Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Paavonkallio

HAMMASKAIRA
PAAVONKALLIO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

171

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Kultalasta noin 200m itään. Kaivetun, kivikkoisen rinteen yläreunalla. Kultalasta itään suuntaavan polun vieressä.


Pari linkkiä Kultalaan liittyville sivuille.:
http://www.kirjasto.oulu.fi/lapinkuvat/polaari/7

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2008

1.8.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7601520

3489640

Huom:  

LISÄKUVIA

Koordinaatit likiarvoja koska kohde ei näy kartoissa.
Noin 200m Kultalasta itään löytyi ainoa rakennukseksi kelpaava raunio. Iso kivikasa, sen molemmin puolin hiukan tasaista ja pari lahonnutta hirttä maassa sammaleen seassa. Rakennus on ollut aivan jyrkän penkan reunalla. Se olisi vuoden 1874 kartassa aivan polun laidassa sen eteläpuolella oleva rakennus. Kultalan opastaululla oli valokuva jossa näkyvä rakennus sopisi olemaan tämä raunio. Etäisyys Kultalaan ja muutenkin paikka mielestäni täsmää.
Paikalla ollut 5 rakennusta. Rakennukset näkyy Kultalan asemakaavakartassa vuodelta 1874. Kartassa ylempänä kaksi rakennusta ja nykyisen kaivetun kivikon alueella kolme rakennusmerkintää. Löytämäni raunio on mielestäni se toiseksi ylin. Ylintä en edes hoksannut etsiä vaan lähdin alas kivikkoon etsimään jäkiä rakentamisesta, turhaan.

Seppo J. Partasen kirjassa "Ivalojoki kulkijan kultamaa" on kuva sivulla 86. Siinä on kuvattuna sama kiviraunio ja mainitaan jotta tämä olisi Kultalan kapakka.
Ristiriitaa löytyy siis opaskarttojen, luontoon.fi sivujen ja Partasen tietojen välillä.

Katso 150 Kultalan kapakka.

Päiväkirjamerkintöjä:

7.7.08
"Kahdeksan aikaan ylös. Taisin kuorsata kun siitä supateltiin. Pariskunta lähti Ritakoskelle päiväreissulle. Minä kiersin kameran kanssa kultalan ympäristöä. Lähdin etsimään saluunan jäänteitä. Paikasta on mainintoja monessa lähteessä mutta kuvia vähemmän. Polun alapuolella on kaivettu koko rinne kivikoksi. Siellä on ollut muutama kaivajan asumus. Noin 200m Autiotuvan vedenottopurosta tuli vastaan mahdollinen rakennuksen paikka. Kiertelin vielä kivikossa ees sun taas. Monttuja, vanhoja rännin kappaleita, joku hirrenpalakin mutta turha täältä on rakennusten paikkoja etsiä.
Palasin kultalan puolelle..."