Pääsivu Patikointi Hossa 2012

PATIKOINTI

H O S S A 2 0 1 2


Korouoma oli ensimmäinen kohde.
Kiutaköngäs ja Kontainen oli seuraavat kohteet.
Pieni Karhunkierros oli kolmas kohde.
Riisitunturi ja Livojärvi seurasivat seuraavina
Hossa oli viimeinen varsinainen retkikohde
Koli ja kotimatka.


17.7. Hossaa on tullut kartoilta vilkuiltua useasti mutta ei sitten kuitenkaan ole tullut käydyksi.
Livojärveltä kaatosateen saattelemana Kuusamoon josta Murtovaara, Teeriranta ja Julma-Ölkky. Ölkyn turistikierrosta ajavalle veneelle ehdittiin puolijuoksua. Kaunis ja komia rotkojärvi . . . . mutta jotenkin sellainen tunne, että tämä on jo nähty (Korouoma, Oulanka, pieni-karhunkierros).
Hossan Luontokeskukseen katselemaan paikan tarjontaa ja miettimään reittiä. Aivoriihen tuloksena ja sääennusteiden saattelemana päädyttiin yhteen yöhön maastossa ja toinen yö Hossan lomakeskuksessa saunallisessa mökissä ennen lähtöä etelään.

Lähdettiin kiertämään järvireittiä Pitkä-Hoiluan ympäri. Iso Hossalaislampi, Iso-Valkeinen, Muikkupuron laavu, Keskivalkeinen, Ala-Valkeisen autiotupa. Komeaa ja helppokulkuista mäntykangasta kauniissa järvimaisemassa. Mukavaa ja leppoisaa. Kun sääkin suosi ja valoisaa riitti niin ei jääty tuvalle joka oli kyllä nätti mutta hiukan pimeässä paikassa. Vielä komeaa harjua pieni rupeama ja oltiin Kokalmuksen tulipaikalla, hiekkarannalla ilta-auringon paisteessa. Muita ei näkynyt.

Teltta rantapenkan päälle, alas tulipaikalle tulet edellisten kulkijoiden hiillokselle ja nauttimaan ansaittua retkiruokaa. Kaunis paikka, rauhallista ja hiljaista ellei itkoita ja joitakin lintuja lasketa. Ajoissa nukkumaan sillä huomiseksi on luvattu sateita puolilta päivää alkaen.

18.7. Jotkut kävi myöhään illalla tai jo yön puolella istuskelemassa tulilla. Olivat kuitenkin jatkaneet matkaa kun kolmen aikoihin poikkesin katselemassa yön hiljaisuutta ja tyyntä järveä.
Ripeät aamutoimet sään suosiessa. Jatkettiin järvien kierrosta kiertämällä Kokalmusta. Jo illalla leiripaikalta näkynyt lato osottautui porotalliksi. Toinen samallainen oli järven lounaispääsää ennen hienolla paikalla ollutta Kokalmuksen laavua. Hiekkarantoja, rantojen kukkasia ja hyvää säätä riitti. Taivaalle nousi pilviä, mutta sadetta ei saatu.
Lipposensalmen laavulla pieni tauko, ja vasta Pitkä-Hoiluan tulipaikalla keitin esiin pientä sapuskaa varten. Yksinäinen meloja rantautui juttuseuraksi ja tulihan se sadekin. Pieni kuuro otettiin vastaan puukatoksen suojissa.
Loppumatkalla oli laaja myrskytuhoalue, siinä Hoiluan pohjoispään itärannalla. Kaikki puusto nurin. Rungot oli korjattu pääosin talteen, vaan olihan niitä kaatoja siellä laidalla ihan riittämiin.
Vielä loppurutistus autolle, ajo Hossan lomakeskukseen, tavarat mökkiiin, mökin sauna (koppi) lämpiämään, puhtoisena iltakaljalle ja aikanaan unten maille oikein patjoilla maaten. z z z z z z . .

19.7. Suunta kohti Kolia . . .

   

IMG_0015
Venekyydissä Julmalla Ölkyllä.

IMG_0017
Venekyydissä Julmalla Ölkyllä.

IMG_0026
Ölkyn rantaa.

IMG_0031
Hossan polulla.

IMG_0036
Muikkupuron laavu.

IMG_0043
Ala-Valkeisen autiotupa.

IMG_0048
Matkalla Kokalmuksen rannalle.

IMG_0050P0254
Matkalla Kokalmuksen rannalle.

IMG_0051
Ala-Valkeisen harju.

IMG_0054
Kokalmuksen tulipaikalla.

IMG_0070
Illan kultaa järven pinnalla.

IMG_0081
Yön hiljaisuutta Kokalmuksella.

IMG_0093
Kokalmuksen rannoilla.

IMG_0095

IMG_0099
Kokalmuksen laavu

IMG_0119

IMG_0123

IMG_0127
Lipposenlammen tulipaikka

IMG_0129

IMG_0140

IMG_0144
Pitkä-Hoiluan rantoja

IMG_0149
Pitkä-Hoiluan rantoja

IMG_0153

IMG_0159

IMG_0165
Paikallista väkeä.