Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Stuorraäytsi

MUOTKATUNTURIT
STUORRAÄYTSI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

007

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Stuorravzi kanjoni länsipäässä kurun pohjalla. 2,3km kuntarajasta luoteeseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

1998, 2013

30.08.2013

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1971

7684160

3462290

Huom:

LISÄKUVIA 

Tupa löytyy 1975 topokartasta lähtien kaikissa kartoissa. Tuvan sijainti kartoilla on pikkusen vaihdellut. Metsähallituksen huoltama hirsinen tyyppitupa. Kämpässä tilaa seitsemälle yöpyjälle. Tupa on rempattu nykytyylin mukaikseksi eli laveri on kaksiosainen. Alalaverin yhdistämällä mahtuu tuo 7 henkeä. Tuvassa oli 2013 hyvä kamiina, pöytä, hieman huojuvat penkit, kaasuliesi, muutama turha ämpäri, jotain kattiloita ja pesuvateja. Aika hyvin pysynyt rojut poissa.
Pihalla on ekopiste, puuvaja ja wc. alempana tuvasta pöytäryhmä ja tulipaikka. Kaikki kohtuullisessa kunnossa.
Tuvan vesipaikka joskus kuivana ja vieraskirjan mukaan hiukan epäilyttävä. Vesipaikka on jängän laitaan aivan poroaidan viereen kaivettu kuoppa josta pitää ottaa vettä varovasti ettei se sekaanu. Poronpaskaa oli aidasta johtuen runsaasti ympärillä.
Tuvan pihalla nojaa vielä (2013) puuhun vanha opasviitta jossa on viitat Ruktajärvelle 29, Kurtojoelle 25 ja Mukkalompoloon 30 (Mukkalompolo paloi 1996).
Viereistä poroaitaa on lumivyöryjen takia siirretty tuvalle päin. Portti on tuvalta etelään. Aidan eteläpuolella kulkee ainakin kanjonin lampien matkan hyvä ja suht helppokulkuinen polku

Päiväkirjamerkintöjä:

30.8.98 ". . . Korkkasin rommipullon josta uhrasin ensimmäisen tipan huipun kivipaadelle kiitokseksi kauniista säästä. Stuorraäytsin tuvalle päin mennessäni koukkasin kurun reunalle maisemia tarkastelemaan. Jyrkkä lasku pohjalle ja törmäsin kiusakseni poroaitaan. Sitä seuraamalla pääsin tuvalle jota ylhäältä en ollut nähnyt. Tuvalla oli pariskunta, ilmeisesti hekin vasta tulleita. Tupa on koivikon keskellä ja sen edustalla on nuotiopaikka. Vettä saa vain "lähteestä" koska puroa ei paikalla ole. Siinä sitä sitten pikaiset kuulumiset ja reitit tuli kerrottua ja aloin ruokailupuuhiin. Ulkona vilahti väkeä ja tulikin 3 kaverusta joista viimeinen tokaisi "Mikko morjens". Meni hetki ennen kuin aivokoppani kuva-arkisto tunnisti Tiitan Paavon. Eipä ole nähty vissiin kymmeneen vuoteen. Paavo oli lähtenyt parin motoristikaverinsa kanssa liikkeelle ja on jo joitakin aikaisempia reissuja lappiin tehnyt. Siinä se ilta menikin lörpötellessä ja välillä ulkona "ufoa" katsellessa. (Aamulla kirkas ufomme osottautui säähavaintopalloksi joka heijasti hyvin auringon säteitä). Nukkumaanmenoaikaa en muista. Päivän patikkamatka oli noin 14-16km. Hieno päivä."

Maanantai 31.8.98 "Tuvassa ei oikeen nuku hyvin jos siellä on muita. Sen verran on yksin eläminen minuun jälkiä jättänyt. Kun kello oli 1/2 6 kehtasin nousta ylös. Yöllä oli ollut pakkasta ja maa kauttaaltaan huurteessa. Kiertelin kameran kanssa katselemassa kuuraisia kukkasia.. Keittelin kaminalla kahvit ja kirjoittelin eilistä aamupäivää. Pikkuhiljaa väki virkosi ja hoiti aamuaskareensa. Aamu oli pilvetön ja kuura katosi ulkoa mutta lämmintä laakson pohjalla ei ollut. Pariskunta läksi ensin etelän suuntaan kun me muut vielä söimme. Tuvan siivottuamme läksimme koko porukka samaan aikaan. Minäkin päätin lähteä etelän suuntaan. . ."