Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Vallivaara

KÄSIVARSI
VALLIVAARA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

N14

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa / Porokämppä

Tenomuotkalta noin 3km kaakkoon ja noin 500m Suomen rajalta.

Rakennus uudella sijaitipaikalla N26. PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Siirretty toisaalle


13.06.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7672110

3302080

Huom:
N14 Vallivaaran rakennus on todennäköisesti ollut Norjan rajamiesten parakkimainen kämppä. Nyttemmin Stuoračohkkan pohjoispuolen poroerotuspaikalla parin km päässä on vastaava entinen rajamiesten tupa. Mitä ilmeisemmin kohde Vallivaara N14 on siirretty Stuoračohkka N26 yhteyteen.
Norjalaisessa nettikartassa  (https://kart.1881.no/) näkyy vuoden  2006 ilmakuvassa rakennus joka puolestaan puuttuu 2012 ilmakuvasta. Ja toisinpäin 2006 ilmakuvasta puuttuu Stuoračohkkan yhteydessä oleva rakennus ja se näkyy 2012 ilmakuvassa. Siirto on siis tapahtunut tuolla välillä.
Autiotuvat On-Linen varhaisempi tietio kertoi. "Vallivaaran laen vasanmerkityspaikalla Norjan puolella raja-aidalle näkyvä kämppä on lukittu. Noin 3 km Tenomuotkasta kaakkoon ja noin 0,5 km rajalta."  
Jarmo Huhtalan kirjassa ”Rakkatammukoita ja lapin taikaa” mainitaan seuraavaa: ”Njargajärven länsirannalla Norjan rajamiesten vartiotupa, näin päättelimme tuvan seinässä olleesta Norjan kuningaskunnan vaakunasta. Järven pohjoispäässä näytti olevan poromiesten tukikohta”.
Katso myös N26 Stuoračohka.

Päiväkirjamerkintöjä: