Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kutuharju 1

HAMMASKAIRA
KUTUHARJU 1

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

004B

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kutujärven pohjoispuolella, Jänkäjärvestä laskevan joen länsipuolella, joen puolivälissä, Joesta noin 30m pienen kumpareen takana.MUISTIINPANOJA 2014:
"004B Kutuharju 1
Kutuharjun eteläpään tyvellä on 1968 topokartassa kaksi rauniomerkintää. Tämä on niistä itäisempi, Jänkäjärven laskuojan tuntumassa oleva. Löytyi pienen etsinnän jälkeen mielestäni hieman etelämpänä kuin kartassa ja pienen kumpareen takana piilossa. Jokivartta kävellessä kämpän jäänteitä ei näe.
Kohde vaikutti useampi huoneiselta ja pienemmältä kuin aiemmin näkemäni. Ehkä 6-7m kanttiinsa. Tuvan keskellä on isokokoinen hellakamiina. Vaikutelma huonejaosta saattaa myös muodostua kattoparruista ja muusta sisälle romahtaneesta puutavarasta jota on aika paljon. Raunion keskellä seisoo hyvin paksu koivu mikä vihjaa raunioitumisen tapahtuneen jo useita vuosikymmeniä sitten. Täysin lahoja, järeitä seinähirsiä on muutama näkyvissä. Katon puutavara makaa näiden päällä mistä voisi päätellä koko tuvan painuneen paikallaan kohti maanpintaa ilman että seinistä olisi hirsiä kuljetettu mualle."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

14.08.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7632400

3504730

Huom:

LISÄKUVIA  

Ilmeinen tukkikämpän jäänne jotka näkyy 1968 topokartalla raunion merkinnällä. Ei merkintöjä muilla kartoillani. Kartan merkintä on mielestäni hieman liikaa pohjoisessa.
Paikalla on hirsirakennuksen raunio. Kohde vaikutti useampi huoneiselta. Koko oli ehkä 6-7m kanttiinsa. Tuvan keskellä on isokokoinen hellakamiina. Vaikutelma huonejaosta saattaa myös muodostua kattoparruista ja muusta sisälle romahtaneesta puutavarasta jota on aika paljon. (MH 2014)
2004 kävin Kutujärvellä ja katsastin silloin kartasta löytämäni kohteen 004A Kutujärvi. Silloin en näistä raunioista tiennyt. En siis maastostakaan osannut etsiä. Jokea ylittäessäni ja rantaa seuratessani minun on pitänyt kulkea lähes kohteen yli.
Katso 004C Kutuharju 2 

Päiväkirjamerkintöjä:

10.6.2014 Tiistai
". . . Teltta kumpareen kylkeen ja tulipaikalle sapuskan tekoon. Tulipaikka oli tosi vanha jota hiukan ehostin. Alkoi tihuttaa. Se siitä tulistelusta.Syömistä ei tihku estänyt mutta ei huvittanut aloittaa sadeasussa nuotiolla istumista.
Kiersin kuitenkin etsimässä tupia joista toinen oli merkitty liki telttani kohdalle. Ei havaintoa lähimainkaan. Kiersin ja kaarsin sille toisellejoka on Jänkäjärveltä laskevan puron vieressä. Se sentäs löytyi vaikka olikin mielestäni hieman alempana ja piilossa kumpareen takana. Palailin teltalle ja näin lahden perällä pari hirsilautan näköistä kyhäelmää. Kiersin vielä rannan ja kukkulan. Ei merkkejä tuvasta. Siinä kukkulan laella valtavien kivien välissä on luola alaspäin. Kurkistin mutta en nähnyt kokoa. Haju kuin rytökärpän pesässä. Aattelin nallen pian tulevan luolastaan. . . ."