Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kirakkajärvi itä

HAMMASKAIRA
KIRAKKAJÄRVI ITÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

013

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kirakkajärven itärannalla. noin 300m järven laskuojan suusta etelään, pienen niemen kumpareella.

Kämpän paremmin säilynyt pohjoispää.

MUISTIINPANOJA: "013 Kirakkajärvi itä.
Rak1. Pohja laajempi kuin muistin. Hirret enemmän painuneet kuin 1999. Kokoa vaikea määrittää sillä etelälaidalla ”irtohirsiä”, jopa 12m leveä tai 8m tupa ja siinä joku kylkiäinen, syvyys noin 9m. Rakennuksen pohjoispäässä reilusti hirsiä näkyvillä. 1999 kuvasin vain tuon pohjoispään ja pidin sitä pienenä kämppänä. Siinä on voinut olla joku paremmin rakennettu osa tai sitä on ylläpidetty vielä hakkuiden jälkeen. Rak1 kasvaa eteläpäästä taimikkoa mutta on pohjoispäästä avoin. Eteläpäässä näkyy vain alimpien hirsien kohdalla varvikossa kumpare.
Rannan puolella penkan alla joku kehikko hirsistä tai vain irtohirsiä, voi olla myöhempi, sekä peltipurkkikasa.
Rak2. Kävelin ensin yli enkä olisi välttämättä huomannut ellen olisi tiennyt etsiä toista rakennusta. Noin 20m ykkösestä etelään. Noin 8x8m. Vain sammaloitunut alin hirsi. Yksi nurkka ilmassa josta harmaa hirsi pilkisti. Tosiaan vaikea havaita."
(7.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1999, 2014

27.06.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7625080

3503360

Huom:

LISÄKUVIA

Raunion merkintä löytyy 1968 topokartasta. Kohde koostuu kahden kookkaan hirsirakennuksen raunioista. Näin ohikulkumatkalla 1999 pienehkön hirsirakennuksen romahtaneen kehikon. Tarkkaa paikkaa järven rannalla en muistanut, eikä tullut karttaankaan merkittyä. Dia-kuvien järjestyksen mukaan sen likimääräisen sijainnin pystyi paikallistamaan koska edellinen ja seuraava kuva ovat myös Kirakkajärven rannalta. Päiväkirjaankaan en enää tästä rakennuksesta mainintaa laittanut.
2014 Kävi tarkistamassa ja kuvaamassa paikan. Eteläisempää rauniota en heti havainnut vaan kävelin yli, niin hyvin se on jo "maastoutunut". Pohjoisempi on huomattavasti suurempi kuin muistin. Ehkä pohjoisemman nurkkaan on ollut rakennettuna pienempi kämppä muista rakennuksen hirsistä koska se on selkeästi muuta rakennusta paremmin säilynyt ja puutavaraakin runsaasti näkyvillä. Kovin on raunio painunut kasaan sitten vuoden 1999.
Metsähallituksen .pdf julkaisu "Kulttuuriperintökohteiden inventoinnin 2010" Alla tiivistelmä:
"5.2.7 Kirakkajärvi itä, Kämpän raunio MH-tunnus: 124882 Koordinaatit: X 7625081, Y 3503359
Kohde sijaitsee Kirakkajärven itärannalla. Kohde koostuu kahden kookkaan hirsirakennuksen raunioista, jotka sijaitsevat noin kolmenkymmenen metrin etäisyydellä toisistaan, noin 20 m päässä Kirakkajärven itärannasta.
Kämpän raunio 1: Kaksiosaisen hirsirakennuksen raunio, kokonaismitoiltaan noin 9 x 12 m, pidempi sivu pohjois-eteläsuuntainen. Rakennus jakaantuu kahteen itä-länsisuuntaiseen osaan, joiden välissä on noin kolmen metrin levyinen käytävämäinen tila. Rakennuksen pohjoisosa on huomattavasti eteläosaa paremmin säilynyt.
Kämpän raunio 2: Harjanteen eteläpäässä. Mitoiltaan noin 8 x 8 m kokoinen kämpän raunio. Rakennuksen koillis-nurkassa on jäljellä yksi hirsikerta, muilta osin seinien paikat erottuvat vain matalina kohoumina."

Päiväkirjamerkintöjä:

La 7.6.2014 "Kirakkajärven pohjukassa pari kalastajien venettäkumollaan. Kurkkasin alle mutta ei pressujasadesuojaksi, muuta rojua kyllä. Pistin siis teltan pystyyn ja makoilin siellä hetken.
Sade taukosi joten laitoin sapuskaa jonka jälkeen läksin katsomaan sitä yhtä rauniota jonka havaitsin edellisellä reissulla. Sinne oli yllättävän pitkä matka eli likelle Kirakkajoen laskujoen suuta. Paikka tutun oloinen vanhaan valokuvaan verrattuna. Katselin, kuvailin ja jalkamittailin. Toista rakennusta ei vain heti löytynyt. Olin kävellyt sen yli.
Palasin teltalle. Päätin jatkaa matkaa, kuivasin teltan . . . "