Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Hotelli Kullankaivaja Hilton

MUOTKATUNTURIT
HOTELLI KULLANKAIVAJA HILTON

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

044

Edellinen

Seuraava

Parakki

Ylemmän Honkavuoman länsipuolella olevan Kielajen sivuhaaran Giellároavájan varrella noin 1,5km Kielajoesta.


Kämppä on palanut talvella 2019-2020


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Palanut


27.09.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1950-luku

7687400

3480400

Huom:

LISÄKUVIA 

Kämppä on palanut. Vain hiiltyneitä hirsiä jäljellä ja kaminan jäänne hiilloksen laidalla. Kämppä on palanut/poltettu talven 2019-2020 aikana.

Paikalla oli lautaparakki.”Rakentaja on Pitkä Heikki Kaamasesta. Hän ja hänen kullankaivuukaveri rakentivat koppelon -50 luvulla. He kaivoivat muutaman vuoden. Kullankaivuu on ollut jossain määrin kannattavaa, koska toinen porukka on ollut kaivamassa -60 luvulla.  -70 luvun alussa on viimeinen asukas lähtenyt kämpästä. Rännit sauna ja wc on purettu ja maastossa niistä ei näy jälkiä. Kaivuu jälkiä löytyy runsaasti ympäristöstä, purojen varsilta. Myös kauempana on kaivuujälkiä."  (JK 2014)

JK kirjoitti kämpästä (tiivistelmä): ”Maa- ja Metsätalousministeriön asiakirjassa vuodelta 1973 sanottiin: Ei pureta. Korjauskielto. Annetaan romahtaa omia aikojaan. Oli kuitenkin sääli katsoa vuosi vuodelta, kun kämppä kallistui jokavuotisen lumikuorman alla. Lopuksi kämppä oli noin 20 astetta vinossa. Päätimme, että tehdään nyt jotain hyvän sateensuojan, kämppävanhuksen puolesta. Suurilla liinoilla saimme kämpän oikaistua ja teimme sisälle uuden alakierron ja seinille vinotuet sekä kamiinan (Porin Matti). Kämpän vieressä virtaavan puron rannalle telttasauna. Kaiken teimme hyvällä maulla ja vanhaa kunnioittaen sekä sillä silmällä, ettei korjauksia ihan ensimmäisenä huomaisi vasta tehdyiksi. Kämppä oli loistavan hyvä taukopaikka ja sen sai lämpimäksi, vaikka talvella. Viimevuosien vieraskirjamerkintöjen perusteella siellä kävi porukkaa lähes viikoittain, sulan maan aikaan ja muutamia kertoja talvellakin. Siinä paloi osa Lapin kultahistoriaa. Hyllyillä oli vanhoja kullankaivajien tavaroita ja välineitä.” (JK 2020)

Kohde ei löydy miltään tuntemaltani kartalta. Se esiintyy vain Muotkatunturin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa, Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sen karttaan (Vuonna 2008 tiedossa olevat kämpät) on merkitty rakennus jonka rakentajasta ei ole tietoa. Julkaisun kartta on hyvin epätarkka.

Päiväkirjamerkintöjä: