Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Iisko Näkkäläjärvi

LEMMENJOKI
Sallivaara IISKO NÄKKÄLÄJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

080A

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Inari-Kittilätien luoteispuolella noin 5,3km tiestä Sallivaaran lounaispuolella. Sallivaaran erotusaidan kirnun keskeltä n.250m länteen.


Tupa 1980-luvun lopun kunnostuksen mukaisessa asussa. Nykyään tuvassa on huopakatto ja nurkkalaudat.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2015

19.08.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7600970

3454330

Huom:

LISÄKUVIA

Iisko Näkkäläjärven kämppä
Kämppä näkyy 1998 topokartalla ja MML:n karttapaikalla 2014.
Tiedot rakennuksen rakentamisvuodesta vaihtelevat 1950-luvun puolivälistä 1960-luvun alkupuolelle. Kämpän koko on noin 5m kanttiinsa. Se on veistetty lohenpyrstö salvoksin. Alunperin avoin päätykolmio on ummistettu. Katteena oli lautapohjainen tervahuopa, 1980-luvun kunnostuksen jälkeen uralautakatto. Huopakatto palautettu 2011 talkoissa. Ovi on päädyssä ja ikkuna siitä oikealla sivulla 6-ruutuisena. Ovesta vasemmalle on luonnonkivistä, hirsikehikon päälle muurattu piisi. Pienempi makuulaveri on ovesta oikealla ja isompi takaseinällä koko kämpän leveydeltä. Pöytä on ikkunan alla laverien välissä. Kämppä oli käytössä poroerotustoiminnan loputtua joten se oli säilynyt kunnossa Sallivaaran kunnostustöihin asti. Kunnostystöiden aikana työmaaparakkina toiminut kämppä lisäeristettiin sisäpuolelta ja tuo eristys säilytettiin kunnostuksen päätyttyä paliskunnan toivomuksesta. Lisäeristys on sittemmin poistettu. (Lähteenä käytetty pääosin Teppo Korhosen kirjaa "Poroerotus" 2008.)
Ison piisin keskelle on nyttemmin asennettu kamiina ja talon nurkat on saaneet suojakseen laudat. Ovikin on ilmeisesti uusittu. Kämpän kaasuliesi ei ole metsähallituksen joten kulkija käyttäköön omia keittimiä.

Päiväkirjamerkintöjä: