Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Rumakuru vanhempi

KOILLISKAIRA
RUMAKURU VANHA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

007

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä / Autiotupa / Päivätupa

Vävypään itäpuolella Uudemmasta Rumakurun tuvasta kaakkoon 600m 4km Kiilopäältä

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2005, 2016

12.10.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7588440

3521230

Huom:

LISÄKUVIA

Rakennus ei ollut merkitty seudulla käyntini (1983) aikaan autiotuvaksi joten olin oikeastaan yllättynyt kun se tuli näkyviin Vävypäälle kiivetessäni.
Tupa on nykyään päivätupa. Ei siis tarkoitettu yöpymiseen mutta hätätilassa tuvan penkeille mahtuu nukkumaan 3 lyhyttä ja muutenkin pientä ihmistä. Kämppä näytti oikein viehättävältä 2005 kun poikkesin siellä kahvilla. Ikää tuvalla alkaa olemaan ja päivän puolen seinääkin oli jo tilkitty klapilla. Tiettävästi rakennettu 1800-1900 lukujen vaihteessa ja ilmeisesti kullanhuuhdontaa varten.
Tuvan edustan puro oli aivan kuiva (2005) ja vettä olisi pitänyt hakea useamman sadan metrin päästä alajuoksuun.
Metsähalllituksen julkaisun "Kämpiltä kelokyliin" mukaan Lapin Lasten Ystävät pystyttivät 1950-luvun alussa talkoovoimin luhistumassa olleen rakennuksen uudelleen.
www.luontoon.fi/rumakuru (2015)
”Rumakurun vanha kämppä on Saariselän alueen vanhimpia kämppiä. Kämppä on rakennettu 1800 - 1900 -lukujen vaihteessa. Metsäntutkimuslaitos kunnosti pahoin rapistumaan päässeen kämpän vuonna 1982 ja kaksi vuotta myöhemmin kämppä siirtyi Metsähallituksen hallintaan.
Rumakurun vanhan kämpän rakentajista ei ole varmaa tietoa, mutta lähialueen kaivuujäljet viittaavat kullanetsijöiden rakentaneen sen omaksi tukikohdakseen. Kämpässä ei ole makuulavereita, vaan pöytiä ja penkkejä.”
LAPINKÄVIJÄ lehti 2/1990 ”UKK-puiston tuvista:
Rumakuru: Tupa on sisustettu uudelleen ja vanhaan kämppään on rakennettu uusi käymälä”

Tupa oli suhteellisen hyvässä kunnossa 2016. Ilmeisesti siivoojat on kulkeneet edelläni kun kaikkia lähisudun tupia pitää kehua. Toki tupa on ikänsä ja runsaan käytön takia nuhraantunut. Vielä on tuvassa kamiina, penkit ja pöytä. Kaasuliesi on poistettu käyntini 2016 jälkeen. Tuvan editse kulkee uusi sorastettu "tie" joka ei miellyttänyt minun silmiäni, mutta lienee välttämättömyys kun kulutus on suurta.

Päiväkirjamerkintöjä:

4.10.2005 "...Vanhan Rumakurun tuvan kohdilla puro oli jo täysin kuiva. Otin muutamia kuvia eri kanteilta tupaa. Komiasti on hirret paahtuneet tuvan etuseinässä. Hieman hätkähdin kun näin tuvan oven lasissa ihmisen. Sisällä oli kaksi naista valmistautumassa matkan jatkoon. Olivat vissiin olleet siellä yön. Istahdin sisälle juttelemaan ja pitämään kahvitaukoa.
Tupa on oikein mukavan kokoinen. Kapeille lavereille (penkeille) saattaa mahtua kolme lyhyttä ihmistä. Toisella sivuseinällä on pieni ikkuna ja sen edessä pöytä. Vastakkaisella seinällä oli kaasuliesi ja kamina sekä hiukan pöytätilaa. Tunnelmallinen tupa.
Yöpyminen näin lähellä saariselän keskusta olevassa päivätuvassa ei kiinnostanut joten jatkoin matkaa..."