Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kirakkajoki itäranta

HAMMASKAIRA
KIRAKKAJOKI ITÄRANTA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

190

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kirakkajoen itärannalla ennen Syväjärvestä laskevaa puroa. Liki vastapäätä Karppiskantamajärviltä laskevaa puroa.

Rakennuksen paikka ja likimääräinen koko on ahmotettavissa.

MUISTIINPANOJA: "190 Kirakkajoki itäranta
Keskellä niemeä yksi rakennus. Ei paljoa hirsiä. Koko näyttää vakiolta eli noin 8m kanttiinsa. Alimmat hirret paikallaan lahonneina kanervien ja sammalten peitossa. Rakennuksen kohdalla ei ole taimikkoa. Rakennuksen länsikyljen puolella joitakin hirsiä vinossa rakennukseen  nähden, onko purettaessa jäänyt ottamatta mukaan. Iso hellakamiina vieressä. Myös ovi tai joku luukku maassa rakennuksen länsipuolella.
Rannempana on voinut olla joku pieni rakennus tai rakennelma tai vain tunkio. Siellä pieni aukio jolla runsaasti tölkkejä ja jonkin lainen kivisempi kohta. Ei hirsiä eikä penkkoja.
Lanssituvan 189 ja tämän tuvan puolivälissä oli joku riukukyhäelmä jonka ikä vaikutti samalta kuin tupien. Olisikohan ns. ”riukula”."
(8.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

29.06.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7624920

3500470

Huom:   

LISÄKUVIA

Tukkikämpän jäänteitä keskellä niemeä. Ilmeisesti 1900-luvun alkupuolen hakkuiden aikaisen tukkikämpän paikka. Ei merkintöjä kartoissani. Vain alimmat hirret ja joitakin yksittäisiä hirsiä paikalla. Rakennuksen koko on ollut noin 8x8m. Koska hirsiä on paikalla kovin vähän ne on ilmeisesti kuljetettu muualle. Rannempana pieni aukio jossa on voinut olla joku rakennelma mutta puutavaraa siinä ei näy, vain peltitölkkejä. Kohteelle 189 Kirakkajoki Lanssitupa on matkaa vain 200m joten tämä rakennus on todennäköisesti toiminut yhdessä tuon Lanssituvan kanssa.
Kulttuuriperintökohteiden inventoinnin 2010 -pdf julkaisussa oleva kohde. Alla tiivistelmä.
"5.2.5 Kirakkajoki itäranta 1 Kirakkajoki itäranta 1, Kämpän raunio MH-tunnus: 124863. Kämpän raunio sijaitsee noin viidenkymmenen metrin päässä Kirakkajoesta. Kämpän raunio on eteläkaakko-pohjoisluodesuuntainen ja kooltaan noin 8 x 8 m. Kämpän hirret ovat jo jokseenkin maanmyötäisiksi lahonneet, ovien ja ikkunoiden paikat tai mahdollinen huonejako eivät enää ole hahmotettavissa, hirsikertoja on jäljellä yksi."

Päiväkirjamerkintöjä:

8.6. Sunnuntai ". . . Seuraava tupa 190 oli niemen keskellä pian Lanssituvasta. Hirret on tästä tuvasta kuskattu muualle koska paikalla ei näkynyt kuin alinta hirsikertaa ja jokunen vinossa sivummalla. Lähempänä rantaa oli vielä pieni aukio jolla ruostuneita peltitölkkejä. Vilkaisin vielä sen ”mainostetun” ylityspaikan. Näilläkin tulvilla voisin tuosta ajatella ylitystä. Pohja pienempää kiveä ja tasainen. Tupien välillä oli joku pieni rakennelma, ”riukula”, tosin turhan kaukana molemmista kämpistä.
Sitten kaunista ja tasaista mäntykangasta. . . "