilynyt samanlaisena kuin on ollut aina ennenkin. Ei havaittavia muutoksia. Ainoastaan pihamaa tuntuu laajemmata, mutta vain tuntuu. Me jatkamme Hillttonille. Siellä on yksi pariskunta, joka on lähdössä Sokostia valloittamaan. Vaihdetaan muutama sananen heidän kanssa. Jatkamme saunan suuntaan. Siellä ei ole ketään. JESS!!! …”