Pääsivu Lapin kämpät Inarijärvi Petäjäsaari

INARIJÄRVI
PETÄJÄSAARI AUTIOTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

026

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Petäjäsaarten välisessä salmessa Hoikka Petäjäsaaren pohjoisrannalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

1996

17.4.2011

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7647770

3523430

Huom:

LISÄKUVIA

Vanhahko hirsikämppä näkyy vuoden 1983 GT-kartastani alkaen. Kämppä on kuitenkin huomattavasti vanhempi. Pohjois-Suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958 kertoo seuraavaa "29. PETÄJÄSAARI. Inarinjärven lounaisosassa sijaitsevan Hoikka-petäjäsaaren keskiosan itärannalla talvikäyttöinen maja. Huonossa kunnossa. Takka. Majoitustilaa 6 henkilölle. Polttopuuta."

Kesän 2008 aikana on vanhan autiotuvan takamaastoon noussut runsaasti uusia rakennelmia ja 2010 ne on jo saaneet tummemman värin pintaan. Paikasta on rakennettu veneilytukikohta.

Omat muistiinpanot tuvasta 1996
"Näkymät tuvalta Petäjäsaarten väliseen salmeen on mainio. Hirsisen tuvan oven eteen on tehty uudempi lautainen kuisti lähinnä kai talvikäyttöä ajatellen. Umpinainen kuisti on kylmä joten se toimii varastona ja tuulikaappina. Tupa on kunnostettu ja siisti. Oven vieressä oli puhelin ja pitkä penkki, mainio apu pukeutuessa ja riisuuduttaessa sillä tuvan pöydän ääreen ei moisia hommia mahdu tekemään. Pöytä on tietenkin ainoan ikkunan ääressä joka on kookas ja antaa upean maiseman. Leveät alalaverit toimii pöydän istuimina. Molemmilla puolilla on vielä yhden maattavat ylälaverit eli tupaan voisi majoittua 6 henkeä. Tuvan nurkassa on täälläkin tehokas kamina ja vieressä halkolaatikko kaasulieden alla. Tuvan edusta on täälläkin ruohikkoinen ja porojen mieleen. Kalliorannan lisäksi on hiekkaranta (hieman kivinen). Myös veneilijöitä on muistettu laiturilla. Puuliiteri on täynnä hyvää puuta ja kirves tallella. Rannassa tuvan vieressä on nuotiopaikka. Kaljatölkeillä täytetyt roskikset puuvajan vieressä. Kota on rakennettu niemen toiselle laidalle ja siellä on oma laituri. WC on tuvan kanssa yhteinen. Kota on nelikulmainen sääsuoja jonka keskellä on muurattu nuotiopaikka keittotelineineen. Kotaa kiertää laveri istuskelua ja kesäistä nukkumista varten. Eristämätön kota ei soveltune talviyöpymiseen ilman jatkuvaa tulen pitämistä tai kunnollista pussia. Lämpö karkaa katon aukosta savun mukana ja jokapuolelta räystään alta tulee tilalle korvausilmaa. "

Kota on purettu uudempien rakennusten tieltä.

Päiväkirjamerkintöjä:

4.8.1996 ". . .Metsähallituksen varaustuvan takana toinen salmi jossa vettä oli sen verran reilusti ettei tarvinnut väistellä kuin isoinpia kiviä. Pienessä vastatuulessa ehdimme Petäjäsaaren tuvalle juuri 19.00 uutisia ja säätä kuulemaan. Huomiseksi luvattaan Sunnuntai heikkenevää tuulta ja poutaa. Tupa oli tyhjä vaan saaren vakinaiset asukkaat käväisivät meitä katselemassa. 3 Kuukkelia, 1 telkänpoikanen, tiiroja ja poropariskunta vasansa kanssa syömässä tuvan edustan maukasta ruohoa. . ."