Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ahvenjärvi

HAMMASKAIRA
VAULO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

108

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Inarin ja Sodankylän kunnanrajalta etelään noin 2,5km olevan Vaulonlammen rantamilla "Rovasen maantien" varrella. Noin 12,5km Kutturasta eteläkaakkoon.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta


02.12.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7579870

3482480

Huom:   

LISÄKUVIA

Inari Aanaar, Inarin historia jääkaudesta nykypäivään, kirjassa sivulla 246 mainitaan "... Tämä Korsalompolon autiotupa jäi kuitenkin sivuun valtaväylästä, kun Vaulolammen kautta kulkenut ns. Rovasen maantie valmistui. Vaulolammen reitti oli Korsajärven reitiä nopeampi yhteys mentäessä kohti etelää. Reitin varrelle rakennettiin Vaulolammen Autiotupa." Vaulonlampia on kaksi, Rovasen maantie kulki niistä läntisemmän kautta. Vaulonlampi on Kiviojan kämpän paikasta runsaat 2km etelään.
Vaulo niminen paikka löytyy jo vuodelta 1898 peräisin olevasta Suomenmaan kartasta, toimittanut I. Uschakoff, Weilin & Göös 1898. Siinä se on polun varrella Rovasen ja Kultalan välillä selvästi kunnanrajan eteläpuolella.
Vaulonlammen luoteisnurkan rantapenkalla on mahdollinen kämpän paikka.
"Kumpare, joka vaikuttaisi vanhalta rauniopaikalta. Kumpu on lähellä rantaa. Kummulla oli pieni kaivanto. Paikkaan pitäisi tehdä kaivauksia ja saada varmuus, että siinä olisi ollut rakennus. Ruostunut säilykepurkki oli ainut merkki elämisestä kumpareen läheltä." (PKK 2018)

Päiväkirjamerkintöjä: