Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Kesko

KOILLISKAIRA
KESKON KÄMPPÄ (ANTERINMUKKA)

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

091

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Anterinjoen pohjoispuolella rantatöyrään päällä. n.600m Kaarreojan suusta ylävirtaan.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnosa

1993, 1994

01.10.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1964/1965

7574660

3560210

Huom:

LISÄKUVIA

Suurista keloista rakennettu tupa jossa on pienempi eteinen. Tuvassa tilaa 10-12 hengelle (Metsähallituksen mukaan 11, 1022)  ja muutama yöpyjä mahtuu vielä eteiseen. Rakennusvuosi vaihtelee lähteestä riippuen joko 1964 tai 1965. Virallinen nimi on Anterinmukka, joissain kartoissa oli nimenä Mukkakönkäänruoktu mutta Keskoksi paljon kutsutaan johtuen siitä että kämppä on Keskon retkeilykerhon rakentama. Tuvassa on takka ja kamiina. Eteisen puuhella ei ole enää käytössä. Tuvan takamaastossa on pieni niliaitta ja katettu tulipaikka sekä etupuolella se joen rannan kuuluisa sauna. Kämppä on luovutettu Metsähallitukselle 1984. Saunaa on remontoitu 2008. Urho Kekkosen kansallispuiston saunan käyttömaksu on 10€ / aikuinen (2022).
Vielä 1992 en tiennyt täällä olevan saunaa joten oikaistiin Vongoivalta suoraan Muorravaarrakkaan. Vahinko.
Komea on kämppä ja saunansa takia vilkkaassa käytössä. Raja-Joosepistakin tullaan ensin tänne ja levittäydytään sitten pitkin tunturimaata. Saunan edessä taatusti kylmä uimapaikka läpi kesän.
Yrjö Teeriahon kirjassa "Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita" on maininta Imatran lapinkävijäin Saariselkä kartasta vuodelta 1960: "Suurin anti kulkijalle oli kämppien tarkka sijainti. Kartasta pystyi poimimaan mielenkiintoisia yksityiskohtia. Nykyisen Anterin Mukan paikalla on ollut tukkikämppä, joita Anterijoen varressa on ollut useitakin..." 

Päiväkirjamerkintöjä:

23.6.1993 ". . . Kiertämäjoen ylitys Anterin jokisuulla. Anterinmukassa eli Keskon kämpällä sauna valmiina. Söin kuitenkin ensin ja sitten puhdistautumaan. Kämppä ja sauna tosi upeita ja kauniilla näköalapaikalla. Väkeä oli hieman enemmän kaikkiaan 12 kun myöhään illalla ylälaverille kömpineet lasketaan mukaan. Aurinko oli alkanut paistaa jo loppumatkalla, joten maisemiakin alkoi näkyä. Ilta sujui leppoisasti."
24.6.93 torstai "Herätys ja pienoinen tohina. Ryhmät lähtivät yksitellen. Jäin vielä kahvittelemaan ja kirjoittelemaan. Tuli siinä samalla höpötettyä myöhään yöllä saapuneen miehen kanssa valokuvauksesta ym. Yön sateen jälkeen aamu oli hieman kostea ja kolea. Pilvet lipui harmaana aukottomana mattona pohjoisesta vaan eipä satanut."
8.6.1994 " . . . Kaarreoja piti ylittää saappaita kantaen tosin Ari oli päässyt yli ne jalassa. Mun mielestä on kätevämpää ottaa reilusti jalat paljaiksi ja sitten ripeästi yli kuin että saa jatkuvasti pelätä saappaan varresta sisään roiskuavaa vettä. Keskon kämpällä oli 4 henkeä ja koira. Saunakin valmiiksi lämmin. Pojat ensin löylyyn ja tietenkin pulahdus Anterin jokeen. Ilta kuluikin sitten ruuan laiton ja ynnämuun merkeissä. Nukuttiin tuvassa (Ari ja minä kuumassa eteisessä)."
9.6 "Herätys klo 8.00 ja lähtö klo 10.00. Kaarreojan vartta seuraavaa polkua reipasta matkantekoa."