Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Luton päivätupa

KOILLISKAIRA
LUTTO PÄIVÄTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

002

Edellinen

Seuraava

Päivätupa

Luton latvoilla Kaunispään ja Iisakkipään välisessä kurussa.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

2005

19.08.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7595060

3523840

Huom:

LISÄKUVIA

Pieni, kaminalla varustettu huollettu päivätupa. UKK puisto on perustettu 1983 ja tällä kohtaa on ollut kämppä jo ennen vuotta 1976 mutta topokartassa 1965 ei vielä näy rakennusta. Siis kämpällä on ollut alkujaan joku muu käyttötarkoitus kuin puiston alkuaikojen valvontatupa (kartta 1993). Kun Luton pohjoispuoli on osin hakattua talousmetsää niin taitaa kämpän alkuperä liittyä hakkuisiin. Kämppä on juuri ja juuri puiston ulkopuolella.
Rakennuksessa on tiettävästi saunottu vielä 1970-luvun puolivälissä. Pesuvesi lämmitettiin ulkona avonuotiolla isossa padassa.
"Luttotuvan ympäristössä on ollut iso parakkikylä ja Kemiyhtiön tai Veitsiluodon iso puusavotta. ‬Luttotupa oli ainoa kiinteästi rakennettu paikka, kun muut tuvat olivat jalaksilla tai pyörien päällä. ‬ Nykyinen Luttotupa oli savotan pomon asunto. Tupa on Metsäntutkimuslaitoksen toimesta kunnostettu ja siirtyi Metsähallitukselle vuonna 2004, kuten myös Moitakurun päivätupa" (UKK-puisto Facebook Alpo Kyrö /Ninni. 2017)

Nykyään tuvan kohdalla on silta Luton yli. Tuvan takamaastossa on WC ja puuliiteri. Tuvassa on pöytä penkit ja kamiina. Tuvassa ei voi yöpyä mutta läheisen tulipaikan ympäristössä voi leiriytyä.

Päiväkirjamerkintöjä:

26.9.2005 Maanantai ". . . Jatkoin joen pohjoispuolta jossa mukavaa ruskaista männikköä ja vaatimattomia polkuja. Pätkä tukkitietä ja olin Luton päivätuvalla. Pieni parakkimainen kämppä hyvässä hoidossa vilkkaiden päiväpatikkareittien varressa. Laitoin kaminaan tulet ja sopan kiehumaan. Muutama ryhmä meni ohi siinä kun tein lähtöä eteenpäin. Suuntasin kivipäänojaa ylöspäin. Aluksi poluton oikaisu ja sitten jokivarren kauniissa ruskamaisemassa. . ."