Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Lenkihaka

PÖYRISJÄRVI
LENKIHAKA (Tseärbmakjohka)

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

028

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Aiteenjoen latvajärven itärannalla penkan päällä. Järven keskivaiheilla. Lenkihaka tunturin länsipuolella.

Eipä isompia muutoksia 20-vuoden aikana

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2002

12.09.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1971

7616620

3401690

Huom:

LISÄKUVIA 

Hirsinen tyyppitupa, puuvaja ja WC. Tuvassa vielä perinteiset kaksikerroksiset laverit (2021). Pöytä, penkki, kamiina. Rakennettu 1971. Peruskorjattu 1986 ja 1998. Kamiina on vaihdettu vuoden 2012 jälkeen, muuten tupa näyttää olevan sisältä kuten 2012.


luontoon.fi 03/2021
”Lenkihaka, Autiotupa, 10 hlö.
Lenkihaan ja Pahtavaaran välissä Aiteenjoen latvajärven itärannalla. Varustus: Kamiina. Huollosta vastaava:Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut.”

Metsähallituksen julkaisu A No96 sivu 127 kertoo seuraavaa: "Cearpmatjohkan (Lenkihaan) autiotupa. Metsähallitus on rakentanut Aiteenjoen (Cearpmatjohka) latvajärven itärannalle pyöröhirsisen tuvan vuonna 1971. Tupa on peruskorjattu 1986 ja se on hyvässä kunnossa. Sen pinta-ala on 23m2 ja siinä on tilaa 10 hengelle. Se on alueen tuvista ehkä selvimmin retkeilijöiden käytössä. Kävijämäärästä (n.200henkeä) noin kaksi kolmasosaa on ulkopaikkakuntalaisia. Tuvan käyttö painottuu maalis-huhtikuulle, mutta kävijöitä riittää suhteellisen tasaisesti maaliskuusta syyskuuhun."
Talvisen vedensaannin kannalta järvi on tosi matala, kaira saattaa karahtaa kiveen.

Päiväkirjamerkintöjä:

10.9.2002 Tiistai 12. Vaelluspäivä
"... Lenkihaan tupa näkyy jo Aiteenjoen latvajärven takana. Tupa on komealla paikalla järven rantatöyräällä ja kerrankin kunnon maisemat ikkunasta. Sama on malli kuin Stallojärvellä. Pihan kuluneisuus vieressä kulkevan Mönkijäuran takia aavistuksen runsaampi. Tarkoittaa että porraslautojen välistä kasvavat horsmat on tallottu. Aurinko paistoi lämmittävästi tuvan edustalle. Oli nautinto ottaa saappaat jalasta ja märkä paita päältä ja vain istua. Ensi kerran tällä reissulla oli ulkona lämmin . . . kunnes pilvi meni eteen. ... Tuvan laitoin lämpeämään ja kahvit samalla. Luin vieraskirjasta toisten kulkureiteistä ja kalansaannista. "Saatiin vain taloustaimenta. Pari laskuojasta ja pari järvestä". Vilkaisin ikkunasta järvelle. Täytyypä koittaa. Taloustaimen eli harjus eli harri. Onpa nimitys keksitty..."

11.9.2002 Keskiviikko 13. Vaelluspäivä

"Ensimmäisen aamuherätyksen aikaan soi järveltä joutsenten trumpetti. Toinen herätys myöhemmin. Aamupalana laitoin leipää ja paistoin loppu puoliskon Hauesta. Muuten ei erityistä. Tupa kuntoon ja jo huomattavasti keventynyt reppu selkään."

...