Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Cieknalisjávri

KALDOAIVI
CIEKNALISJÁVRI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

208

Edellinen

Seuraava

Kammi

Cieknalisjávrin etelään suuntaavan kapean lahden suun itäpuolella olevan pienen lahden pohjukassa. Järven laskuojan suusta 450m suoraan länteen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


21.10.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

n.1950-luku

7729980

3535410

Huom: 

LISÄKUVIA

Paikalla on isohkon kammin raunio. Puurunko on vielä harjakorkeudessa 2008 vaikka toinen puoli on romahtanut sisään. Turpeita on paikoin yli metrin korkeudelle. lentokoneromua on käytetty mm. kamiinan läpiviennissä.
"Lapin lentokone hylyt" sivustolla oli tarinaa kammista ja sen lähellle laskeutuneesta saksalaiskoneesta: "40-luvun lopulla Rajamies Puustinen siirtyi viettämään erakkoelämää Tsiegnanis järvelle ja rakensi itselleen kammin käyttäen messerschmitin osia rakennusaineena." Reino Puustisella oli useita kammeja Pulmankijärvellä ja sen eteläpuolella. Kammit ja Autiotuvat kirjan mukaan (s.30) "Utsjokinen Reino Puustinen oli tiettävästi viimeinen kammissa asunut suomalainen. Hän asui turvemajassaan kuolemaansa saakka vuoteen 1970."
Toisaalta aikalaisen matkapäiväkirjan mukaan kammi oli uusi, kamiina oli tuotu Shellsjärven kammista, siirtäjän nimikirjaimet RP (VW 1960).  Eli 40-luvun tai 50-luvun lopulla rakennettu.
"Eteisessä ei ollut ovea, sen virkaa toimitti kolme säkkiä, jotka olivat toisiinsa yhdistetty 4 tuuman rauta- nauloilla.  Säkkien eteen oli pystytetty tikapuut, joka oli nuoralenkillä kiinni ja tikapuita tuki alaosassa syrjälleen pantu reki” (VW 1960)
Hienolla paikalla kuitenkin tämä kammi.
Vanha iso kammi mutta rakennuksen merkki vain MML:n karttapaikalla (2008). Ei havaintoa muissa kartoissa.

Päiväkirjamerkintöjä: