Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Pikku luirojärvi 1

KOILLISKAIRA
PIKKU LUIROJÄRVI 1

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

050A

Edellinen

Seuraava

Alasalvoskota

Pikku Luirojärven eteläpuolella noin 510m järvestä, laskuojan länsipuolella. 30m purosta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


31.01.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7574280

3543180

Huom:

LISÄKUVIA 

Metsähallituksen inventoinnissa 2013 mainitaan seuraavaa:
"Alasalvoskota. Nelikulmainen 4mx4m. Kodassa ollut 3 hirsikertaa jykevistä hirsistä. Katto on romahtanut ja hirret pahoin lahonneet. Kodan keskellä on kivistä tulisijan jäänteet."

Paikalla on ollut turvekattoinen alasalvoskota. Vieressä olevaa pienempää turvekotaa ei mainita inventoinnissa tai muissa lähteissä.
Maisemallisesti ja sijainnin mukaan VW.n kuvat sopii hyvin inventoinnin ja muiden lähteiden kotaa A käsitteleviin tietoihin. Se on ainoa alasalvoskota ja kohteista eteläisin. Vain VW.n kuvissa esiintyvän toisen kodan puuttuminen muista lähteistä hämmästyttää. VW.n kuvien ja muiden kuvallisten tai kirjallisten mainintojen väliä on runsaat 50 vuotta. Jos tuon toisen kodan runko on purettu vaikkapa alasalvoskodan polttopuiksi, niin 50 vuoden aikana jäljelle jääneet osat katoaa kokonaan maastoon.

"Alasalvoskammin vieressä purolta päin katsottuna oikealla puolella havaittavissa pientä mättäisyyttä ja sen takana koivurypäs. Tässäkö sijainnut vanhojen valokuvien turvekota?" (Vänkä 09/2021)

Päiväkirjamerkintöjä: