Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Kiilopirtti

KOILLISKAIRA
KIILOPIRTTI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

189

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Kiilo-ojan varrella noin 50m ojasta itään ja 70m kunnanrajasta etelään. Noin 1,4km Kiilopään keskuksesta länsilounaaseen.

PRIVAT
Kiilopirtti: Tiivistelmä  aikalaiskuvauksesta vuodelta 1959 (Omin sanoin kerrottuna).
Uutuuttaan hohtava kämppä punaisine huopakattoineen saa ylistystä paikalle saapuneelta nuorelta mieheltä. Kehuja saa myös hirret, niiden oikeaoppinen tiivistäminen, kämpän valoisuus ja lämpimyys. Tuvan puolella kiiltää uusi kamina jonka päälle mahtuu suurikin pata. Pienemmässä tuvassa on pikkuhella. Lavereille mahtuu sopuisasti 10-15 henkeä vielä pikkutuvan puolelle 2. Piipun viereen ylisille sopii kesäisin 3 henkeä.
Kämpässä on ensin katettu kuisti  josta päästään pieneen eteiseen. Oikealle puolelle jää ”Pikkutupa” jossa ikkunan vierellä pöytä, peräseinällä 2-kerroksinen laveri ja piippua vasten hella. Eteisestä suoraan jatkettuna tullaan tupaan jonka peräseinällä koko tuvan leveydeltä on 2-kerroksiset laverit. Molemmilla sivuseinillä on ikkuna. Ovesta oikealle on piipun kyljessä iso kamiina ja sen takana ikkunan ääressä pöytä penkkeineen. Lääkekaappi on pikkutuvan vastaisella seinällä. Koko pirtin sisämitaksi on laitettu pituussuuntaan 7,5m ja leveydeksi 6m.
Kämpän varustuksiin on tuolloin kuulunut kaksi pöytää penkkeineen, puulaatikko ja lääkekaappi. Lisäksi ämpäreitä, ruoka-aineita, lääketarpeita, saha, kirves, luuta ym.
Koska pirtti on ollut uusi niin sen läheltä on vielä löytynyt keloja polttopuuksi niiden muutaman pihalle jätetyn nähtävyyden lisäksi.
Kiilopirtti on tuolloin 1959 ollut tiettömän taipaleen takana. Tänne on tultu päivän postiautolla josta jääty tien varteen. Viimeiset 3km vaellettu mäntykankaita pitkin ja päästy illan tunteina tuvalle. Ollaan vasta Saariselän ”etuvartioiden” tuntumassa.
(Kiilopään koulutuskeskus perustettiin 1964 ja sen jälkeen alkoi rakentaminen. Kovin pitkää ei siis Kiilopirtti saanut olla yksi erämaan keskellä).

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa


12.06.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1950-luku

7584170

3517980

Huom:

LISÄKUVIA

"Paikalle rakennetaan uutta rakennusta, vanha Kiilopirtti vetelee viimeisiään ja palvelee vielä rakentajien taukotupana. Uusi tulee vain yksityiskäyttöön." (06/2021 Peurakorva)

"Kansalliset nuoret rakensivat Kiilopäälle ns. Kiilopirtin 1950-luvun lopulla."

Rakennuksen merkintä löytyy kartoistani Autoilijan tiekartasta 1965 alkaen. Vanha autiotupa ajalta ennen Kiilopään keskusta. 1975 se on ollut jo pois autiotupakäytöstä.
Nykyään varaustupana jota hoitaa Sodankylän latu. Petipaikan voi varata kuka tahansa. Avain haettava Sodankylästä Sodankylän ladun yhdyshenkilöltä. (Tieto vuodelta 2012)
Muutama kirjallinen viite kämpän suuntaan löytyy. Tässä yksi:  Raimo O. Kojo "Lapin retkeilyopas 1967 (toinen painos 1977)" sivu 155: "Suurin osa Saariselän vaeltajista lähtee matkaan Kaunispään ja Laanilan paikkeilta, kulkee ensimmäiseksi yöksi vain Rumakuruun tai Kiilopirtille, koska linja-autot saapuvat etelästä yleensä illansuussa".
2004 kävelin kunnanrajaa pitkin kulkevaa polkua ja näin kyltin Kiilopirtille. Eipä tuollon ollut tietoa mikä ko. "pirtti" oikein on. Kiilo- alkuisia rakennuksia on seutu pullollaan.
"Kämpässä on sähköt ja varustesiin kuuluu jääkaappi ja sähköhella (2 levyä) ja valot. Lämmitys puilla. Ei ole talvella kovin lämmin. Pihalla on myös sauna, saunavesi kaivosta ja Kiilo-ojaan on kaivettu jonkinlainen pulahduspoterokin. Pihaan ei pääse autolla, mutta kävelymatka Kiilopään tien varresta Ruijan Polun parkkipaikalta ei ole pitkä."  (Peurakorva 2011)

Päiväkirjamerkintöjä: