Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Rautulampi

KOILLISKAIRA
RAUTULAMPI VANHA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

017

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Varaustupa ja
Päivätupa

Raututuntureiden keskellä, Kiilopäältä 8,5km itä-kaakkoon Rautulammin koillispäässä.


Luontoon fi sivun uutisten mukaan tupa on palanut sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 17-18.3.2019

Uusi autiotupa ja varaustupa on otettu käyttöön 2021
Katso Rautulampi 017B

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Palanut

1977, 1981, 1983, 2005, 2016

11.10.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1967

7581110

3526900

Huom:

LISÄKUVIA

 VANHA TUPA ON PALANUT

Vanha hirsinen kämppä oli loppuvuosina päivätupana. Alkujaan 12 hengen autiotupa, perinteisellä kaksi kerroksisella peräseinän laverilla. Malli oli tyypillinen metsähallituksen tyyppitupa johon tullaan päädystä sisään. Tuvan takaseinälle tehtiin uusi ikkuna päivätupamuutoksen yhteydessä. Se antoi mukavasti valoa tuvan takaosiin. Vaikka kämppä oli päivätupa niin seiniä kiertävät laverit oli leveydeltään nukkumiseen soveltuvia, vaikka luontoon.fi sivuilla toisin väitetään (ellei lavereita käyntini v. 2005 jälkeen kavennettu. Oli kavennettu (2016). Tuvassa oli kamiina, pirttipöytä ja kaasuliesi.
Vahinko ettei varhaisilta reissuilla tullut muistiinpanoja tehtyä.
-1977 Pitäjänmäen seurakuntanuorten porukalla toinen yöpaikka. Telttoilla tuvan takamaastossa.
-1981 Kahden hengen porukalla yövyttiin matkalla Suomunruoktulta Tahvontuvalle saunomaan.
-1983 ensimmäinen yksinvaellus yöpyminen matkalla Kiilopäältä Suomunruoktulle.
-2005 Nostalgiaa. Lokakuun alussa yöpyminen. Sain vihdoin kuvankin tästä tuvasta.
-2016 telttayö kivikovalla hiekkamaalla tuvan eteläpuolella.
Paikka on kaunis. Tuvan takana oli isohko puuvaja josta aikaisemmin olleet vessat oli poistettu. Uudempi lankkuhirsinen vessa tehtiin puuvajan taakse. Pihamaalla useita tulipaikkoja ja tasaisia telttapaikkoja. Telttapaikkojen maa on kovaa, tiivistä hiekkaa.

Päiväkirjamerkintöjä:

3.10.2005 ". . . Ennen Rautulampea tuli ylitettyä Hikiojan polku ja kiivettyä lammen eteläpuoliselle harjanteelle parempien valokuvien toivossa. Rautulampi ei tältä suunnalta ollutkaan niin komea kuin oletin tai sitten turtumus maisemiin jo valtaa mieltä. Laskeuduin Suomun Ruoktusta saapuvalle valtatielle ja sitä pitkin tuvalle. Aivan viime metreillä taivas vielä muistutti viikon vallitsevana olleesta säätyypistä eli sateesta. Rautulammen tupa. Ensimmäisen kerran olen ollut täällä elokuun alussa 1977 ja edellisestä käynnistäkin vuonna 1983 on kulunut aikaa. Tuvasta tai sen ympäristöstä en tiedä mikä on muistikuvaa ja mikä valokuvien jättämä jälki aivojen poimuissa. Kovin on tuulinen paikka ja tupa sekä ympäristö kulunut.Tuvan sisällä on kunnolliset seinää kiertävät rahit. Hyvin niille mahtuisi 4 henkeä nukkumaan. Keskellä tupaa on pöytä ja pitkät penkit. Kamina ja hella tyypillisillä paikoilla. Katossa roikkui pari lastulintua. Asetuin taloksi vaikka aikaa olisi ollut vielä pidemmällekin lähteä. . .
. . . Ilta meni Rautulammen kämpällä normaaliin rauhalliseen tapaansa syöden ja kahvitellen. Ainoastaan auringonlasku sai minut hyppäämään ulkona. Oli näet ensimmäinen kerta kun moisen valoilmiön näin tällä reissulla. Tupaan ei sitten tullut muita. Vieraskirjan mukaankin täällä on ollut vain yksittäisiä kulkijoita 25.9. jälkeen eikä niitäkään joka päivälle."
4.10.2005 Tiistai 9. vaelluspäivä. "En halunnut kenenkään päiväretkeilijän herättävän joten nousin varhain ylös. Aamuisen siivouksen seurauksena kuskasin talon takana olevaan säiliöön lähes ämpärillisen jätettä. Jäteämpäriin hellan alle oli heitetty ruuan jätteet ja päälle makkarapaketti. Seinällä roikkui jonkun kalsarit ja tiskipöydälle oli jätetty lukuisia vajaita marinol-pulloja jotka yhdistin ym. Vihdoinkin paistoi aurinko. Lopun makua on matkassa. . . "