Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Kopsusjärven autiotupa

KOILLISKAIRA
KOPSUSJÄRVEN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

024

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Kopsusjärven pohjoispuolella, Kopsusjärventien päädyssä olevan ylätasanteen länsilaidalla.


Alkuperäinen valokuva: (www.panoramio.com kariolavi vuodelta 1977)


Kuva samoilta kohdin 2024 kuin alkuperäinen kuva.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut

(1981, 2000) 2024

04.09.2024

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7573020

3523210

Huom:     

LISÄKUVIA

Erinäisten lähdetietojen perusteella tehty seuraava päätelmä. Kämpän nimenä tunnetaan myös muodot "Kopsusjärven autiotupa" ja "Kopsushovi".
Kopsusjärven kämppä. Rakennettu vuoden 1959 jälkeen ja poistunut 1979-81.
(Netin keskustelusivuilta: Vaellusturinat 1) Lisääjä (Samovaari) Perjantai, 09.Joulukuu, 2005: "Kävin Kopsusjärven autiotuvalla muistaakseni -70 tai -71. Oli hiekkatörmän päällä, en käynyt sisällä mutta muistini mukaan ehkä max. kuudelle hengelle, pieni kuisti järvelle päin. Oli aika vanhan ja ränsistyneen näköinen, on varmasti ollut jo -66 rakennettuna. Oli jo pari pariskuntaa majoittuneena ja meikäläinen silloisen tyttöystävän kanssa liikkeellä niin mentiin suosiolla parisataa metriä Kopsusluolalle. (Kopsusluolalle 025 matkaa noin 600m). Valokuvia ei valitettavasti ole, kun olen aina luottanut enemmän muistikuviin."
Kaunispää Kopsusjärvi kartta v.1976 sisältää merkinnän "Kämppä”. Se sijaitsee järvelle tulevan tien päässä. Jo vuoden 1980 vastaavasta kartasta merkintä puuttuu. Topokartalla 1965 näkyy Kopsusluola 025 ja Tammakkolampi 023 mutta ei tätä kämppää.
Juhani Isakssonin Karhunhammas suoritus monisteessa (1979) on kuva kämpästä alarinteen puolelta. Kuva tuukee havaintoani kämpän paikasta.
Tupaa en löytynyt pitkän etsimisenkään jälkeen 1981. Kumpareen päällä näkyneistä romuista ja tiilenkappaleista päätellen palanut ja paikka tasattu.
Netistä löytyy kuva "Kopsusjärven korsu 1977", paksuista lankuista tehty "hökkeli" jonka kyljen hiekkapenkka vielä täysin ilman kasvillisuutta. Kaikissa aikalaskuvaukaissa on sanottu Kopsusjärven kämpän olleen kumpareen päällä. V. 2000 kiertelin rannalla ja penkan päällä autiotuvan jäänteitä etsien jolloin näin pienen maapenkkaan kaivetun "kellarin" jäänteitä. Ilmeisesti olen nähnyt saman paikan josta nyt 2024 olen kuviakin ottanut.
Kemppisen eräretkeily vuodelta 1966 ei mainitse Kopsusjärven kämppää (024) mutta Kopsusluola 025 ja Tammakkolampi 023

Kämppätietoa susille monisteessa n.1976 mainitaan sekä "Kopsusluola”, että "Kopsushovi" (lienee Kopsusjärven kämppä).
Teeriahon mukaan ”Kämppä muistini mukaan lautarakenteinen. Sitä käyttivät
Metsähallituksen miehet tukikohtanaan. Kämppä palanut 1980-luvun alkupuolella.”
(Kulkijoiden vanhaa Saariselkää).

Päiväkirjamerkintöjä:

Sunnuntai 30.7.2000
"Kopsusjärvellä vene kalastamassa ja rannalla koira. Kopsusjärvelle pääsee autolla ja sen huomaa. Kiersin Kopsusjärvelle mutta siellä ei ollutkaan odottamaani kotaa. Vain puukatos ja nuotiorinki. Kota on palanut muutama vuosi sitten. No ruoan laittoon. Paikalle saapui vanhempi pariskunta joka oli "näiltä" kulmilta kotoisin. Mies sano olleensa täällä kalassa jo 1930-luvulla. Oli mukava rupatella menneistä ajoista. Minä kyllä lähinnä kuuntelin. Mies kertoili raakun pyydystäjästä Kopsusjoella ja sodan aikaisista tapahtumista täällä. Oli ollut sekä saksalaisia että joku venäläinen partisaaniporukka liikkeellä näillämain. Kopsusjärven kämpänkin sanoi olleen pieni maahan kaivettu kämmänä jonka paikan sitten löysinkin kun tien päässä kiertelin. Sanoi myös että Kynnyskummun valvontatupa on ollut vanha poliisien ryyppytupa ja nyt jo tuhoutunut. Nainenkin oli kierrellyt järveä ja yöpynyt sen saaressa. Paikalle olivat nyt tulleet polkupyörillä sitä vanhaa saksalaisten huoltotietä. Sain syödäkseni heidän ylimääräisen juustoeväsleivän. Kiitos."

18.8.2024 ”Seuraavana tuli yllättävän nopeasti vastaan Kopsusluolan paikka. Se oli lievä pettymys. Paljolti kaiken piilottavaa vesakkoa eikä tulipaikkakaan ole ollut viime vuosina käytössä. Rakennuksen eli Kopsusluolan paikka kuitenkin vielä hahmotettavissa vaikkakin kuvaaminen ei risujen takia oikein onnistu. Karttoihin merkittyä, luolalle saapuvaa pokua en nähnyt joten, suunta maaston kautta Kopsusjärventien päähän.
Koitin katsella sen netissä näkemäni kämpän paikkaa. Ei ole alarinteellä mutta, sitten sattumavilkaisu mäen päällä, päälitasanteen lounaislaitaan. Siinähän se. Selvästi sama paikka kuin nettikuvassa. Paikka taitaa olla se mikä ulkoilukarttoihin 70-90 luvuilla merkitty kämppä. (Oli se). Kuvasin tuon paikan usealta suunnalta jotta voin kotona verrata.
Alkoi jo askel painamaan joten suuntasin kohtuullisen suoraan Tammakkolammen tuvalle jonka olin vuokrannut.”