Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kellotapuli

HAMMASKAIRA
KELLOTAPULI
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

099

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Kellostapulinojan suupuolen pohjoispuolella. Pitkän tasaisen rantaterassin eteläpäässä olevien kaivausten keskellä. Vuijeminhaaran joesta noin 100m länteen.


Kämppä on menettänyt toisen puolen kaivauksissa.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2008

3.8.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7593290

3494120

Huom:

LISÄKUVIA

Kellotapulin kömmänä eli Puolakan kivikämppä. Paikalta löytyy kaivauksien kivikasojen keskeltä runsas puolikas kivikämpästä. Kaunis tasainen rinneterassi alkaa laakson pohjoislaidan jyrkiltä kallioilta. Tasaisen terassin eteläpäässä on kultamiesten leirin jälkeen käännetty terassi ympäri eli suureksi kivikoksi. Tuon kivikasan keskellä on kämpän kiviset jäänteet. Joitakin puuosia on myös nähtävissä. Kivinen osuus on ollut noin metrin korkuinen ja ulkopuolelta peitetty maapenkalla. Sisämitoiltaan kämppä on ollut ehkä 2,5m kanttiinsa. Kämpän toinen ovenpieli on vielä näkyvissä mutta kaivauksien kivikasa peittää loput oviseinästä. Siksi kämpän koko ei enään selviä.
Koordinaatit epätarkkoja kunnes ne joku gepsillä varmentaa.

Päiväkirjamerkintöjä:

9.7.2008 "... Jatkoin mönkijänuraa etelään. Se kuitenkin kääntyi pian alas jokivarteen jossa koneet kolisi.
Kellotapulin komea rotko ja jokihaara avautui pian eteeni. Rotkon pohjalla iso kallioharjanne jota joki kiertää. Kaunis paikka. Jokikin kuin kapea järvi. Huuhtojien pressuparakkeja vain täälläkin. Paikalla piti olla kivikämppä. Jonkun tiedon mukaan jo tuhoutunut. Koitinpa tuota katsastaa mutta vain rantaterassilla oleva leiripaikka ja sen jatkeena kivipelloksi kaivettua maata. Ei tunnu hyvältä. Tämä on todella kaunista seutua mutta muutetaan hissukseen kulkukelvottomaksi kivikoksi.
Poikkesin jokirantaan maisemia ihailemaan. Yläjuoksulta kuului ääniä. Kello näytti jo kotiinlähdön aikaa (teltalle). Vettä purosta kyytiin ja kivikon yli kiipeämään. Stop!! Siinähän se kivikämppä. Tai tarkemmin puolet siitä keskellä tuoreempaa kaivantoa. On jäljellä puolet seinistä ja joitakin hirsi- ja puuosia. Pieni kämppä ollut. Ympäriltä kivien ja sammaleen verhoama, katteena vissiin puutavaraa. Surkea loppu tällä kämpällä.
Paluun Pahaojalle tahdoin helpommaksi. Siis suora suuntaus metsäkankaita myöden. ..."