Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Valkeapää

KÄSIVARSI
VALKEAPÄÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

067

Edellinen

Seuraava

Asuttu / autio tila

Aatsajoen kaakkoisrannalla noin 6,7km Maantien varresta Pättikkän kohdalta koilliseen.


Pihakentältä löytyi runsaasti rakenuspaikkoja.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei kelpaa yöpymiseen

2018 09.09.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

(1945/1960)

7629510

3290500

Huom:

LISÄKUVIA


Kyseessä on Valkeapäiden entinen asumakenttä. Vanha tila.

"Saksalaiset polttivat koko kentän maan tasalle Lapin sodassa. Asukkaat palasivat evakosta keväällä tai kesällä 1945. Rakennustarpeita ja hirsiä saatiin saksalaisilta jääneistä korsuista ja parakeista Pättikästä ja muualta lähiympäristöstä. Hirret kuljetettiin Aatsakursuun vanhalle asumakentälle. Sinne tehtiin 2-kerroksinen hirsitalo ja talousrakennuksia. Aatsan kenttää asuttiin aina 1960-luvun alkupuolelle asti. Tuolloin talo purettiin, hirret kuljetettiin Pättikkään ja niistä tehtiin sinne uudet rakennukset. Vain eteinen jätettiin Aatsaan tukikohdaksi poro- ja hillareissuille.
Tämä on kuultu paikalliselta asukkaalta ja pitänee pääpiirtein paikkansa."
(Oula 2007)

Pihakentällä on havaittavissa runsaat kymmenen rakennuksen paikkaa, rauniota tai jotensakin pystyssä olevaa rakennusta.
MML:n karttapaikalla 2018 vielä yhden rakennuksen merkintä. 1968 karttakirjassa rakennuksen kohdalla nimi Valkeapää.

067 Valkeapää (MH 2018)
- Laaja avoin hiekkakenttä jossa useita rakennuksen jäänteitä.
- Rakennus 1. ”Päärakennus” vielä muodossaan mutta käyttökelvoton. Eteisen katto sortunut ja rakennuksenkin katosta puuttuu suurin osa kattohuovasta ja osa kattolaudoista. Sisätiloihin voi vielä kurkistaa jos uskaltaa. Pöytä, penkki, punkka ja kaappi jäljellä. Pöydällä vieraskirja.
- Rakennus 2. Vanha päärakennus. Jos nykyinen rakennus on vain pieni palanen alkuperäistä päärakennusta ja päärakennus on siirretty Pättikkään, niin tässä olisi päärakennuksen paikka. (Katso Oulan viesti 2007). Kutukoskella tapaamani entinen rajamies (paikallisia) kertoi kuitenkin nykyisen rakennuksen takana olleen karjasuojan. Paikalla on laajan rakennuksen epämääräiset jäänteet. Ainakin kaksi isompaa huonetta, tulipesän perustukset ja jonkinlainen lattian alla ollut kellarikuoppa.
- Rakennus 3. Sauna. Eteisellä varustettu sauna. Saunan katto on romahtanut mutta seinät vielä pystyssä. Lauteet ja kiuas katon jäänteiden keskellä paikallaan horsmien seassa. Saunan eteinen on ollut käytössä pidempään. Siinä on ketto paikalla. Paikalle on tuotu joskus lautatavaraa ja tiiliä. Ilmeisesti kunnostusaikeita mutta homma jäänyt alkutekijöihin.
- Rakennus 4. Hirsimaja. Hirsirakenteinen ja ilmeisesti lämmitettävä pieni ja matala kämppä. Katto sortunut mutta seinähirret pystyssä. Lautaeteinen romahtanut.  Koko noin 2,5x4m+eteinen. Päärakennuksesta muutaman kymmenen metriä luoteeseen. Turvepenkkaa seinän alaosassa.
- Rakennus 5. Lautamaja. Päärakennuksen länsipuolella romahtanut lautarakennus. Turvepenkka seinillä korkeampi kuin hirsimajassa. Katto näyttäisi lähteneen alhaalta. Toinen päätykolmio vielä pystyssä. Ilmeisesti lämmitettävä tämäkin.
- Rakennus 6. ”Saunan vaja”. Maahan asti painunut kasa ohkaisia hirsiä ja lautoja. Vaikea sanoa mikä tämä on ollut. Sijaitsee saunan takana jokipenkalla.
- Rakennus 7. ”Vaja”. Päärakennuksen kaakkoispuolella oleva lautakasa. Hyvällä mielikuvituksella tähän kohtaan saa jonkinlaisen varastovajan. Lautonen päällä on kattohuovan suikaleita ja kasassa näkyy metalliromua mm. hellan kansi.
- Rakennus 8. ”WC”. Joen tuntumassa päärakennuksen pohjoispuolella oleva luhistunut lautakoppi. Muistuttaa ulkohuussia.
- Rakennus 9. ”3-Kammia”. Päärakennuksesta itäkoilliseen johtavan mönkijänuran molemmin puolin rakennelmien jäänteitä. Sijaitsee aukion laidalla etäällä päärakennuksesta. 3 kappaletta muodoltaan nelikulmaisia turvepenkkoja. Onko ollut kokonaan turpeen peittämiä kammeja vai puurakenteisia rakennelmia missä vain seinillä turvetta. Puurakenteita ei enään näkyvissä.
- Rakennus 10. Risteyksen kammi. Pättikästä tulevan mönkijänuran risteyksessä, tuvalta toista sataa metriä lounaaseen, on ison nelikulmaisen kammin jäänne. Korkeat turvepenkat.
- Rakennus 11. "Kellari"
Pihakentän etelälaidan rinteeseen kaivettu ja laudalla vuorattu koju. Voisi olla vaikka kellari.
- Rakennus 12. ”Lautakasa”
Ei viitteitä rakennuksesta. Vain kasa lautatavaraa ja puinen ovi. Päärakennukselta usean sadan metrin päässä Pättikkän suuntaan, mönkijänuran vieressä. Tulee mieleen pois kuljetettavaksi tarkoitettu kuorman joka on jostain syystä jouduttu kippaamaan polun laidalle. Ympäristössä ei näkynyt rakennuksen paikkaa.

Päiväkirjamerkintöjä: