SISÄLLYSLUETTELO   Osa 1. YLEISTIETOA Osa 3. RUOKA


2.1. VAATTEET 2.2. RUOKAILU 2.3. TAVARAA 2.4. ENSIAPU JA HYGIENIA 2.5. KORJAUS 2.6. MUISTA MYÖS 2.7. KALASTUS 2.8. VALOKUVAUS

2. Varusteet

2.1. Vaatteet

Vaateluettelo

Oheinen vaateluettelo on muistilistan omainen luettelo 12 päivän vaellukselta elokuulta 2005. Vaatteiden paino on suuntaa antava. Minä olen 190cm pitkä ja painoa on kertynyt 100kg. Pienemmän ihmisen vaatteet on varmasti huomattavasti kevyempiä. Punnitsemalla tavaransa näkee mistä rinkan paino muodostuu. Vaatetus on monesti mieltymys kysymys. Periaatteessa lapin kesässä pärjää niillä vaatteilla jota kotona muutenkin käyttää.

Jotkut yksityiskohdat, vaatteiden keveys ja toiminnallisuus on retkeilyyn suunniteltujen asujen etuna. Ensimmäisiä reissuja varten ei kannata hankkia satojen eurojen vaatteita. Parempi hankkia varusteita pikkuhiljaa todellisen tarpeen mukaan. Jos sitten innostuu hommasta ja rahaakin löytyy niin muutama tuhat euroa on pikkuraha uusimpien varusteiden hankinnassa. Luettelon jälkeen tarkemmin kustakin vaateparresta ja vaihtoehdoista.

• Aina mukana

Rinkassa

Päällä

Huom !

• Alushousut
- Ulkoilukerasto
• Lämpökerrasto
- Aluspaita
• Verkkopaita
• Retkipaita
- Polvituet
• Flees pusakka
• Vaellustakki
- Taukotakki
- Sadeasu
• Vaellushousut
• Vyö
• Päähine
• Itikkaverkkohuppu
• Jalkineet
• Pohjalliset
- Kauluri
• Leirijalkineet
• Sukat
• Villasukat
• Hanskat
Lyhyet
Pitkät
Ruskovilla
T-paita
 
Pitkähihainen
 
 
Kalvollinen
Tuulipuku
 
Kalvollinen
Nahkaa
Lippalakki
 
Saappaat
Muotoillut
Ruskovilla
Neopreenitossut
Lyhyet
Pitkät
Nahka
2+1
-
1
1
1
1
1
1
1
-
-
1
1
1
1
1
1
1
1
2+1
1
1
200
-
540
200
-
270
-
590
-
-
-
-
-
-
10
-
-
70
250
110
-
120
100
-
-
-
180
-
120
-
960
-
-
580
140
100
-
2400
80
-
-
50
160
-
Puhtaat kotimatkalle. Pese välillä.
Vain kevään ja syksyn viileille
Ilta ja yöpukuna. Pitkät hihat ja lahkeet
Iltakäyttöön (ei vaellukseen, hikoilee)
Pese välillä. Muuten ok.
Tauko- ja iltakäyttöön
Polville tueksi ja lämmikkeeksi. Ei saa valua.
Varo nuotiolla
Paljon taskuja kaikkeen tarpeelliseen siksi tukeva.
 
Vain jos vaellusasu ei ole kalvollinen.
Hiostaa lämpimällä. Siistinä kelpaa kotimatkalle.
 
Tuulta pitävä, korvaläpillä
Ei tarvitse tunkea kasvoille myrkkyjä
Tukevat ja jäykkäpohjaiset
 
Viileelle ja tuuliselle
Tauko sekä joen ylitys.
Varmista ettei valu
Saappaisiin ja iltakäyttöön
Tuulta pitävät

2360 g

4870 g

Yhteensä 7,23kg

Kommentteja vaatetuksesta

··· Alusasuja muutamat kappaleet. Bokserit estävät paremmin hiertymiä jalkovälissä pitkillä kävelymatkoilla. Pitkät kalsarit tai lämpökerrasto pitää lämpimänä illalla ja tarvittaessa yöksi. Matkalla kannattaa myös pesaista vaatteita. Paluumatkaa varten on sitten syytä varata puhtaat. Valitse sellaisia kalsareita joissa ei ole paksuja hiertäviä saumoja varsinkaan jalkovälissä. Retkeily ja urheiluliikkeissä on myös kalliimpia kalsareita joita voi testata jos rahat ja intoa riittää.

··· Ulkoilukerrastoja on monenlaisia. Kesäkäyttöön ne ovat turhan lämpimiä. Alkukesällä ja syksyn viileillä pitkälaihkeiset- ja hihaiset kerrastot on paikallaan myös vaellettaessa. Lämpökerrasto jää siten kuivana iltakäyttöön ja yöasuksi.

··· Lämpökerrasto on hyvä kevään ja syksyn viileille säille iltatoimien ajaksi ja tarvittaessa yöksi. Päivällä kävellessä tulee kerraston kanssa kuuma ja sitten tauoilla hiki haihtuu ja tulee kylmä. Taukoja varten voi pitää rinkan päällimmäisenä jotain nopeasti päälle pantavaa lämmikkeeksi. Minulla on ollut Ruskovillainen kerrasto joka on mukavan tuntuinen päällä. Lämpökerrasto on se asu joka nopeiten ja parhaiten lämmittää jos on sattunut kastumaan tai muuten on viluinen olo.

··· Aluspaitana olen pitänyt verkkopaitaa. Verkkopaidassa ei ole ihon kanssa kosketuksissa kuin pieni osa, siksi se ei kosteanakaan tunnu kylmältä. t-paita on jo muutaman kilometrin jälkeen läpimärkä ja tuntuu kylmänä rättinä iholla. T-paitoja on viime reissuilla ollut vain 1. Se on ollut matkavaatteena ja/tai siististi iltakäytössä. Olkapäillä ei saa olla saumoja jotka painaa kun rinkka on selässä. Verkkopaidan päälle laitettu ihonmyötäinen kerrasto on erittäin hyvä yhdistelmä viileille säille.

··· Pitkähihaisia edestä napitettavia ( tuuletus ) paitoja 1 illoiksi ja pidemmille tauoille. Ota sellaisia joissa on pitkät helmat jotka pysyy housuissa myös tauoilla ja iltanuotiolla. Kevään ja syksyn reissulle paksumpi kuin kesäreissulle.

... Polvituet on hyvä laittaa päälle heti maantien laidassa ennekuin ongelmia ilmaantuu jos ylipäänsä on tarvetta tukea polvia. Tukien paikallaan pysyminen on syytä varmistaa ennen lähtöä.

··· Flees pusakka lämmikkeeksi. Reissulle riittää yksi lämmin flees, villapaita, toppaliivi tai vastaava. Villapaita on mukava iltasella ja syksyn pakkasilla. Kunnon villapaita on lämmin hieman kosteanakin. Fleece pusakka on kevyempi ja mukava päällä. Pieneen tilaan mahtuvat untuvatoppaliivit on tosikeveitä taukovaatteita, mutta hinnakkaita. Keinokuituiset tuotteet on arkoja nuotion kipinöille. Kesälläkin lämpötila voi laskea yöksi pakkasen puolelle joten lämmintä tarvitaan.

··· Vaellustakin tärkein ominaisuus on pitää tuulta ja suojata vaeltajaa. Lämpimyyttä voidaan ylläpitää alle laitettavilla vaatteilla. Tuuletuksen kannalta takki tulisi saada edestä auki. Hihat on hyvä saada tiiviiksi ja kauluksen täytyy tarvittaessa suojata kaulaa. Tuulisessa tunturissa huppu on näppärä vetää pään suojaksi. Takki päällä könytään pitkin maita ja puuhaillaan nuotion ääressä joten sen on oltava kestävä. Sadeasun voi jättää pois kun on kalvollinen asu. Kesäretkellä takki on syytä olla kevyt ja sellainen että sitä voi pitää lämpimälläkin. Syksyllä ja kevätkylmillä takki voi olla raskaampi ja paksumpi. Vaellustakissa tulisi olla riittävästi taskuja. Tikkuaski, kompassi, kiikari, kamera, hanskat ym on mukava säilyttää aina käden ulottuvilla. Ollaan sitten leirillä tai matkalla taskuista löytyy mukavasti tarvittavat pikkutavarat. Kalvolliset asut on hieman ongelmallisia kesän lämpimillä säillä koska ne ei hengitä riittävästi.

··· Taukotakkina olen aiemmin pitänyt kevyttä tuulipukua. Jos vaellusasu kastuu niin lämmintä päälle pitkät kalsarit jalkaan ja tuulipuku ylle. Olen pitänyt tuulipukua matka-asuna jolla tulen paluumatkan. Tunturissa se on ollut vain varalla tai iltakäytössä. Tuulipuku alkaa olla vanhanaikainen mutta välillä on ollut mukava vaihtaa kevyempää päälle. Koska kalvotakki ei kastuessaa tule "läpimäräksi" niin toisen takin tarve on jäänyt olemattomaksi.

··· Sadeasuksi on useampi vaihtoehto. Toiset tykkää sadeviitasta toiset sadeasusta kolmansilla on sadetta pitävä kalvollinen vaellusasu. Kunnon sadeasu estää kastumiselta mutta hiostaa kulkiessa niin että on kuitenkin märkä. Sadeasun voi näppärästi vetää tuulensuojaksi viileillä tuntureilla vaikka vettä ei ripottelisi. Sadeviitta käy taas teltan pohjalle kosteaa maata vasten. Sadeviitta ei suojaa housuja kastumasta kuljettaessa märässä pensaikossa. Sadeviitalla saa samalla suojattua rinkan. Makukysymys minkä valitsee. Itse olen pitkään kulkenut sadeasussa. Kun kevyet asut ei tahtoneet kestää niin palasin sadeviitan käyttäjäksi. Sadeviitta taasen osottautui mahdottomaksi kapineeksi kalastuksen tultua mukaan kuvioihin. Nykyään kuljen kalvollisessa asussa. Sadeviitan saa vielä pakattua niin pieneen kasaan että se mahtuu takin taskuun ja on sieltä tarvittaessa helppo ottaa käyttöön. Sadeviitta tarvitsee lisäkseen kevyet sadelahkeet.

... Vaellushousuiksi kestävät, väljät, mukavat housut joissa runsaasti taskuja. Kalvo-asut pitää sadetta eikä päästä vettä läpi märässä heinikossakaan. Mutta halvempien perinteisten housujen kanssa kehtaa rymytä vapaammin eikä reikä puukosta tai nuotiossa kärähtänyt lahje ei harmita. Eräretkeen kuuluu mielestäni hieman "renttuilua". Pitkillä reissuilla täytyy ajatella laatua ja keveyttä mihin viikon matkalla ei tarvitse niin paljoa kiinnittää huomiota. Elokuun helteillä on kiva kävellä shortseissa mutta normaalikesinä eli sateella ja viimalla ne on turhaa painoa. Kalvolliset housut on nykyään ainoana matkassa vaikka ne on hiukan hikiset kuumalla säällä. Tukevammat ja kulutusaroista paikoista vahvistetut housut on huolettomammat mutta hiukan raskaammat. Sadehousuja tai tuulipuvun housuja ei enään ole mukana. Kun mukana on vain yhdet housut niin siihen sisältyy tietty riski.

··· Vyö pitää housujani ylhäällä. Siihen voi ripustaa puukon ja muuta tavaraa.

··· Pään suojaksi tarvitaan jotain. Lakki, pipo, huivi tai huppu. Pipo on lämmin ja sopii syksyn kylmille. Lippalakin lippa on tiellä kiikaroitaessa ja kuvattaessa. Takin huppu edellyttää takin päällä olemista. Sadesäällä on mukavaa kun päähineessä on sen verran räystästä ettei julkisivu kastu.
Minulla on mukana on tuulta pitävä lippalakki jossa on korvien suojaksi käännettävä vuori. Varmista että päähine pysyy päässä myös tuulella.

··· Itikkaverkkohuppu eli päähän vedettävä sääskiverkko on pieni ja kätevä. Ei tarvitse käyttää myrkkyjä kasvojen osalla olkoon räkkä minkalainen tahansa.

··· Jalkineitten osalla on olemassa kaksi koulukuntaa: saapastelijat ja maastokenkäilijät. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Saappaat on aika raskaita ja hiostavia eikä ne tue jalkaa. Vaelluskengät on kalliita ja kastuvat helpommin. Soiseen maastoon ja jokivarsilla kalastavan kannattaa ehdottomasti ottaa saappaat. Saariselkä on aika kuivaa maastoa jolloin vaelluskengätkin pysyvät paremmin kuivina. Pienet purot ja sateen jälkeiset lammikot poluilla ei tuota ongelmia saappaille eikä kalvollisille kengille. Kivisempään maastoon kuten käsivarren tuntureille kannattaa ottaa vaelluskengät jotka tukee paremmin nilkkoja. Mieltymys ja tottumus kysymys. Itselläni on tukevapohjaiset vaellussaappaat joiden kanssa ei ole ollut ongelmia eikä ole tarvinnut jalkineiden takia valita kulkureittiä. Kenkien tulee olla sopivan kokoiset ja niihin täytyy mahtua lämmin sukka. Saappaissa olen käyttänyt ohuen sukan lisäksi paksua villasukkaa ja muotoiltua pohjallista joiden avulla jalka pysyy jämptisti paikallaan puristamatta. Vaellusjalkineille saa kahluusaappaita joen ylityksiä varten (lisää tavaraa reppuun).

··· Villakauluri tai kaulahuivi suojaavat ja lämmittävät vain tarvittavilta osin. Kauluri on osoittautunut erittäin hyväksi varustehankinnaksi. Tuulen viimalle alttiiksi joutuvaa kaulaa ei kannata suojata korkeakauluksisella paidalla joka muilta osin vain lisää hikoilua vaellettaessa.

··· Leirijalkineiksi ja tuville on mukava ottaa kevyemmät jalkineet samalla kun varsinaiset vaellusjalkineet on kuivumassa. Lenkkarit ja sandaalit käy myös matkajalkineina. Lenkkareilla voi hyvässä maastossa myös vaeltaa. Sandaalit ei mielestäni suojaa varpaita riittävästi. Uusinpina kakkosjalkineina olen käyttänyt neopreenisia avantouinti- tai melontatossuja. Neopreenitossut on keveitä ja menevät pieneen tilaan. Nillä on hyvä tuntuma jokien pohjaan kahlattaessa.

··· Sukkapuolikin on mennyt kovin tekniseksi. Kaiken sorttisia ja nimisiä varpaiden peittoja on markkinoilla. Pitkävartisia sukkia en ole saanut saappaissa pysymään ylhäällä vaan ne on aina rutussa saappaan kärjessä. Lyhyet villaa sisältävät lämpimät sukat on osoittautuneet parhaimmiksi. Ohuita alussukkia käytetään hiertymien ehkäisyyn. Pääasia sukkien osalta on kuitenkin se että niitää on jalkineessa kaksi päälekkäin (estää hiertymiä), paksuudeltaan ne on jalkineeseen sopivat (estää jalan hölskymistä) eikä ne saa valua. Sukkienkin hinnat ovat parhaimmillaan yli 50eur joten eiköhän valikoimasta löydy sopivat.

··· Pitkävartiset villasukat tarvitsen illoiksi, öiksi ja toisinaan saapassukkina.

··· Hanskoja ilman ei lapissa pärjää. Nahkasormikkaat pitävät tuulen ja kestävät nuotion ääressä puuhattaessa.

··· Yleinen ohje kerrospukeutumisesta pätee myös lapissa. Mieluummin useampia ohuita kerroksia. Päällimmäiseksi säätä pitävää ja alle lämmittävää.

··· Värilliset pienet varusteet löytyy helpolla kun jatketaan tauoilta matkaa. Tällaisia ovat mm hanskat, hattu, sadeasu, muki. Monissa oppaissa kehotetaan muutenkin käyttämään värikkäitä asuja. Minä en kuitenkaan halua erityisemmin loistaa kilometrien päähän jossain tunturin rinteellä. Porukalla kuljettaessa maastopukuinen vaelluskumppani kuitenkin häviää helposti koivikkoon joten havaittavuuden takia jokin värikäs vaate auttaa porukan koossapysymiseen.

··· Varusteita on nykyään monen sorttisia samoin kuin niiden ympärille syntyneitä koulukuntia. Kevytvaeltaja, tunturissa pitkään viihtyvä niin kuin kalastajakin valikoi itselleen parhaiten sopivat vaatteet mieltymysten ja rahatilanteen mukaan. Jokaisen kulkijan ulottuvilla on nykyään sellaiset varusteet joista muutama vuosikymmen sitten naparetkeilijätkin olisivat olleet kateellisia. Vaatepuoli on vissiin se viimeaikoina eniten kehittynyt vaelluksen osa. Hienoja uutuuksia hankkiessa kannattaa muistaa että 30 vuotta sittenkin pystyi vaeltamaan vaikka mukaan otettiin kaapista ne huonokuntoisemmat rääsyt. Tällä hetkellä taitaa useamman henkilön ulkoiluvaatetus olla paljon arvokkaampi kuin arkivaatetus vaikka käyttöä on vain muutama viikko vuodesta.

SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN


2.2. Ruokailuvälineet

Välineluettelo

Oheinen ruokailuvälineluettelo on muistilistan omainen lista 12 päivän vaellukselta elokuulta 2005. Varusteiden paino on suuntaa antava. Punnitsemalla tavaransa näkee mistä rinkan paino muodostuu. Luettelon jälkeen tarkennuksia.

• Aina mukana - Mukana tarvittaessa

Määrä

Paino

Huom !

• Sinoli, Marinoli
• Ruuanlaittovälineet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Alumiinifolio
• Kuksa (2dl)
• Vesipullo (6dl) 
- Lautanen
- Keitinpussi
- Vesitiivis pussi
- Termospullo
 
-keitin
-kahvipannu
-karhunkieli ja harja
-lusikka
-purkinavaaja
-välikansi
-astianpesuaine
-tiskirätti
-tikkuaski
-vispilä
1,5
1
 
1+1
1
 
 
 
1
1
1
 
1
1
 
 
1
1290
830
 
25
15
 
 
 
10
15
15
200
120
110
 
 
90
1litra viikossa riittää säästeliäästi.
(trangia 27) Alumiinikattilat, 1 litra, 2kpl
Jos matkassa useampia. Yksin ei viitsi sotkea.
Harja tiskiin, karhunkieli palaneeseen ja noen poistoon
Muovilusikka.
Jos säilykkeitä teippaa valmiiksi purkin kylkeen
Se vihreä leikkuualusta, kaatokansi ym.
 
Suojaa kattilaa kolhuilta
Filmipurkissa
Muovinen
Folio rullan päällä muuten ei säily (kalojen paistoon)
 
 
Kannellinen kulho, jos ei ole yksin liikkeellä.
Tavallinen muovipussi
Loppumatkan muonat säilytyksessä rinkan yläpussissa

2720 g


Kommentteja ruokailuvälineistä

··· Keittimiä on monen sorttisia. Trangia tällä hetkellä yleisin yleiskeitin. Näppärä yhdistelmä jota on kahta kokoa. Pienempi sopii yksin kulkijalle mutta 2 henkeä tarvii jo isomman. Keitin sisältää 2 kattilaa, paistinpannun (kansi), polttimen ja tuulisuojan. Teflonpintaiset kattilat helpottavat tiskausta mutta naarmuttuvat helposti. Alumiinikattilat on keitettäessä nopeita mutta tiskattaessa hitaampia kuin teräspintaiset. Keveydestä tykkääville titaanikattilat. Eri materiaaleilla on hiukan erillaisia ominaisuuksia jotka on paljonkin mieltymys kysymyksiä.
Kattilan suojaksi, keittimessä säilytettävien tavaroiden varalta, kannattaa laitaa tiskirätti tai pikkutavarat pieneen pussiin. Kattiloiden pohjat nokeutuu ja niitä on vaikea pitää puhtaana. Pakatessa kattilat kannattaa kuivata ettei niissä oleva vesi lillu pitkin nokisia kattilanpohjia ja sen jälkeen sotke koko ruokailuvälineistöä ja rinkkaa. Tiskirätti tai talouspaperi on hyviä kattiloiden kuivaukseen.

Pienempiäkin keitinpakkauksia on olemassa. Jos on halu tai tarve keventää kuormaa voi säästää painossa Trangiaan verrattuna. Tällöin voi kuitenkin joutua tinkimään kattiloiden koosta, tuulisuojasta, tukevuudesta ym.

··· Jos tiedossa on nuotio-iltoja niin porukka voi ottaa mukaan sangallisen kattilan, pakin tai kahvipannun ettei mukana kannettavaa polttoainetta tarvitse tuhlata iltateen tai tiskiveden lämmittämiseen. Nuotiokattilalle kannattaa varata oma tukeva suojapussi.

··· Trangian polttoainetta Marinolia (tai Sinolia) kuluu noin litra viikkoa kohden yksin kulkiessa. Kaksi pärjää likimain 1,5 litralla viikossa. Varsinkin alkumatkasta kannattaa olla säästeliäämpi ja seurata polttoaineen kulumista. Loppumatkalla saattaa olla esim: sateisempaa jolloin keitin on hankalampaa korvata. Polta aina keittimessä oleva polttoaine loppuun. Älä jätä polttimoon mitään sillä se valuu kuitenkin rinkkaan. Lentokoneisiin ei polttoainetta saa viedä joten se täytyy hankkia lapista. Trangian porttoaineita saa joka huoltamolta, retkeilyliikkeestä ja kahviloista joita tien varsilla on. Kaasu ym. keittimet jotka tarvitsevat tietynlaista säiliötä, polttoainetta ovat tässä suhteessa hankalampia. Varmista polttoaineen saatavuus lapista jo ennen lähtöä. Bussiaikataulut tai viikonloppu voivat tuottaa hankaluuksia. Kysy lentokentiltä onko niillä polttoaineita. Muiden polttoaineiden (kaasu, bensa) saatavuus on parantunut ja paranee yhä kyseisten keittimien yleistyessä.

··· Kaasupolttimet on yleistyneet ja niitä saa Trangiaankin. Kaasu on nopeampi keittopuuhissa ja sen tehokkuuden takia kannettavia grammoja ei tule niin paljoa kuin spriikeittimillä (Trangia). Saatavana on myös monipolttoaine keittimiä joihin käy kaasun lisäksi bensiini, petrooli ym. Näistä ei ole kokemuksia.

··· Astioiden pesuun ei periaatteessa tarvita kuin ruohotupsu tai hiekkaa joen pohjasta. Valmiit retkimuonat ja keitot on niin rasvattomia ettei juuri lämmintä vettäkään tarvitse kuin tiskaavien käsien lämpimänä pitämiseen. Tiskaamista kuitenkin helpottaa huomattavasti jos malttaa jättää desin kuumaa vettä jolla saa suurimman osan sapuskasta irti kattiloista. Sitten vain huuhtelu. Onhan ne rasvaiset säilykeruoat herkkuja mukana. Astianpesuainetta voi silloin ottaa mukaan pieneen purkkiin jolloin kattilat saa kunnolla puhtaaksi jossain tuvalla missä lämpimän veden saanti on helppoa. Karhunkieli on tehokas kiinni juuttuneen sapuskan irrottaja muttei sovi rasvaiseen ruokaan kylmissä vesissä. Tiskiharjan harjasosa on hyvä astioiden pesuun ja mahtuu kattilaan.

··· Erillinen paistinpannu on herkuttelijoita varten. Keittimen kannella voi paistella vain auttavasti jos paistettavaa on (räiskäleet/kala).

··· Kahvipannu on kahvin ystävän pakollinen väline mutta myös ryhmille kätevä veden keittämiseen kun kattilat on varattuna ruokiin. Kahvipannu tuppaa olemaan myös ainoa keittoväline jossa on sanka ja näin ollen helposti nuotiolla käytettävä. Trangian kahvipannussa, joka mahtuu keittimeen, on sangan päällä muovia joka palaa nuotiossa.

··· Vispilä tarvitaan ehdottomasti sapuskan laittoon. Sen voi ottaa mukaan keittimen sisälle tai yrittää veistellä ensimmäisillä tauoilla. Kunnon lusikka riittää eikä haarukoita ja veitsiä tarvita kun suurin osa ruoastakin on soppatavaraa. Muovilusikka ei raavi teflonia eikä polta suuta. Purkinavaaja mukaan jos on purkkiruokia. Voi myös valita säilykkeet sen mukaan onko niissä repäistävät kannet.

··· Erillinen lautanen tai paremminkin kannellinen kulho on lähes pakollinen varuste jo kahden hengen ryhmille. Sapuska jäähtyy retkiolosuhteissa nopeasti, joten lautasen tulisi olla syvä eikä laakea. Kansi auttaa muusin lämpimänä pysymistä jos sikanauta ei ole vielä valmis. Kannellisessa kulhossa voi matkan aikana pitää omat ruokailuvälineet, mausteita, voin ym. Yksin kulkeva pärjää hyvin ilman lautasta syömällä kattilasta.

··· Mukin vetoisuus on hyvä mitata ennen lähtöä. Soppiin voi toki pistää silmämitalla vettä mutta esim 4dl on hyvin yleinen vesimäärä retkieväitten laitossa. Muki tulisi olla vakaasti pystyssä pysyvää mallia kun tasaiset pinnat on ruoka- ja taukopaikoilla vähissä. Muovimuki on kestävä ja kevyt mutta jos muovi pilaa erähenkeä niin voipi raahata mukanaan hieman epäkäytännöllisempää kuksaa. Termosmuki säilyttää juotavan pitempään lämpimänä, mutta lisää taas kuorman painoa ja keventää lompakkoa.

··· Kenttäpullo on joidenkin mielestä täysin typerä väline koska vettä on saatavilla pienen matkan välein. Itse pidä pullossa kokoajan vettä saatavilla. Tällöin hörpyt voi ottaa kulkiessa ja yöllä ei tarvitse könytä teltasta tai tuvasta kun juotavaa on kädenulottuvilla. On myös paikkoja kuten tunturien huiput ja metsätaipaleet joilla ei välttämättä kuivana aikana ole vettä saatavissa. Kenttäpulloon voi laittaa myös "energiajuomaa" jos matka tuntuu rankalta. Puolen litran limupullo on halpa, kevyt ja kestävä vesipulloksi.

··· Termari sopii kalastajille ja muille joiden päivämatkat ei ole rankkoja. Myös porukoilla on varaa kantaa hieman ylimääräistä painoa. Onhan se mukava ja kätevä pysähtyä pienelle tauolle ja ottaa termarista aamulla laitettu kahvi. Myös kevään ja myöhäis syksyn kylmillä on kätevää jos lämmintä juotavaa on helposti saatavilla.

··· "Vesipussi". Ruoan laitossa tauoilla ja telttaleirillä tarvitaan runsaastikin vettä. Jos leiripaikka ei satu olemaan ihan puron rannassa joutuu helposti ravaamaan kattilan tai vesipullon kanssa edestakaisin purolle ja takaisin. Tämän voi välttää esim ehjällä puolilleen täytetyllä muovipussilla jonka tuo leiripaikalle puun oksalle roikkumaan. Muovipussia esteettisempi on retkeilyliikkeistä saatava korkillinen ja pieneen tilaan rullattava/taitettava useamman litran muovipullo. Muitakin veden säilytys ja kantosysteemejä on kehitelty.

··· Laita tulitikkuja sekä pari askin raapaisupintaa filmipurkkiin. Ei tartte tikkuja erikseen etsiä ja hakea kun niitä säilyttää keittimessä.

··· Alumiinifolio on kätevä kalan paistoon. Olen paistanut leipääkin folioon laitettuna hiilloksella. Folio on oltava rullalla muuten se ei säily ehjänä. Kaloille voi ottaa myös savustuspusseja.

... Keitinpussi. Keittimen ja muun tilpehöörin suojaksi tai pikemminkin muiden tavaroiden suojaksi keitintä vastaan, on hyvä olla joku pussi, Tuolla pussilla saa myös tavarat siirrettyä ruokailupaikalle. Itselläni on ollut halpa ja kestävä eli tavallinen muovipussi.

... Vesitiivis pussi. Pidemmillä reissuilla olen laittanut loppumatkan ruokatarpeet kevyeen mutta vesitiiviiseen melontasäkkiin ja säkin sitten rinkan yläpussin pohjalle. Järjestelmä takaa sen ettei tahallisesti tai tahattomasti joku ruoka-aine pääse tyystin loppumaan heti alkumatkasta vaan reissun toiselekkin puoliskolle on monipuolista syötävää. Ruokapuoli pysyy myös paremmin järjestyksessä rinkan alaosassa kun puolet pikkupusseista ei ole järjestystä sotkemassa.

SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN


2.3. Tavaraa

Tavaraluettelo

Oheinen tavaraluettelo on muistilistan omainen lista 12 päivän vaellukselta elokuulta 2005. Tavaroiden paino on suuntaa antava. Punnitsemalla tavaransa näkee mistä rinkan paino muodostuu. Luettelon jälkeen tarkemmin kustakin tavarasta. Tässä on siis mukana kaikea sitä tilpehööriä mitä ei vaatteiksi tai ruoanlaittovälineiksi voi kutsua.

• Aina mukana - tarvittaessa

Määrä

Paino

Huom !

* Rinkka
* Rinkan sadesuojus
- Päiväreppu
* Makuupussi + vesitiivis pussi
* Makuualusta
- Löhöilyalusta
* Teltta / laavu
- Telttamuovi / avaruushuopa
- Jätesäkkejä
* Muovipusseja
* Pyyhe
* Wc-paperi
* Pilli
* Kompassi
- Varakompassi / lämpömittari
* Kartat / suunnistaminen 1:50 000
* Varakartta GT tai 1:100 000
- Karttalaukku
* Puukko
- Linkkuveitsi tai leatherman
- Kirves
- Saha
* Taskulamppu
* Kynä ja lehtiö
- Minigrip pusseja
* Kamera+akut+muistikortit
* Kameralaukku
* Minijalusta
- Videokamera -
- Miniradio
- Kiikari
* Kännykkä + vara-akku + kuuloke
- GPS
- Vaellussauva -sauvat
- Köysi
* Itikkamyrkky
- Kalastusvälineet
1
1
1
1+1
1
 
1
 
 
3
1
1
1
1
1
3
1
 
1
 
 
 
1
1+1
2
1+5+6
1
1
 
 
 
1+1+1
 
 
 
1
3500
190
80
1320
780
 
1860
 
 
50
80
90
30
40
10
250
190
 
190
 
 
 
10
160
10
840
360
80
 
 
 
140
 
 
 
80
1000
Iso perinteinen putkirinkka.
Punainen jotta näkyy
-
Joutsen 1000 + tatonka melontasäkki
Thermarest, muista paikkausvälineet, liukas teltassa
Erittäin mukava tauoilla ja iltaisin
Helsport Stetind 2
-
Varasadeasu, vararinkansadesuoja ym.
Vaatteiden ym suojaksi, läpinäkyviä ja tukevia
Myös teltan kuivaamiseen
1 rulla takapuolta kohti
Merkinantamiseen tarvittaessa parempi kuin huutaminen
-
Pieni lämpömittari kompassi yhdistelmä
Laita kontaktimuovin saumat ainakin 3cm päälekkäin
Rinkan pohjalla
-
Tukeva ja reilun kokoinen mutta kalankäsittelyyn sopiva
-
Jos isompi porukka matkassa
Jos isompi porukka matkassa
Photon Microlight II LED (miljoonapussissa)
A 6 lehtiö
Vain kaloille -ei muuten
Nikon coolpix 8700 + 2,5GB
Minigrip pussi joenylityksiin ja kaatosateella
-
-
-
Mukava katsella hieman kauemmas
Roiskevesi- ja kolhusuojattu jossa radio
-
-
-
-
Kela, vieheet, vapa, koteloineen ja varaosineen

11340 g

Kommentteja tavaroista

··· Kun laskuista jättää pois kamera- ja kalastusvälineet niin tavaramäärän painosta 85% tulee teltan, makuupussin, makuualustan, rinkan osalle. Muista tavaroista, jotka on lähinnä mukavuus syistä mukana, ei paljoa voi rinkkaa keventää vaikka ne jättäisi kaikki pois.

··· Vaellusrinkkoja on kahta sorttia. Perinteisempi putkikehikollinen ja anatimic (rosna). Raskaammille kuormille suosittelen perinteistä joka pysyy paremmin mallissaan. Anatomic on modernimpi ja valikoima huomattavasti laajempi. Tärkeämpää on kuitenkin kunnon kantosysteemit ja miten reppu selkään sopii. Sopivan malliset ja riittävän leveät remelit. Riittävästi säätömahdollisuuksia ja riittävästi sivutaskuja joiden tulee olla ehdottomasti tukevasti kiinni. Mitään irrallista ja heiluvaa ei pakattuun rinkkaan saa jäädä. Kaikki makuualustat, teltat, makuupussit ja muut kääröt tulee sitoa tiiviiksi kokonaisuudeksi. Rinkan painopiste on pyrittävä saamaan mahdollisimman lähelle selkää. Kokemus on paras opettaja pakattaessa. Aloittelevan vaeltajan kannattaa lainata kantolaite ja hankkia sitten kokemuksen kartuttua kunnollinen ja sopiva rinkka. Oma rinkkani on järjestyksessä kolmas ja hankittu 2004. Kantolaitetta hankittaessa täytyy siis muistaa että se on seuralaisena ainakin seuraavat 10 vuotta. (Edellinen rinkka oli matkassa 16 vuotta). Hintahaitari on suuri eikä välttämättä kerro sopivuudesta omaan käyttöön. Älä hanki liian pientä vain sen takia että se on kevyempi tai halvempi. Tilavamman pakkaaminen on helpompaa eikä ulkopuolelle tarvitse jättää heilumaan niin paljon tavaraa. Rinkan kestävyyden kannalta tärkeimpiä ovat ompeleet. Remmien tikkaukset, vetoketju ompeleet ym. Kangas itsessään tuskin pettää vaikka olisi hieman ohuempaakin. Vanha Haltin rinkkani oli kilon kevyempi kun nykyinen Savotta vaikka ne tilavuudelta ja malliltaan ovat lähes identtisiä. Jotain turhaa on Savotassa. Halti petti remmien tikkauksista.

... Pieni päiväreppu on hyvä kun lähdetään tekemään pientä päivävaellusta läheiselle tunturille ja palataan samaan paikkaan takaisin. Sama koskee kalastajaa jonka leiri pysyy paikallaan. Päiväreppu on syytä olla kirkkaan värinen jotta se löytyy sieltä puun oksalta johon sen jättää kun lähtee joelle virvelöimään. Pikkureppuun mahtuu keitin ja hieman eväitä sekä sadevarusteet. Joku pieneen tilaan menevä jollekin porukan jäsenelle. Pikkureppu voi olla normaalisti vaikka vaatepussina.

··· Rinkan sadesuojus on välttämättömyys. Vaikka rinkan kangas uutena pitäisi vettä ei läpät, saumat ja vetoketjut aina pidä. Valmiit sadesuojat on näppäriä mutta isosta tukevasta jätesäkistäkin saa riittävän sadesuojan. Vaikka repussa olevat varusteet olisi muovipusseissa niin läpimäräksi kastuva rinkka painaa helposti puolisen kiloa ylimääräistä ja on epämukava leiriolosuhteissa.

··· Makuupussiksi riittää kesäöinä lähes pussi kuin pussi. Alkukesällä on yöpakkasia niin kuin elokuun loppupuolellakin. Myös heinäkuussa saatta yölämpötila painua alle nollan joten parempi hankkia pussukka jolle luvataan noin -5 -10° niin sillä pärjää varmasti nollan tuntumassa olevista öistä laavussakin. Sopivat untuvapussit maksaa enemmän kun keinokuidut. Untuvaiset on hieman kevyempiä (noin 500g kevyempiä) ja mahtuvat pienempään tilaan. Jos rinkan paino ja tila on tiukoilla esim yksin kulkiessa tai pitkillä matkoilla niin kannattaa uhrata rahaa untuvapussiin. Ominaisuuksissa ei liene juuri eroa mutta kastunut untuvapussi kuivuu ainakin hyvin hitaasti. Makuupusseihin saa pussilakanoita jotka suojaa niitä likaantumiselta. Sisäpussi antaa lisälämpöä ulkona ja saattaa riittää sellaisenaan lämpimissä tuvissa.

··· Makuualusta on unen kannalta yhtä tärkeä kuin pussikin. Halvat vaahtomuovirullat kelpaa kunnes on päässyt kokeilemaan ilmatäytteisiä patjoja. Ja taas saa repiä tuohta lompakosta. Ilmapatjat painaa muutaman sataa grammaa enemmän ja niissä on puhkeamisriski joten osta patjan kanssa heti paikkaussarja. Kissan kynnet menee näppärästi patjan läpi (nimim. kokemusta on). Patjassa kannattaa kiinnittää huomiota sen liukkauteen telttojen pohjakankaita vasten.

... Löhöilyalusta on mukava jos rinkan painossa on varaa ja tilaa löytyy. Itselläni on ollut mukana metrinen 7mm paksu ja 50cm leveä halpismakuualustan palanen. Se painaa noin 90g. Ei ole kivi kylmä istua eikä sammal märkä. Toimii myös kynnysmattona teltan oviaukolla.

··· Teltta. Ulkosalla yöpymistä varten tarvitaan sääsuoja. Periaatteessa riittää että pääsee nukkumaan sateelta suojattuun paikkaan. Hätätilassa voi sadeviitan ripustaa naruilla puihin tai hakeutua tuuhean kuusen alle nukkumaan. Kesällä on kuitenkin mukava päästä itikoilta piiloon ja kylminä aikoina suojaan tuulen viimalta. Jos ei halua leikkiä "tosi erämiestä" niin mukaan kannatta ottaa teltta. Mukavuudesta ja laadusta saa taas maksaa mutta on lapissa vaellettu vanhoilla soputeltoillakin. Teltan hankinnassa kannatta kiinnittää huomiota mm seuraaviin seikkoihin:

- Paino, noin 1,6kg henkeä kohden. Rahallakaan on vaikea saada kovin paljoa kevyempiä. Jos paino menee alle 1,3kg/henkilö niin joudutaan jo jostain tinkimään.
- Makuutilan pituus. Onko teltta päistään kovin matala jolloin sisäteltta ottaa kiinni nukkujan päähän. Mahtuuko teltassa istumaan selkä suorana. Pidemmillä reissuilla alkaa ahtaat olot harmittamaan.
- Normaalisti kahden hengen teltta on hyvä yhdelle ja kolmen hengen teltta sopiva kahdelle.
- Tilaa rinkoille joko apsideissa tai sisällä. Rinkan voi toki jättää ulos puuta vasten sadesuojan alle mutta entäs kun yöllä alkaa varpaita paleltamaan ja villasukat on rinkassa.
- Hyvä tuuletus. Nukkuessa ihmisestä haihtuu kosteutta joka tiivistyy kylmään pintaan ja pääliteltta kastuukin helposti. Yksikerroksisissa teltoissa vesi tippuu sisään ja valuu makuupussiin.
- Käynti kahdesta suunnasta on mukava ominaisuus. Jo kaksi henkeä ravaa helposti teltassa niin tiuhaan että useampi ovi on paikallaan.
- Oven päällä tulee olla sen verran lippaa ettei aina sada makuupussin päälle kun joku kulkee ovesta.
- Nopea pystyttää. Pienillekin tauolle voi pystyttää suojan tuulta ja tihkua vastaan.
- Esimerkiksi käsivarren maisemissa ei teltalle tahdo löytyä tuulelta suojattua paikkaa. On siis syytä varmistua kunnollisista ja runsaista kiinnitysmahdollisuuksista.
- Jos on podia matkassa tai reissu on lyhyt niin jaksaa kantaa sellaisiakin telttoja joissa on tilaa ruuanlaittoon sisätiloissa.
- Teltat kehittyy koko ajan huimasti. Muutama vuosi sitten oli lähes yksinomaan harjatelttoja joita ei nyt juurikaan kaupoissa näy. Vallalla ovat kupoli-
, ja tunneliteltat. Hintahaitari on suuri. Suuremmat porukat voivat harkita erilaisten kotamallisten telttojen mukaan ottamista. Niissä on tilaa seistä ja laittaa ruoat sisällä. Runsaamman painon voi jakaa. Kokeneemmat voivat säästää majoitteen painossa kantamalla mukanaan laavua, louetta, erätoveria, rankista ym. Teltta on hyvin hoidettuna (kuivana säilytetty) yli 20-vuoden hankinta.
- Vanhan teltan päälikangasta voi kyllästää erilaisilla suihkeilla vedenpitävyyden varmistamiseksi. Pohjakangas tuppaa kulumaan ja reikiintymään kivien, neulasten ym takia. Auki leikattu jätesäkki teltan pohjan alle antaa hyvän suojan maakosteutta vastaan vanhassa teltassa.
- Teltan materiaalit on nykyään erilaisia hienoja teknisiä keinokuitukankaita. Keveyttä tavoiteltaessa kankaat ohenee ja hinta kasvaa. Aika näyttää kuinka ne kestää useampien vuosien kulutusta.
- Tarkista teltan tikut, narut ja muukin kunto ennen reissulle lähtöä.

··· Telttamuovi on jo hieman vanhentunut varuste. Se laitettiin teltan alle tai päälle riippuen kummasta suunnasta pelättiin veden tulevan sisään. Myös ns. avaruushuopa on hyvä teltan pohjalle eristeeksi.

··· Jätesäkkejä olen aiemmin pitänyt mukana varmuuden vuoksi. Jos ei raaski hankkia rinkkaan sadesuojaa voi rinkan laittaa jätesäkin sisään, kestää yhden vaelluksen. Toimiva ratkaisu 15v ajan. Jätesäkkiä voi käyttää myös teltan alla märillä paikoilla ja vaikka sadetakkina jos edellinen kärähti nuotiolla.

··· Kaikki rinkassa oleva tavara on syytä laittaa muovipusseihin. Ne pitävät vaatteet kuivina ja tavarat jonkinlaisessa järjestyksessä. Pakkaa vaatteet erivärisiin tukeviin pusseihin jotta voit löytää jotain avaamatta kaikkia. Jos onnistut saamaan jostain läpinäkyviä pusseja niin ne on parhaita..

··· 1 rulla WC- paperia riittää säästeliäälle kahdeksi viikoksi. Pakkaa vesitiiviiseen minigrip pussiin.

··· Pilli on merkinantovälineenä ihan hyvä olla mukana. Sumussa tai metsässä saattaa ajatuksissaan kävellä erilleen muusta porukasta. Ainahan voi toki huutaa kurkkunsa kipeäksi.

··· Kompassin tulee näyttää suuntaa. Yksin kulkevan on hyvä ottaa mukaan varakompassi siltä varalta että toinen rikkoutuu tai katoaa. On olemassa muutaman gramman painavia minikompasseja esimerkiksi lämpömittariin yhdistettynä.
Aktiivi seikkailija jolla on ylimääräistä rahaa sijoittaa rannetietokoneeseen. Isoa rannekelloa muistuttavassa laitteessa on kompassin ja kellon lisäksi mm. ilmapuntari, lämpömittari, korkeusmittari ja sykemittari.

··· Kartat, topografinen kartta 1:50 000, ulkoilukartta 1:50 000 tai 1:100 000. Retkiolosuhteissa kartta kastuu, joten päällystä se kontaktimuovilla. 1:50 000 karttoja käytettäessä voi mukana pitää esim GT- kartan kopiota jotta pystyy helpolla hahmottamaan laajempia alueita "yleissilmäyskartta". Uusimmassa kartassa on uusimmat nuotiopaikat, polut, sillat eikä siinä ole jo ammoin palaneita tupia. Kartoista voi ottaa A3 kopiot jotka on kätevän kokoisia maastokäytössä. Alkuperäiset sitten säilytetään varalla repun pohjalla tai kotona painon säästämiseksi.

··· Karttalaukku on mukava tapa säilyttää kartat siistinä ja ehjinä mutta se on hieman hankala roikkumassa kaulassa tai aina tiellä rinkkaa avattaessa. Sopii porukoille. Henkilökohtaiset kartat voi taitella minigrip pussiin. Karttalaukulla on myös taipumus unohtua tuvan naulakkoon tai taukopaikalle puun oksaan.

··· On hieman vaikea kuvitella lähtevänsä metsään ilman puukkoa, vaan kaipa sekin onnistuisi. Puukoksi riittää tavallinen Mora. Isompi lapinleuku on kyllä parempi halkojen tekemiseen ja keppien katkaisemiseen. Koitin kerran pärjätä pienellä nikkaripuukolla joka oli leukua puolet kevyempi. Oli se vähän kuin olisi syönyt teelusikalla soppaa. Kätevä puukonkäyttäjä veistelee iltanuotiolla kaikenlaista. Ota siis veistelypuukko mukaan jos tunnet olevasi näppärä käsistäsi.

··· Linkkari ja Leatherman ei korvaa puukkoa, korkinavaajaa ei tarvitse ja kynsien viilauksen voi hoitaa kotona. Turhaa painoa. Porukka voi ottaa mukaan jonkun tällaisen värkin. Kynsien leikkaamiseen kannattaa pitää mukana jotkut pienet sakset tai piihdit.

··· Kirves ja saha kuuluvat niihin erämaihin jotka eivät ole minkään sortin puistoja, ja silloinkin vain ryhmille. Tulet saa tarvittaessa tehtyä maasta löytyvistä kepeistä. Tupien halkovaajoissa on kyseiset värkit. Eipä silti jos porukka istahtaa lammen rannalle viettämään iltaa nuotion äärellä niin kuluuhan siinä puuta ja kelon runko palaa huonosti pilkkomatta. Säästä keloja suosituilla alueilla. Uutta harmaakylkistä tulee erittäin hitaasti.

··· Taskulamppu on mukava lisävaruste teltassa tavaroita etsittäessä. Kesällä on niin valoisaa öisinkin ettei lisävaloa välttämättä tarvitse ellei mukaan ole sattunut jotain luettavaa. Nykyaikainen valaisin on vain 10g painava LED-valaisin tai useamman ledin kevyt otsalamppu.

··· Kynä ja lehtiö mukaan jotta voit kirjoittaa muistiin suuret mietteesi tulevaa eräromaania varten tai viettää sadepäivää ristinollaa pelaamalla. Matkalla kannattaa merkitä muistiin varusteiden hyvät ja huonot puolet, kauniit maisemat ja surkeat kulkureitit. Kotona ei kaikkea kuitenkaan muista ja seuraavalla reissulla voi sitten toistaa samat virheet.

··· Ruokatarpeiden pakkaamiseen on minigrip pussit lyömättömiä. Ne pysyy tiiviisti kiinni ja pitävät ruoan kuivana. Muös pakastepussit saa solmulla tiiviisti kiinni mutta minigrip on kestävämpi.

··· Kamera painaa ja kuvat valehtelee. Kannattaa raahata jos jaksaa. Pienillä pokkareilla joissa on salama saa hyvinkin riittävää kuvalaatua jos on tarkoitus ottaa vain muistikuvien täydentäjiä. Ammattilaiset on asia erikseen. Digikamerat tuovat mukanaan useampia akkuja ja muistikortteja. Älä unohda kunnollista, toimivaa ja suojaavaa kameralaukkua. Kamera täytyy olla helposti käytettävissä muuten kuvaaminen jää vähäiseksi. Pieni jalusta antaa tukea kameralle. Kunnollisen jalustan ottaminen matkalle mukaan edellyttää jo kuvauksen harrastamista. Kameraruuvilla varustettu vaellussauva tukee jo mukavasti kuvaustilanteessa.

··· Muutaman kerran on mukana ollut pikkuinen taskuradio josta olen kuunnellut, että huomennakin on hellettä. Loppusyksyn pimeissä ja sateisina päivinä jää paljon aikaa teltassa makoiluun. Silloin saattaa radiosta olla seuraa.

··· Kiikari on erittäin mukava kapine. Sillä on mukava tiirailla kaukaisempia paikkoja tuntureiden huipulla. Sillä voi myös hakea parempia kulkureittejä ja etsiä tupaa jonka piti olla juuri tässä... Itselläni pikkukiikari on takin taskussa ja runsaassa käytössä. Viimeaikoina on mukaan tullut paljon pientä sälää joten painon säästön takia kiikari on jäänyt kotiin.

··· Uusimpia leluja vaeltajan repussa on kännykkä. Turvallisuussyistä porukan on hyvä ottaa mukaan ainakin yksi sellainen. Kaikkialla se ei tosin kuulu mutta tekstiviesti lähtee aika kaukaisenkin tunturin laelta. Vara-akkua ei tarvita jos tyytyy lähettelemään tekstiviestejä huipuilta ja pitää muun ajan kännykän suljettuna. Täytyy muistaa että meno ja paluumatkallakin haluaa soitella. Soneran kuuluvuus on lapissa parempi kuin Radiolinjan tai muiden.

··· Lehtien sivuilla näkee kuvia kauniista vaeltajista vaellussauvat käsissä kiipeämässä aurinkoista rinnettä shortsit jalassa. Niinpä niin, saahan sen kepin toki vuoltua metsästä itsekin. Eipä sauva (sauvat) muodostuneet hetken muoti-ilmiöiksi vaan tarjonta ja käyttäjämäärät tuntuu lisääntyvän. Sauvalla saa tukea hankalissa maastoissa ja jokien ylityksissä sekä lisäpotkua rinteiden nousuun. Joidenkin sauvojen kädensijan nupissa on kamerakierre tukevampaa valokuvausta varten. Heikkopolviselle yksikin keppi on valtavan suuri apu.

··· Köysi on lisävaruste jota voi käyttää turvana joen ylityksissä, pyykkinaruna, leirikatoksen virittelyssä ym. Ryhmävaruste.

... GPS. En vieläkään omista moista. Olen kyllä nähnyt sellaisia ja melkiein koskettanutkin ;-). Satelliittinavigaattori eli GPS on varmaan hyvä ja sellaisen hankittuaan ei osaa mennä minnekkään ilman sitä. En omaa henkilökohtaista kokemusta. Jos repussa on tilaa ja sellaisen omistaa niin kannattanee mukaan raahata. Satoja euroja laitteesta on aika paljon vain kerran vuodessa tapahtuvalle parin viikon vaellukselle varsinkin jos ilmankin pärjää.

··· Itikkamyrkkyjä on monenlaisia. Parempi kuitenkin vältellä niiden käyttöä kun peseytymismahdollisuudet on rajalliset. Ennen juhannusta ja elokuun puolivälin jälkeen ei myrkkyjä tarvitse. Erilaiset itikkaverkot hattuun tai hupun aukkoon on parempi ratkaisu. Mukavimmaksi olen havainnut pienen suihkepullon. Sillä saa pienellä painalluksella pumpattua nilkkoihin, ranteisiin ym sopivasti sääskikarkoitetta. Ei ole jäänyt tahmeaa jälkeä. Mekaaninen suojaus eli sääskihuppu on kasvoille parempi kuin myrkky.

... Kalastusvälineet on harrastusvälineitä. Jos ei homma muuten kiinnosta niin voihan sitä pitää mukana koukku-siima-koho pakettia vaikka vain hätävarusteena. Kalastusvälineistä voisi tehdä erillisen kirjan, ja onhan niitä tehtykkin. Itselläni on ollut mukana pieni teleskooppivapa, kela, varalla siimarulla, muutama pikalukko ja joukko pieniä vieheitä. Jos kalastus ei ole pääasiallinen ravinnonlähde niin tuo varustus riittää. Muista suojakotelot varusteille ja kalastusluvat.

  SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN


2.4. Ensiapu ja hygienia

Hoitopakkaus

Ensiapulaukku on välttämätön vaikka toivoisi ettei sitä tarvita. Toisaalta paraskin laukku on lähes hyödytön jollei ole ensiaputaitoja. Omalla osalla on hiukan näin. Toisaalta olen aina ollut sen verran varovainen etten laastaria ja buranaa kummempaa ole tarvinnut. Olen saanut myös elää suht terveenä joten lääkepuoleen ei ole tarvinnut tutustua.
Kannattaa hankkia valmis ensiapupakkaus

Hygieniapakkaus on pitkälti mukavuus asia, varsinkin yksin kulkiessa.


• Aina mukana

Määrä

Huom !

• Idealside
• Sideharsoa, siteitä ym
• Laastari + teippi
- Hypopussukka
• Henkilökohtaiset lääkkeet
• Särkylääkkeet
• Kynsileikkurit
- Voiteet, salvat, rasvat ym
 
 
 
• Kampa
• Hammasharja ja tahna
• Samppoo / suihkusaippua
• Pumpulipuikkoja
- Saippuapala
- Kosteuspyyhkeet
1
2+pak
pak
1
1 päivä
1/2 päivä
1
 
 
 
 
1
1+ tuubi
pikkupullo
nippu
 
Polvien tukemiseen ym. Nykyään erilliset polvituet.
 
Pieniä reikiä saattaa ihoon tulla
 
Allergiseen nuhaan
Buranaa kaiken varalta
 
Silmätulehduksii, palovammoihin, huulirasvat ym
 
 
 
Tullaan sieltä erämaasta joskus ihmisten ilmoille.
Muista käyttää
Tarkista tiiveys ja laita silti minigrippiin.
 

noin 400g


Kommentteja hoitopakkauksesta

··· Idealside kipeytyneitten raajojen tai nivelien ym tukemiseen. Alkumatkasta kroppa on tottumaton ja kuormakin raskain joten on järkevää myös ennakoida laittamalla side jo lähtiessä, jos tietää nilkkansa tai polvensa kipeytyvän helposti. Ota mukaan myös siteen kiinnitykseen tarkoitettu hakanen tai hakaneula.

··· Pikkuhaavoihin ja vähän isompiinkin tarvitaan laastareita, sideharsoa. Järkevin on ottaa joku valmis ensiapupakkaus joita saa mm. retkeilyliikkeistä. Tarkista laastarin pitävyys, vuodesta toiseen mukana ollut laastari on tarvittaessa kuiva. Valmiissa ensiapupakkauksissa on varsinkin yksin kulkijalle hieman ylimääräistä. Karsi harkiten.

··· Särkylääke helpottaa oloa jos särkee ja auttaa myös lievään kuumeeseen.

··· Henkilökohtaiset lääkkeet. Täytyy muistaa ottaa mukaan nekin joita vain mahdollisesti tarvitaan.

··· Vakavaan kylmettymiseen hypotermia pussi tai lakana. Foliomainen lakana on myös hyvä avun tarvitsijan merkitsemiseen. Lakana levälleen maahan ja tukevasti kiinni niin potilas on ilmasta hyvin havaittavissa.

... Voiteet, salvat, rasvat. Silmätulehdus on vakava asia ja sitä varten olisi syytä varautua. Huulirasvaa ja muita voiteita. Ulkona retkiolosuhteissa huulet tuppaavat kuivumaan joten huulirasva mukaan. Palovammoihin jotain voiteita. Ripuli vaivaa helposti, jos tietää siihen jotain lääkitystä niin ehdottomasti lääke mukaan. 

... Kynsisakset tai leikkurit mukaan. Repeytynyt kynsi on ikävä kaveri. Jo viikon reissulla kynnet kasvaa leikattavaan kuntoon.

··· Hammasharja ja tahna mukaan lähinnä mukavuussyistä. Hampaat ei toki tipu vaikka ne jättäisi viikoksi pesemättä.

... Pumpulipuikkoja pieni nippu. Niitä voi korvien kairaamisen lisäksi käyttää retkeilyelekroniikan putsaamiseen.

··· Suihkusaippua on mukava yhdistelmä niin pään kun itsensäkin pesemiseen. Täytyy vain etukäteen hieman miettiä mukana kannettavaa määrää. Nestemäiset saippuat painaa joten ylimääräistä ei kannata mukana kantaa. Pieni saippuapala ja pikkupullo shampoota on kevyt ratkaisu.

... Älä unohda kampaa. Sillä on mukava raapia päätä.

Tämä ei todellakaan ole minun vahvoja aloja. Mielestäni on parempi keskittyä ongelmien välttämiseen kuin niiden hoitoon.

  SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN


2.5. Korjausvälineet "miljoonapussi"

Tilpehööriluettelo

Tällä hetkellä kulkee mukana pieni pussillinen sekalaista pikkutavaraa jolla koitan pärjätä eteen sattuvista asioista kuten varusteiden rikkoutumisesta.


• Aina mukana

Määrä

Huom !

• Neula+lanka+nappeja
• Ilmastointiteippi
• Puukon terotin
• Kynä
• Paikkaustarpeet
• Naruja / vararemmejä
• Naru- ja remmilukkoja
• Tulitikkuja / sytkäri
- Kynttilä
• Led lamppu
- Pikkulinkkari jossa kynsisakset
- Koukku, siima, koho
- Nauloja
• Rautalankaa
pakkaus
rulla
1
1
paketti
2 / 3
2 / 2
2 / 1
 
1
 
 
 
rulla
Karhunlankka, pari reilua neulaa, muutama nappi ym..
Yleensä takin taskussa
 
Lyijykynä toimii kuulakynää varmemmin
Saappaat, makuualusta, teltta ym. Tarkista liimat jo kotona.
 
 
 
Lyhyitä paksuja. Ei tuikkuja. Syksy ja kevät.
Teltan sisävaloksi
 
Huoltoasemapakkaus
Korjailuun
Mallia Tiimarin askartelu

noin 400g


Kommentteja "miljoonapussista"

··· Neula ja lankaa. Aina on jotain parsittavaa. Teltta, housut, rinkka ja kaikki muutkin varusteet saattavat tarvita neulaa ja lankaa. Mukaan kannattaa ottaa mahdollisimman vahvaa lankaa esim: ns. karhunlanka.

··· Ilmastointiteippi on yleiskorjausväline jolla revennyt teltta ja katkennut rinkan runko korjataan. Ruokapussit voi sulkea ja ilmapatjan paikata. Pakollinen varuste.

··· Hiomakivi tai -puikko pitää puukon hyvässä terässä myös matkan aikana.

... Lyijykynä on varmatoimisempi kuin kuulakynät ym. Kaikenlaista kirjoitettavaa saattaa matkalla tulla etteen. Matkapäiväkirja, vieraskirjat, saalismäärät ym

··· Paikkaustarpeet. Saappaitten paikkaamista varten fillarin paikkoja ja liimaa sekä ilmapatjaa varten oma paikkasarja. Vaelluskenkien huollosta ei ole kokemusta joten kannattaa kysyä myyjältä. Gore-tex kankaita varten on hyviä tarrapaikkoja jotka kestää kulutusta.

··· Narua ja köyttä voi käyttää monenlaiseen tarpeeseen korjaamisesta ja sitomisesta lähtien vaikka pyykkinaruksi. Jokien ylityksissä voi porukka käyttää köyttä apuna ja varmistuksena. Polttopuun hakukeikallakin voi risut niputtaa narulla ja nuotion päälle tehtävän kolmijalan voi kasata samalla narulla (palaa helposti joten käytä rautalankaa).

··· Vararemmejä hajonneiden tilalle muutama kappale. Vararemmejä voi myös käyttää sitomiseen ensiavussa. Varasolkia ja narulukkoja voi ottaa mukaan muutaman sillä repuissa ja vaatteissa on paljon hajoavia osia.

··· Tulitikkuja ja sytkäriä ilman ei metsään kannata lähteä. Ota mukaan useampia, pakkaa ne vesitiiviisti ja sijoita niitä eripaikkoihin. Tulitikut säilyy hyvin kuivana filmipurkissa johon tulee laittaa myös muutama tikkuaskin raapaisupinta.

··· Iltaisin tuvissa on hämärää, varsinkin syksyisin, joten mukaan voi ottaa muutaman kynttilän. Unohda tuikut, ne ei valaise mitään ja jättävät jälkeensä metalliroskaa. Lyhyet, 4-5cm paksut kynttilät on parhaita. Ne ei valu, pysyvät tukevasti pystyssä eivätkä katkea rinkassa.

... Led lamppu pieneen tilapäiseen valontarpeeseen ja teltan yleisvaloksi.

... Pikkulinkkari. Jollei muuten niin kynsien alustojen kaivamiseen ennen leikkaamista.

··· Jos mukana ei ole varsinaista onkea saattaa kuitenkin olla varmuuden vuoksi hyvä ottaa mukaan koukku, siima ja koho. Onkimalla voi koittaa korvata jostain syystä huvennutta ruokavarastoa.

··· Naulat ja rautalangat kuuluvat vanhojen oppaiden varusteluetteloon. Siihen vanhaan hyvään aikaan kun vaeltajat vielä itse kunnostivat (lue osasivat kunnostaa) tupien ovia, kattoja ym. Rautalanka on tulenkestävä tuote eli nuotiopuuhissa sitä voi tarvitaan halsteria, sitomista, roikottamista varten. Nauloja voi käyttää vaikka loimulohen halkoon kiinnittämiseen.

  SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN

2.6. Muista myös

Tilpehööriluettelo

Tavaroiden lisäksi tarvitaan tietoa. Kannattaa ottaa selvää erilaisista matkaan liittyvistä asioista. Myös kaikensorttiset soittimet, piirustusvälineet, kasvi- ja eläinkuvastot ym. harrastusvälineet antavat lisämaustetta matkalle mikäli jaksaa kantaa. Lapissakin voi kerätä perhosia, täytellä ristikoita, soittaa huuliharppua, valokuvauksesta ja kalastuksesta puhumattakaan.


• Aina muistettava ja tarkistettava

Huom !

Juna-, lentokone- ja bussiaikataulut
- Majoituspaikkojen sijainnit ja aukioloajat
- Taksien puhelinnumerot
• Matkaliput
• Rahaa ja pankkikortti (lompsa ilman kolikoita)
• Kela- ja vakuutuskortit
- Kalastusluvat ja lupa-aluekartat
• Tarkista kameran akut ja paristot
- Kameran ja kännykän akkulaturit
- Osoitetiedot postikortteja varten
• Vakuutus
- Pelikortit
- Soittimet
- Kasvi- ja lintukirjat
- Harrastusvälineet

• Rinkan paino

Koko kuorma eli rinkan paino vaelluksen alussa täytyy olla alle 1/3 omasta painosta. Tämän kantaa normaalikuntoinen yksinäinen kulkija leppoisalla 2- viikon vaelluksella noin 12km/päivä. Porukalla tapahtuva lyhyempi vaellus pitäisi saada onnistumaan ainakin 5kg kevyemmällä kantamuksella. Alkumatkalle tien laidasta ensimmäiselle iltanuotiolle voi toki ladata vaikka makkaraa ja kaljaa kunhan ei maasto ole kovin vaativa. Nykyisillä kevyillä varusteilla 1/4 osa ei pitäisi olla vaikea saavuttaa. Pikkutilpehööri joka antaa vaellukselle viihtyisyyttä, ei ole oleellisessa osassa kokonaispainon suhteen.
Ei se kuorma yksistään vaikuta matkalla uupumiseen. Vauhti ja matkan pituus on yhtälailla merkitseviä asioita niin ja tietenkin mieliala.
  SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN

2.7. Onkimispäivä

• Kalastus vaelluksen osana

• Kalavehkeet

Kalastaminen tuo uusia maisemia kokeneellekin kulkijalle. Aiemmin vaikeakulkuisina hyljeksityiltä jokivarsilta löytyy aivan toisenlainen lappi kun niitä kuljeskelee kalavehkeet mukanaan. Jos pelkkä kulkeminen ei enään anna sitä mitä lapista lähtee hakemaan niin kannattaa laajentaa harrastusta kalastukseen. Ei ole pakko lähteä erämaahan pakollisen saaliin perässä, pelkkä kalastelu jokivarsilla ja järvien rannalla on rauhoittavaa. Saaliistakaan ei oli niin kauhiasti väliksi. Omalla osallani kalastus on osa vaellusta ei vielä koskaan se pääasia. Joinakin päivinä en kalavehkeisiin koske, toisinaan otan ne sopivilla paikoilla esiin. Sopivilla paikoilla pyhitän päivän lähes pelkästään kalastamiseen varsinaisen vaetamisen jäädessä pieneen siirtymiseen.

Kalan hankinnan voi hoitaa joko samoilta yösijoilta tai patikoimalla ottipaikalta toiselle. Kalastuspäivälle ei kannata asettaa varsinaista "kilometritavoitetta". Anna vain maisemien ja kalavesien viedä. Jos päivän kalasaalis tulee heti aamusta niin loppupäivän voi pitää rokulia tai siirtyä pienen matkaa eteenpäin. Päivärepun kanssa voi käydä katselemassa isonkin lenkin ja kokeilla erilaisia kalavesiä. Välillä tulee käveltyä pitkiäkin matkoja vapa kourassa heittämättä kertaakaan. Kalan saamisesta ei kannata stressata.

Kalojen narraamiseen tarvitaan vapa, kela, siimaa, jokunen viehe ja vettä. Mitään hienoja vehkeitä ei välttämättä tarvita. Huoltoasemilta saa edullisia settejä joilla pääsee mukavasti alkuun. Onkivehkeiden kuljetus erämaahan ja sitten maastossa on hieman riskialtista. Kolhujen välttämiseksi vavalle ja kelalle on hyvä varata kunnon suojus. Vavan suojaksi joku putki ja kelalle joku tukeva pussi tai kotelo. Kokemuksen mukaan voi sitten hankkia vaikka minkälaista ja hintaista välinettä kalojen narraamiseen. Teleskooppivapa on mielestäni kätevä ja siihen pienikokoinen avokela. Siimaksi 0.25mm.

Vieheitä on tuhansia erilaisia. Kiistelköön niiden paremmuuksista kuka haluaa. Lapin puroissa ja järvissä olevat kalat taitaa ottaa mihin tahansa jos ovat ottaakseen. Lähes kaikki omat kalani olen saanut pienillä lipoilla. Muilla en tosin paljoa ole heitellytkään. Tummia tai hopeisia, karvoilla tai ilman, jos mukana jotain punaista niin sen parempi. Se on kuitenkin huomioitava että vieheiden hävikki voi olla aika suuri. Jokien kivikkoihin ja mataliin lampiin jää helposti uistimet kiinni. Ainakin meppsin Black fury ja hopeinen Comet kakkos kokoa pitää ottaa matkaan. Uistimille tukeva ja tiiviisti kiinni pysyvä vieherasia joka mahtuu taskuun. Muista myös viehelukkoja ja siimaakin varalle.

Kalastellessa on suunnistuksen kanssa eri pelisäännöt kuin puhtaasti vaeltaessa. Aina ei vältämättä seuraa kuljettua matkaa ja suuntaa. On pidettävä huolta ettei innostuksissaan kulje kilometritolkulla varusteista ja kavereistaan.

Jos olet porukan kanssa liikkeelä niin muista sanoa minne lähdet ja sopikaa myös paluuaika.

Älä innostu kalastamaan enempää kuin jaksat syödä.

Ota selvää kalastusluvista ja rajoituksista. Noudata niitä. Katso 1.2. Luvat, lait ja järjestyssäännöt ja linkit

Retkikalastajan välinepakki ei kovin kummoinen tarvitse olla. Omat kalastusvälineeni vieheineen ja pusseineen painaa noin 1000g joka koostuu seuraavasti: Vapa 140g, Kela 360g, vieheet 220g (30kpl), suojukset ja viehelaatikko 230, varasiima ja viehelukot 50.

Kalaa olen saanut aamulla ja illalla, joesta, purosta, lammesta ja järvestä. Useasti on kuitenkin jäänyt saalis saamatta. Kannattaa kulkea hissukseen jokivarsissa. Suvannot ja akanvirrat antavat saalista kahdella heitolla jos ovat antaakseen, sitten vain eteenpäin. Yllättävän hyvin pystyi rinkka selässäkin heittelemään ja kulkemaan pikkuhiljaa jokea alavirtaan. "Ammattikalastajat" ja vartavasten kalareissulle lähtevät eivät neuvojani kaipaa, joten pärjätköön omillaan ;-)

  SISÄLLYSLUETTELO SIVUN ALKUUN

2.8. Valokuvaus

• Valokuvaus vaelluksen osana

2.8.Valokuvaus. Päivitetty 16.03.2012

Halu tallentaa ainutlaatuisia vaellusmuistoja on henkilökohtaista. Jotkut, kuten minä kuvaavat kaikkea mitä eteen sattuu jotta jälkeenpäin voi palata vaellukselle mahdollisimman täydellisesti. Toisille riittää muistikuvat eikä valokuvia tarvita lainkaan.

... Suurella osalla kairassa kulkijoita kamera on mukana ja sillä otetaan muutamia kuvia paikoista ja maisemista, hiukan harvemmin tapahtumista ja ihmisistä. Kamera ja kuvaaminen ei silloin vaikuta vaeltamiseen mitenkään. Filmikamerat on jo väistyneet digin tieltä mutta kamera on useimmiten pokkarin kokoa ja sillä otetaan kuvia samaan tyyliin kuin aiemmin. Kamera säilytetään taskussa tai pienessä varusteisiin kiinnitetyssä laukussa sopivasti esille saatavissa. Kuvauspaikkaa ei suuremmin mietitä eikä tavitsekkaa. Kotona sitten kuvista teetetään joitakin paperikopioita muokkaamatta niitä koneella mitenkään. Laitetaan parhaat otokset albumiin, on se sitten kirjahyllyssä tai netissä.

... Monilla valokuvaus on harrastus. Harrastuneisuuden aste vaihtelee. Se sanelee jo hieman kuljettua reittiä ja vaikuttaa etenemiseen. Digikamerat on tuoneet tähän joukkoon lisä väkeä ja otettujen kuvien määrä lisääntyy kuvien "ilmaisuuden" takia. Valokuvaus ei aina sovellu porukalla kulkemiseen vaan jompikumpi häiritsee toistaan. Kuvatessa täytyy pysähdellä ja välillä poiketa polulta. Matkanteko alkaa pätkimään. Kamera on jo kookkaampi sekä mukana saattaa kulkea jalusta, kamerakiinnikkeellä varustettu vaellussauva ja muuta pienempää lisävarustetta. Akkuja ja muistikortteja on rinkassa enemmän. Kameralle on hankittu sopiva laukku kaulasta roikkumaan tai muualle varusteisiin. Kuvien ottamista varten tehdään jo mutkia, poiketaan sivummalle, lasketaan rinkka maahan, odotetaan pilven väistymistä, otetaan varmuuden vuoksi useampia otoksia, laitetaan kamera jalustalle ym. Kuvaaja joutuu väkisinkin erilleen muusta porukasta joten olisi hyvä jos isommassa porukassa olisi useampia kuvaajia jakamassa kuvaamisen "vastuuta". Aktiivikuvaajan työmaa odottaa sitten kotona kun satoja kuvia pitää karsia, muokata, arkistoida ja jakaa muille. Mutta mitä ei harrastuksensa eteen tekisi. Itse tunnen kuuluvani tähän ryhmään.

... Kolmas ryhmä on ne joiden vaelluksen päätarkoitus on valokuvaaminen. Kohteet ja reitit suunnitellaan puhtaasti valokuvauksen ehdoilla. Kamerakalusto painaa enemmän kuin kevytretkeilijän koko reppu. Mukana on järjestelmärunko, tarpeelliset objektiivit, jalustat ja paljon kaikkea pientä ja kivaa. Toiminta alkaa olemaan lähes ammattimaista, samoin kuvien laatu. Voidaanko siis enään puhua vaelluksesta jolla otetaan valokuvia vai pitääkö puhua valokuvaus reissusta jolla liikutaan tietyllä seudulla?

• Retkikamera

Aseta ensin itsellesi kysymys:
Harrastanko kuvaamista vai kuvaanko harrastuksiani ?
Kysy sitten:
Ostanko järjestelmäkameran vai hankinko kompaktikameran ?
 

Filmikamerat väistyivät pikaisesti digikameroiden tieltä myös vaeltajien keskuudessa. Aina kuitenkin jää joitakin asian harrastajia jotka jatkavat Dia ja filmi kalustolla. Digikameroiden käytettävyys ja koko sekä kuvien laatu on tavallisen kuvaajan osalta ylivoimainen filmiin nähden. Toki täytyy muistaa ettei se kamera tee mitään itsestään. Ihminen tarvitaan vielä suuntaamaan kamera ja painamaan laukaisinta. Nykyään kuvia käytetään ja jaellaan pääosin netin välityksellä joten on jo unohtanut

... Pikselit. Jo 3-megapikseliä riittää kymppikuviin ja nettiin. Tällä hetkellä 10-15 Megapikselin kamerat taitavat olla yleisimpiä. yli 15 on yleistymässä ja tulevaisuus tuo varmaan lisää. Pikselit on siis riittäneet pidemmän aikaa mutta pysyykö optiikka mukana. Valtava pikselien määrä on turhaa jos kuville ei jälkeenpäin tehdä muuta kuin kehitetään kymppikokoiset paperikopiot tai laitetaan käsittelemättä ja pienennettynä netin kuvapankkiin. Suurimpia etuja runsaissa pikseleissä ja tarkemmissa kuvissa on mahdollisuus rajata kuvia. Tämä yksinkertainen operaatio parantaisi monia kuvia huomattavasti. Isompia pikselimääriä omaavat kuvat sallivat myös enemmän muokkausta ja parantelua.

... Zoom. Jokaisessa digipokkarissa taitaa olla jonkinlainen zoom. Jos ei ole niin jätä kamera kauppaan. Normaalikäyttöön riittää myös normaalisti kameroissa oleva zoom. Lapissa on monesti tarve saada maisemasta mahdollisimman paljon näkyviin, samoin tupien sisällä tarvitaan hyvää laajakulmaa. Tele riittää pokkareissa mielestäni hyvin. Lintukuvaukseen ja kaukoputken korvikkeeksi ei tavallinen taskupokkari laadultaan riitä. Eli jos valita pitää niin sellainen kamera jossa on parempi laajakulma. Retkikameraksi ei kannata hankkia kameraa joka tunkee esiin pitkää objektiiviputkea, ne on arkoja kolhuille ja lialle. Järjestelmäkamerat on asia erikseen mutta niiden käyttäjän tuskin kommenttejani kaipaavatkaan. Digitaaliseen zoomiin ei kannata kiinnittää huomiota.

... Kameran koko. Vaeltajan kannalta oleellisia asioita kameran suhteen on kuvalaadun lisäksi koko ja paino. Siinä suhteessa kehitys on ollut vaeltajaa kohden hyvin suosiollinen. 150g riittävän laatuisesta kamerasta ei todellakaan ole paljoa. Kun kamera vielä mahtuu taskuun niin se on vaivaton ja helposti käytettävissä. Oleellistahan retkikuvauksessa on, että kamera on helposti saatavilla silloin kun sitä tarvitaa, muuten kuva jää ottamatta.

... Akut. Uudempi ongelma on lisääntynyt virran tarve. Aiemmin pärjäsi puoli vuotta yhdellä pienellä paristolla (filmi aika) mutta nyt täytyy täyttää taskut akuilla lähtiessään pariksi viikoksi vaeltamaa. Kannattaa jo kameraa hankkiessaan ottaa selvää akkujen hinnoista ja niiden riittoisuudesta jos vain suinkin se on mahdollista. Helposti käy niin että kahden viikon reissulle tarvittavat akut maksaa saman kuin kamera itse. Akkujen hinnoissa on suurta vaihtelua. Alkuperäisakut saattaa maksaa kolme kertaa enemmän kuin netistä tilattavat tarvikeakut. Tavallisia paristoja käyttävä kamera on järkevä ratkaisu koska siihen saa lisävirtaa lähes joka kioskista (Kioskeja ei toi ole siellä missä retkeilijä kuvaa). Testaa akkujen ja paristojen riittävyys ennen matkaa. Huomioi että vaelluksella tulee helposti kuvattua huomattavasti enemmän kuin "kotioloissa". Akkulaturinkin voi ottaa mukaan jos reissun jälkeen ei heti palaa kotiin ja matkavarusteita muutenkin jättää jonnekin tienvarteen. Akut on parantuneet ja ne pitävät nykyään paremmin latauksen. Kuvaustapa vaikuttaa myös huomatavasti akkujen riittävyyteen.

... Muistikortit. Kuvien tallennustilan tarve on tietenkin riippuvainen kuvien määrästä ja kuvien pikselikoosta. Ylimääräiset muistikortit ei paljoa paina tai vie tilaa joten ota mukaan reilusti tallennustilaa. Jos vielä innostut ottamaan matkalla videoleikkeitä kameralla niin Gigatavut on hupaa tavaraa. itselläni on muistikortit toimineet yhtä korttia lukuunottamatta moitteettomasti. Tuolle kortille jämähti yhdeltä vaellukselta yli 90 kuvaa. Omin neuvoin en kuvia esille saanut ja kamerani myynyt (myös muistikortin) yritys vain pyöritteli peukaloita ja tarjosi ostettavaksi kalliita pelastusohjelmia ja kortinlukijoita. Toinen kameraliike sitten sai tuolta kortilta pelastettua puolet kuvista kohtuullisella hinnalla. Tämän kerroin siksi että mielestäni on parempi hankkia useampia pienempiä muistikortteja kuin yksi iso. Ei siis kaikkia munia yhteen koriin. Muistikortteja voi esimerkiksi kierrätää. Vaihtamalla joka päivä kortin ei neljän kortin kierrolla menetä vahingon sattuessa kuin joka neljännen päivän kuvat. Muistikortteja on varoitettu laittamasta sellaisenaan minigrip pusseihin staattisen sähkön takia. Muistikorttien ostopakkauksien kotelot kannatta säilyttää. Kortit on kyllä pääsääntöisesti niin varmoja ettei tuhoutumisriski ole suuri.

... Kotelo. Retkiolosuhteissa lähes pakollinen varuste on kameran suojus. Jonkinlainen kotelo likaa ja kolhuja vastaan, eikä haitaksi ole jos tuo suojus pitää myös veden ulkopuolella. Kotelo voi olla kiinni varusteissa, vyö, rinkan remmit ym. Hieman isommalle kameroille on kaulan ympäri roikkuvia koteloita. Vedeneristyksen voi hoitaa myös tarvittaessa minigrip pussilla. Hyvässä kotelossa on myös tilaa vara-akulle ja muistikortille. Yleensä akut loppuu ja muistikortti tulee täyteen paikassa jossa rinkan pohjalle suojaan varastoidut varavarusteet on mahdollisimman kaukana tai muuten vaikeasti saatavilla.
Pidä kamera koteloineen sellaisessa paikassa, että se on kävellessä pysähtymättä helppo saada esille ja takaisin. Muuten kuvat jää ottamatta!

... Makro. Ota kuvia myös läheltä. Siellä varpaiden tasolla tai lehtien alla on ihan oma komea ja mielenkiintoinen maailma. Vaelluskuvien joukkoon kannattaa ottaa mukaan kuvia hyönteisistä, kukista, kelon pinnasta ym. Kukaan ei jaksa katsella pitkästymättä sataa maisemakuvaa peräkkäin olkoon sitten kuvattu mistä tahansa.

... Muokkausominaisuudet ovat kameroissa jo monipuolisia. Ei ole pahitteeksi jos niihin hiukan tutustuu ennen matkaa. Jos et tiedä mitä joku kameran säätö tekee niin älä kokeile sitä reissulla. Kameran näytöllä ei selviä kaikki se mitä ko. säätö saa aikaan kuvan laadulle. Kotona näytöltä katsottuna saattaa odottaa ikävä yllätys.
Kuvakoko kannattaa pitää suurimpana. Pakkauslaatukin kannatta pitää parhainpana. Kotona tietokoneella voi pienentää ja pakata kuvia mielin määrin, mutta uuden parempilaatuisen kuvan hakeminen lapista onkin sitten seuraavan vuoden reissun asia. Kameroiden akutkin kuluu kaikenlaisessa säätämisessä ja zuumailussa. Jos kuitenkin olet kokeilijatyyppiä niin varaa lisää akkuja sekä muistia.

... Videoleikkeet on mukavia muistoja ja antavat ihan toisenlaisen kuvan vaelluksesta kuin pelkkä paikallaan oleva kuva. Ota panoraamoja huipuilta ja katkelmia leirielämästä. Videoleikkeiden käsittely, siirtäminen ja näyttäminen on vielä tällä hetkellä tietokoneilla, netissä ym. asian harrastajien puuhailua. Kuitenkin nuo leikkeet on hyvinkin koneella tallessa ja muutamien vuosien päästä vallan mainioita muistoja ja todennäköisesti helpommin hoidettavissa. Videoleikkeiden laatu alkaa olla jo kohtuullisella tasolla.

... Ääni. Jos digipokkarissa on mahdollisuus äänen tallentamiseen. Hyödynnä tätä ominaisuutta muistiinpanoihin tai vaikka matkapäiväkirjan pitoon.

... Hallintalaitteet retkioloissa. Tuskin kukaan hankkii kameraa pelkästään retkeilyn ehdoilla mutta kannatta silti huomioida kuinka helppoa on hanskat kädessä tai tihkusateessa näpelöidä kameran painikkeita ja selata valikkoja.

... Jalusta. Pienimmät kamerajalustat painaa alle 100g ja ovat koottuna noin 10cm mittaisia. Sellainen mahtuu jo joihinkin kameralaukkuihin kameran viereen. Pieni jalusta helpottaa kuvaamista hankalissa olosuhteissa. Hämärässä ei saa kunnolla tärähtämättömiä kuvia, makrokuvaus on hankalaa ilman jalustaa ym. Minijalustat nostavat kameran maasta jopa 30cm korkeuteen jolloin päästään jo matalimpien varpujen yläpuolelle.
Isommat jalustat on jo raskaampia ja tilaa vievempiä ja vaativat siten enemmän harrastusta. Vaellussauvan päässä oleva kameraruuvi on näppärä kun halutaan tukevuutta kuvaamiseen.

... Linssipaperia mukaan matkalle. Pieni paketti kameran linssin puhdistamiseen tarkoitettua paperia tai muuta vastaavaa on syytä olla mukana. Reissussa tule melkein väkisin tökättyä sormensa linssiin eikä sen pyyhkimiseen kannata käyttää likaista paidanhelmaa.

... Kännykamerat ovat tulossa. Nyt on jo useamman Megapikselin kamerakännyköitä. Jos kuvien laatu riittää niin siinäpä peli. Vielä pitäisi saada puhelin yhteydet kaikkialle erämaahan ja itselle tilava sähköpostilaatikko jonne kuvat voisi lähettää samantien.

Käy vilkaisemassa kamera asioita myös täältä http://www.pikseli.fi/digifaq/

 

 

Oma kameravarustukseni (Filmiajan jälkeen)

- Ensimmäinen digikamerani oli 3 megapikselin Minolta Dimage Xi (2003) joka mahtui paidan taskuun ja painoi235g koteloineen, vara-akun ja varamuistikortin kanssa. Näppärä pieni kamera kaikenlaiseen valokuvien räpsimiseen kävellessä, meloessa ja pyöräillessä. Kuvien laatu ei pitkään vastannut omaa vaatimustasoa. Kamerassa oli hyvät äänitys ominaisuudet. Siihen sai yhtäjaksoita ääntä talletettua jopa puoli tuntia kerrallaan joten matkapäiväkirjan sanelu on helppoa. Äänitiedostoja pystyi tallentamaan täysin valokuvista riippumatta.
Tämä kamera poistui kun akut lopettivat lataantumisen. Kännykässä on nykyään vastaavan tasoinen kamera.

- Toinen digi on Nikonin coolpix 8700 (vuodelta 2004). 8 megapikselin kamera jossa on 8 kertainen zoom (8.9-71.2mm joka vastaa 35-280 mm kino kamerassa). Ominaisuuksia riittää tavalliseen reissukuvaamiseen. Makro on hyvä ja tele riittää kaikkeen normaaliin kuvaukseen paitsi lintukuvaukseen. Kamerassa on erittäin näppärä kääntyvä etsin (LCD-näyttö) joka antaa kuvaamiseen uusia mahdollisuuksia.
Akkujen kannalta kamera ei ole paras mahdollinen koska siinä on oma akkutyyppi eikä tavalliset paristot käy. Lisäksi se on oika virtasyöppö. Vara-akkuja on 7kpl, muistikortteja 256-512Mb 8kpl. Akut riittää minun kuvaamismäärällä 1-2 päivää. 512Mb kortille mahtuu noin 180 kuvaa. päivittäinen kuvamäärä liikkuu 60-90 kuvan välillä.
Kameran valintaan vaikutti sen ominaisuuksien lisäksi pieni koko (vuoden 2004 mittapuun mukaan). Paino 560g akun kanssa. Ulkomitoiltaan pieni kamera mahtuu kohtuulisen pieneen kameralaukkuun minijalustan kanssa ja kulkee näin ollen näppärästi mukana kaulassa roikkumassa ja on helposti esille otettavissa. Kuvan laatu on erinomainen. Akkuongelman takia jäänyt käyttämättömäksi.

- Kolmanneksi tuli hankittua vesitiivis Pentax Optio W20 (2007). Hain melontaa ja huonoja säitä varten pientä ja helposti esillä pidettävää kameraa. Ei tarvitse välttämättä edes pysähtyä kameran saamiseksi nopeasti kuvausvalmiiksi. Varsinkin meloessa on "turvallisempi" pitää parempi kamera vesitiiviissä säkissä ja ottaa kajakissa istuessa kuvat tällä liivin taskussa säilytettävällä. Kamerassa on 7Mb kenno. Kuvan laatu ei kuitenkaan ole noiden pikselien mukainen vaan vastaa lähinnä 3-4Mb kameraa ja digitaalista zuumia. Vesitiiviys on hieno asia.
Tilan puutten tai rinkan painon takia tämä jää patikkareissuilla kuitenkin ensinmäisten joukossa kotiin vaikka ei iso olekkaan. Toimii emännän kamerana reissuilla. Pääsenpähän minäkin sitten joskus kuviin.

- Neljäs digi on hiukan pikaistuksissa ja mainosmiesten retkuun menneenä hankittu Olympus SP-570UZ (2008). 10 megapikselin kamera jossa on 20 kertainen zoom (4.6-92mm joka vastaa 26-520 mm kino kamerassa)
Sisä ja rakennuskuvaukseen tarvitsin parempaa laajakulmaa eikä lisä-tele pahitteeksi ollut. Olympus antaa laajat ominaisuudet ja reissuilla mukavan kuvanvakaajan, mutta kuvan laadusta on jouduttu kovasti tinkimään. Verrattuna Nikoniin kuva on hyvin rakeinen. Kuvan laatu on sellainen asia jossa ei voi ottaa takapakkia pettymättä karvaasti. Uudessa kamerassa pitää aina olla parempi kuvan laatu. Olympuksen etuja on normaalit sauvaparistot, haittana oma muistikorttimalli.

- Viides kamera olikin sitten alkuvuodesta 2012 hankittu Cannon EOS 600D. Eli siirryin järjestelmä aikaan. Muuttunut elämäntilanne loi toisenlaisia tarpeita ja vaatimuksia kameralle kuin aiemmin kameran valintaa sanellut retkeily. Sisäkuvissa tarvittava parempi valovoima oli se ratkaisema tekijä jonka pisti kurkistamaan lompakkoon ja kävelemään kamerakauppaan. (putket 18-55, 70-300 ja 50 vastaa kinokoossa noin. 27-90, 110-480 ja valovoimaisempi kiinteä 80)
Lähteekö järjestelmä päiväretkiä pidemmille reissuille jää nähtäväksi. Ilman makroakin paino lähentelee laukkuine ja tarpeineen 2kg. Kun taas noilla kompakteilla koko varustus on hieman reilut 0,5kg.
Makro kuvia sekä muita parempaa laatua vaativia kuvia varten täytyy vielä hankkia lisää objektiivikalustoa tuohon järjestelmään. Laatu maksaa.

- Kameraruuvilla varustettu vaellussauva on hankittuna. Hyviä kokemuksia tuosta on muutamien vuosien ajalta. Minikolmijalka on aina mukana kameralaukussa, kätevä. Isompi kolmijalkaa (Silk pro 330EZ) tuskin kannan mukana normaali vaelluksella. Jos joskus teen valokuvaus painotteisen reissun niin harkitsen jalusta asiaa uudestaan.

- Kesän 2012 lyhyillä reissulla totesin tuon 18-55 millisen olevan kameran päässä yli 90% kuvista.

Mikä kamera siis pitäisi hankkia ?

Paha kysymys. Riippuu käyttötarkoituksesta. Jos laatu on ainoa kriteeri niin järkkäri. Jos kuvaa vaihtelevissa oloissa (vaelluksilta päiväkävelyille) niin käytettävyys painaa mielestäni enemmän.

Aikoinaan filmiaikana raahasin järkkäriä lapissa mutta sen paino, kunnollisen kameralaukun puute ja diojen hintavuus vähensi sekä yksipuolisti kuvaamista. Pokkari osottautui passeliksi niihin "reissukuviin" joita tuli otettua. Kuvien taso laski mutta se oli keveyden ja käytettävyyden hinta.

Mieti mitä lähdet maastoon tekemään. Kuvaatko vaellusreissulla vai oletko kuvausreissulla jonka aikana vaeltelet? Onko reissukuvaus vain pieni osa kaikesta kuvaamisesta. Jospa siis aikanaan kaksi kameraa, reissuille ja kotiin omansa?

Itse kuvaan paljon kotioloissa ja myös reissuilla, joskus räps-räps tyylillä. Kotona on sitten enemmän aikaa katsella mitä tuli otettua. Läheskään kaikkien kuvien ei ole tarkoituskaan olla "Vuoden luontokuvia". Tärkeä kriteeri kamerani valinnassa oli siis sen käytettävyys, nopea ja helppo esille saaminen vaikka kävellessä rinkka selässä rakkakivikossa.

Digikuvauksesta (uudelleen koko valokuvauksesta) innostuin hankittuani ensimmäisen pikkudigin. Tuon Minolta Dimage Xi: kuvalaatu riitti vuoden. Nikon Coolpix 8700 ja Olympus SP-570UZ on riittänet reissu- ja vaelluskamerana runsaat 8 vuotta. Kuvan laadun ja ominaisuuksien puolesta en vaelluksille kaipaa juurikaan parempaa. Pentax Optio W20 korvaa nuo edelliset huonojen olosuhteiden kamerana.

Järjestelmän lähtö reissuille on vielä avoin. Olen myös huomannut sen ettei emännän kanssa kulkiessa tule niin paljoa kuvattua kuin ennen. Retkeilyyn on tullut muuta sisältöä. Mikä on valokuvauksen painoarvo tulevaisuudessa. Jos lakkaan köyhymästä niin ei myöskään tarvitsisi olla huolissaan omaisuudestaan.

Tässä vastausta kameran hankintaan oman kuvaushistoriani. Pidän kameran hankinnassa tärkeänä kunkin kuvaajan omaa käyttötarvetta. Pelkät testitulokset ei kerro sitä mikä kamera soveltuu parhaiten omaan käyttöön. Kannattaa myös asennoitua siihen ettei kameraa hankita enään loppuiäksi vaan tekniikka kehittyy ja kamerat sen mukana. Kalliit isot järjestelmäkamerat ja niiden objektiivit voivat olla eri asia.

Mitä tulee makrokuvaukseen niin se on mielenkiintoinen alue ja saattaa viedä mennessään. Mutta vain saattaa. Kannattaako siis hankkia kameraa pelkän makron takia. Yksi vaihtoehto on tietysti joku hyvälaatuinen makro-objektiivi ja pienikokoinen järjestelmäkamera.

Jos aiemmin on ollut käytössä vain pieni pokkari ja nyt haluaa parempia kuvia niin en välttämättä suosittele heti järjestelmän hankkimista. Joku parempi laatuista kuvaa ottava kompaktikamera on hyvä vaihtoehto. Jos innostus ei kuvaamisen osalla jatku vaan jopa taantuu niin investointi ei ole ollut suuri. Jos taas innostus lisääntyy, laatuvaatimukset kasvaa ja hankkii järjestelmän, niin tuo kompakti jää kuitenkin hyväksi kakkoskameraksi niihin tilanteisiin joihin ei kallista järjestelmää viitsi raahata (huonot sääolot, vaellukset, arkielämä ym). Tai sen voi antaa eteenpäin. Hukkainvestointi on pieni tai olematon.

Kamera on vain kuvausväline. Vanhemmat kuvaajat ja pitkälle ehtineet harrastajat helposti painottavat kuvauskaluston laatua. Tämä on osin perua filmiajoilta jolloin kuville ei juurikaan voinut tehdä mitään kuvan ottamisen jälkeen. Tavalliselle reissukuvaajalle riittää hieman pienempi laatu. Digiaikana kuvan otto on vain yksi vaihe ja toinen vaihe tehdään kuvankäsittely ohjelmalla. (itselleni kameran otos on vasta raaka-dataa). Kuvani menevät kaikki Photoshopin läpi eli rajaus, kirkkaus, sävy ja terävyys tarkistetaan koneen äärellä. Olen esim. ottanut noilla kompakteilla lähes kaikki ulkokuvani tarkoituksella alivalotettuina jotta taivas ja muut kirkkaat kohdat ei pala puhki. Tämä tarkoituksella koska tiedän voivani vaalentaa tummiksi menneitä osia kotona. Kuva on siis valmis vasta kun se on mennyt kotona koneen läpi. Toki täytyy muistaa että hyvin otetulle kuvalle ei kotona tarvitse tehdä mitään ja kuvien tekninen laatu aina kärsii kun niitä muokataan. Kannattaa siis panostaa kameran lisäksi kuvankäsittelyyn.

Sitten se tärkein asia eli kuvaaja. Ei voi vaatia että kamera ja tietokone tekee kuvat. Kameran valinta ei välttämättä paranna kuvia kuin teknisen laadun osalta. Kuvat tekee kuitenkin ihminen. Tämä on syytä pitää mielessä kameraa hankkiessa.
Mielestäni pitää kuvata paljon ja aina ajatuksella. Ei kannata räpsiä heti siitä kun aiheen näkee (paitsi nopeat eläinkuvat). Askel sivulle, pari askelta eteenpäin ym. Kannatta hakea kuvakulmaa. Pyrin saamaan kuviin jotain etualalle, jotain vähän matkan päähän ja mieti myös tausta. Tilan tuntu syntyy jos kuvassa on eri etäisyydellä olevia asioita. Tätä ei voi enään kotona koneellakaan korjata.
Sommittelu eli aiheen sijoittelu kuvaan siten että vältetään kohteen olemista aivan keskellä (voi monesti korjata rajaamalla jälkikäteen). Katso mitä kohteen taustalla on: tummien ja vaaleiden pintojen rajat, häiritsevät asiat, valot ja varjot.
Mieti mikä on kuvan kohde ja ota se riittävän suurena. Ei kannata yrittää mahduttaa kaikkea yhteen kuvaan, silloin ei mikään näy kunnolla.
Katsele alan harrastajien kuvia netistä (kuvia löytyy Googlesta hakusanalla "Kuvatoimisto", "kuvapankki" ym).

En tiedä paljonko olet kuvannut tai mikä on tämän hetkinen kamerasi joten kirjoitus saattoi mennä hivenen ohi tarpeittesi. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan vaikuttanut sormi pystyssä opettamiselta.

 

Miten esität kuviasi ?

Valokuvauksesta keskusteltaessa helposti keskitytään vain kuvien ottamiseen ja kalustoon. Tämä ei vielä riitä. Kuvathan on tarkoitettu katseltaviksi. Älä panttaa otoksiasi kotikoneen syövereissä. Netin kautta kannattaa tilata jokaisesta reissusta muutamia paperikuvia. Ei ole hankalaa tai kallista. Kuvaliikkeiden palvelujen kautta saa kohtuullisella vaivalla ja rahala reissunsa vaikka kirjaksi. Rohkeasti myös kuvia esille erilaisiin netin kuvapankkeihin.
Kuva jota kukaan ei näe on arvoton !

• • •

SISÄLLYSLUETTELO   Osa 1. YLEISTIETOA   Osa 2. VARUSTEET (Sivun alkuun)   Osa 3. RUOKA

Hyviä reissuja, kuka lienetkin ja minne menetkin.

Turhis.