Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Kiertämän kammi

KOILLISKAIRA
KIERTÄMÄN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

082

Edellinen

Seuraava

Kammi

Alemman Kiertämäjärven itärannalla lähes puolivälissä järveä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei kelpaa yöpymiseen

1993, 1994

26.10.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7593480

3557480

Huom:

LISÄKUVIA

Kämppä näkyy jo vuoden 1968 yleiskarttakirjassa. Vetää viimeisiään. Osittain penkkaan kaivettu hirsinen kömmänä. Hätätilassa yöpyminen olisi onnistunut 1993 kun paikalla kävin.
Erään kirjoituksen mukaan kyseessä olisi Helmenkalastajan ja erämiehen, Huhti-Heikin rakentama puolikammi. Toisen tiedon mukaan tuon on tehnyt Sodankylän Erämiehet ry 50-luvulla.
Joel Aholan Sariselän retkeilyoppaan (2011) mukaan kyseessä olisi "Pennasen kämppä".  Nimi juontaisi sodan ajalle (1941-44) jolloin everstiluutnantti Antti Pennanen olisi käyttänyt tupaa. Tieto olisi saatu kirjailija Yrjö Teeriaholta.
Pohjois-Suomen tunturi- ja autiotuvat kirjasessa (1970) maininta Alemman kiertämäjärven itärannalla olevasta talvikäyttöisestä hirsimajasta neljälle hengelle. Tähän kammiin on vaikea kuvitella neljää henkeä. Katso Ala-Kiertämän kalapirtti 080.
Vuonna 2010 kämppä on sitten jo viimeistään käyttökelvoton edes sääsuojaksi. Katon kurkihirsi on pettänyt ja katto takaosasta romahtanut sisään. Suru tulee puseroon. Jostain muusta olisi voinut vaikka hieman säästää ja tämän pitää kunnossa. Ei näitä pieniä pöksiä enää Raappanaa lukuun ottamatta siellä taida olla. Rauha tuvan muistolle. Toivottavasti saa maatua rauhassa ettei lanata kasaan. Rojut ja roskat voi toki kerätä talteen. Nämä pikkukämpät on osa alueen historiaa joka olisi hyvä kaikkien uusienkin kulkijoiden nähdä jotta ymmärtäisivät että alue on ollut käytössä ennen puiston perustamistakin.

Päiväkirjamerkintöjä:

22.6.93 tiistai " . . . Alemman Kiertämäjärven kammi on häthätää yövyttävässä kunnossa, vaikka katto hiukan vuotaa . . ."