Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Viktorinpalo

HAMMASKAIRA
VIKTORINPALO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

133

Edellinen

Seuraava

Kammi

Kyläjoensuuta vastapäätä Ivalojoen länsirannalla.Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa


16.06.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7595440

3481740

Huom:

LISÄKUVIA

Viktor Koivulan asumukset. Topokartalla 1998 näkyy vielä rakennuksen merkintä, mutta ei enään MML:n karttapaikalla 2008. Näkyykö 1998 topokartalla Kemi-yhtiön (134) vai Koivulan kämppä?

Viktor Koivula (Vikke) syntyi 1.1.1912 ja kuoli 17.4.1981, on haudattu Kangasalle. Hän meni kultamaille jo 1920-luvun lopulla, etsi kultaa 50 vuoden ajan Ivalojokeen laskevista puroista Sotajoelta, Lutolta, Kopsujärven laaksosta, viimeisin valtaus oli vastapäätä Ivalojokeen laskevan Kyläjoen suuta.

"Kultajoki kertoo" kirja: ”Koivulan kämppä ja sauna. Viktor koivula oli kullankaivaja ja korpifilosofi sekä yksi Ivalojoen viimeisiä elinkautisia. Hän aloitti kullan etsinnän Ivalojoella vuonna 1927 jatkaen aina 1970-luvun lopulle. Koivula tuli Kyläjoensuulle vuonna 1972, joten rakennuskanta on syntynyt sen jälkeen. Timanttikönkään kohdalla on puoliksi maahan kaivettu kammi, joka on vuorattu turpeella ja laudoilla, sauna sekä maakellari.”

”Käveltiin arviolta 7 km jokivartta seuraten. Kyläjoen kyllä huomaa, vaikka ei se kummonen joki olekaan, polku vei rinnettä ylös ja siellä oli laudasta tehty nukkumamökki ja "kesäkeittiö", hieman ylempänä Viken asuma turvekammi ja ihan toimiva saunarakennus, Silloin valtaus oli turkulaisen nuorehkon miehen harrastus.” (Kuvaus paikalla käynnistä 1997)

”Kävin Viken valtauksella vuonna 2014 parin tuttavan kanssa. … Viken siskontyttäreltä saadussa sähköpostissa mainittu lautainen nukkumamökki ja kesäkeittiö olivat kadonneet, lähellä rantaa oli vain painauma ja halkopino, jonka kohdalla luulisin niiden sijainneen. Sauna oli myös täysin raunioina, ruostunut kiuas oli katon rippeiden alla. Itse kammi, joka oli kuulemma vuonna 1997 ollut jonkinlaisena varastona tai sääsuojana letkuille, oli myös melko huonossa kunnossa. Päivä paistoi sisään romahtaneesta katosta, Viken makuulaverin kohdalla osa katosta oli vielä paikallaan.”
(Ahma 2014)

Päiväkirjamerkintöjä:

6.7.2008
"...Sade lakkasi pian lähtöni jälkeen. Tuuli vielä kovasti ja kylmästi joten kuoriasu päällä oli hyvä mennä. Koitin vielä kuvata vastarantaa jospa joku nurkka kultakämpästä näkyisi. Se alempi olikin pressuviritelmä + pari kotaa. Joku oli paikalla..."