Pääsivu Lapin kämpät Pulju Kapperapalo

PULJU
KAPPERAPALO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

012

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Palovaaran ja Nunnanen-Pulju tien lounaispuolella noin 300m tiestä. hieman runsas 11km Nunnasista kaakkoon.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut

2007

11.08.2013

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7583210

3404560

Huom:

LISÄKUVIA 

luontoon.fi sivuilla maininta "POISTETTU KÄYTÖSTÄ 12.7.2013"

"Kapperapalon autiotupa on viime kuun aikana "poistettu käytöstä" ja purettu pois kokonaan. Vain takka ja savupiippu törröttävät kämpän jämien keskellä." (AN 2013)

Kämpän poistuminen oli jo odotettavissakin. Näin lähellä tietä ei tuvalla ole enää retkeilyllekään merkitystä.

Hirsinen kämppä, merkitty karttoihini 1965 autoilijan tiekartasta alkaen. Kemppinen mainitsee Naskama kirjassaan sivulla 40 että: "Kapperapalon kämppä on äsken uusittu. Se on autiomajaksi melkeinpä liiaksikin sivistetty. Paitsi kiiltävää peltikattoa ja turhan kirkasta kellanpunaista ulkomaalausta kämpässä on kookas tuvanikkuna ja uunin tapainen pystytakka. Myös sisältä on kämppä maalattu, lattialaudatkin. Sitä se maantien läheisyys teettää! Tavanomaista seinäntäyteistä laveria ei täällä ole lainkaan. Kolme punkkaa, lautasänkyä, on seinustalla. Pöytä ikkunan alla ja jakkarat ympärillä." Kirja vuodelta 1975.

Tuo Kemppisen kuvaus piti edelleen paikkansa 2007. Toki ulkomaali oli lähes kokonaan kadonnut. Kämppä oli yllättävän siisti ollakseen vain 300-400m tieltä.

Päiväkirjamerkintöjä:

16.8.2007
"... Maantien jälkeen alkoi polku Kapperapalon tuvalle. Kovin kostea polku joten pikkukengillä ei tuvalle viitsisi autolta mennä. Hyvä niin. Etelään Puljutunturille mukava maisema jängän yli. Tupa on aika hyvin piilossa pusikossa ja tulee näkyviin vasta muutaman kymmenen metrin päästä. Malliltaan tupa on tyypillinen. Ovi päädyssä, takka ovesta oikealle ja ikkuna peräseinällä. Laverien tilalla on kolme sänkyä. Tupa on sisältä levytetty ja maalattu. Oven päällä on räystästä hiukan jatkettu.
Vesisade alkoi juuri ennen tupaa ja pidinkin sitten taukoa ja mietin jatkoa. Laittelin syötävää ja luin vieraskirjaa. Takkaan tulet ja vaatteet kuivumaan. Kun kännykällä otetut säätiedotukset lupasivat sateen jatkuvan ja huomiseksi samaa niin päätin lopettaa reissun tähän. Puljutunturille ei viitsi lähteä sateessa ja vaikka sade taukoisikin niin maa on likomärkä runsaiden sateiden takia. Soitin taksin. Ehdin hyvin pakata ja siivota ym. Odottelin ovella räystään suojassa. Taksikuski pirautti sopimuksen mukaan kun oli paikalla. Hyvästelin tuvan ja kiiruhdin tielle...."