Pääsivu Lapin kämpät Pulju Avisuorrajoen kammi

PULJU
AVISUORRAJOEN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

001

Edellinen

Seuraava

Kammi

Enontekiön puolella Inarin vastaista kunnanrajaa noin 300m rajasta ja n.150m Avisuorajoessa olevan pitkän suvantojärven länsipäästä pohjoisluoteeseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2007

22.9.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1990-luku

7597510

3417240

Huom:

LISÄKUVIA

Kammi on ilmestynyt painetuille kartoilleni  vasta 2007 topokartassa. 1990-luvun alussa rakennettu metsähallituksen huoltama kämppä. Osittain maahan kaivettu tehdashirsikehikko turvekatolla. Ovi etelään. Ikkuna on pieni joten kynttilalle käyttöä kesälläkin. Kamina, pöytä ja laveri. Pöydän voi nostaa seinälle ja paikalle laittaa irtolaverin joka taas nojaa seinään. Noin 4 henkeä mahtuu. Tuvan sisämitat noin 2,5m x 3,5m. Kesäaikaan hyvin hiljainen kämppä. Erikoinen paikka kammille. Mikä lie perustelu ja alku jotta tupa on tähän laitettu.

"Avisuoran kammin vieressä oviaukolla seisten vasemmalla on lähde noin 15 metrin päässä." (KS 2009). Itse hain vettä suon takaa Avisuorrajoen varrella olevasta lammesta kun en lähteestä tiennyt.

”Seuraavana päivänä juttelin Kultakurun erakon kanssa, ja hän mainitsi Avisuorajoen kammin kohdalla olleen aiemmin Nunnasen kyläläisten riekkokammin ja se suonsilmäkkeltä näyttävä oli se vesilähde.”(SS 2011)

Katso 053 Heikin tupa.

Päiväkirjamerkintöjä:

12.8.2007
"... Loppumatka Avisuorrajoen kammille ensin uutukaista (kunnostettu) poroaitaa seuraten. Korkea aita ja huolellisesti alhaalta ummessa. Ei mennä ryömien ali eikä kiiveten yli. Löytyi kuitenkin "porsaanreikä" josta kovin maanläheisesti pääsi ali. Ja kun tuon olin tehnyt niin 50m päästä löytyi portti. Tottakai kämpän oletetun kulkureitin kohdalle laitetaan portti. Viimeiset muutama sadat metrit kammille.
Polttopuuta oli tuotu pinoon takapihalle. (Koivunrungonpätkiä lähistöltä). Turvekatto ja hirsiseinät penkan kyljessä. Olin perillä. Ketään ei ole paikalla. Ei tietenkään, kuka hullu täällä kulkisi metsästysajan ulkopuolella itikoiden syötävänä.
Tuvan sisämitat on noin 3,5m x2,5m. Ovi etelään, sen toisella puolen kamina ja toisella puolen pieni taso ja ikkuna. Perällä laveri jonka keskiosa seinää vasten ja siinä kohdalla pöytä. Pientä rekvisiittaa hyllyllä. Siisti ja hyväkuntoinen.
Ensitöiksi kaminaan tuli ja vedenhaku joka olikin hieman pidempi suossa talssimis operaatio. Kahvit tulelle, soppa turpoamaan ja varusteet kuivumaan. Vielä kun kävin tekemässä sylillisen puita niin sopi istahtaa kuksa kourassa vieraskirjan ääreen."
13.8 Ma
"Yöllä oli lämmin. Unenpäästä sain vasta pikkutunneilla. Tiivis tupa. Jouduin tuulettamaan ovesta. Siksi aamulla oli inisevää seuraa. Kävi lämmityspuuhissa vanhanaikaisesti. No, eipä hoppua. Viivyttelin nousua. ..."