Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Luulampi uusi

KOILLISKAIRA
LUULAMPI UUSI
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

008B

Edellinen

Seuraava

Kahvila
Päivätupa

Luulammen etelärannalla Kiilopään eräkeskuksesta n.4km itään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1992, 1993, 1994, 2005, 2016, 2022

12.09.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1984

7585560

3523010

Huom:

LISÄKUVIA

Luulammen rannalla on nykyään iso opastustupa / päivätupa / kahvila (rak. 1984) sekä muutama piharakennus. Opastustuvassa ei ole yöpymispaikkoja mutta sesonkiaikana toimiva latukahvila ja takka. Kahvila yrittäjälle on asuintilaa talon päässä olevan keittiön yläpuolella. Pihalla nuotiopaikka ja kuivakäymälät. Päivätupa oli remontissa 2014.
Luulampien ympäristöstöstä on löydetty merkkejä muinaisesta asumisesta, kvartsi-iskoksia, kvartsikaapimia, palaneita luita ja viitteitä tulipaikoista.
Vanha Luulammen vanha tupa 008A oli rakennettu 1967. Se on siirretty Karapuljuun autiotuvaksi 1984.

Luontoon.fi 2015
"Tyyppi: Päivätupa            
Varustus: Kamiina ja avotakka.        
Huomautukset: Päivä- ja opastustupa. Tuvassa on ympäröivän tunturiluonnon eläin- ja kasvilajeja esittelevä näyttely ja latukahvila kevät- ja syyssesongeilla."


Luulammelle tulee nykyään (2016) tasainen sorastettu polku Saariselältä ja se jatkunee Kiilopäälle. Eli paikalle hölkkää trikoissa lenkkeilijöitä. Rakennusta on kunnostettu viime käyntini jälkeen, huomasin uutena vain laaja kivetyn alueen tuvan edustalla. Muu kunnostus on ilmeisesti tehty vanhan mallin mukaan.

2022 Olin päiväkävelyllä Kiilopäältä luulammen reittiä. Mukava reitti. Sade ja kulutus tehneet polusta paikoin hyvin kivikkoisen. Kahvilalla on uusi mukavan tuntuinen omistaja. Rakennuksessa ei huomannut erityistä uutta. Nyt tuli kuvattua myös kolmipaikkainen wc. Vajaan 100m päähän on rakennettu taukokota jota voi hyödyntää kun kahvila on suljettu (Luulampi kota 008C).

Päiväkirjamerkintöjä:

28.8.1992 ". . . Jännitykselläkin odottamani Luulammen uusi opastustupa ilmestyi näkyviin suurena ja ympäristöön vieraana. Päiväretkeilijöiden ja hiihtäjien taukotuvaksi tarkoitettu opastuskeskus on suuri rakennus vanhan autiotuvan paikalla. Kioskikahvilaa ei pidetty auki koska eilen oli ollut vain 4 asiakasta. Eipä siinä kovin kauan viitsitty istuskella vaan valokuvien jälkeen alettiin nousemaan Kiilopään kupeessa olevan kurun reunalle. . ."
30.6.1993 ". . . Pian olin taas kevyen reppuni kanssa Luulammen linnalla. Viimeiset kahvit katoksen alla. Tuvalta lähti kaksi maastopukuista kortinpelaajaa pienien reppujensa kanssa ja mokomat jättivät takkaan jonkinlaiset tulet palamaan. Kaatelin klapeja ja sammuttelin halkoja. Kun jäljellä oli vain pieni hiillos uskalsin jatkaa matkaa. Ihmettelen jättävätkö ihmiset kotonaan tai mökeillään takkaan tulet kun lähtevät pois tai matkoille, tuskinpa. Vanhaa reittiä Kurunkautta. . ."
4.10.2005 ". . . Poikkesin vielä katsomassa sitä pientä kurua joka on Luulammen kämpän länsipuolella. Ei jaksanut enään innostua. Luulammen Opastustupa oli tyhjällään. Sen kuistilla oli aurinkoista ja huomattavasti lämpimämpää kuin sisällä. Jäin siis ulos laittamaan viimeisen BlåBandin. Käväisihän siinä pikaisesti pari päiväkävelijää. Jatkoin luulammen itäpuolitse. Vilkaisin niitä hiekkapenkkoja jotka näkyvät tuvalta. . ."