Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ritakoski

HAMMASKAIRA
RITAKOSKI
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

045

Edellinen

Seuraava

Kulta kämppä / autiotupa

Ivalojoen pohjoispuoli Ritakosken kohdalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1999

30.3.2006

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1914

7602250

3497260

Huom:

 LISÄKUVIA

Ritakosken kultala. Päärakennuksessa autio- ja varaustupa. Pihapiirissä aitta ja navetta. Navetan yhteydessä olevan tallin katto sortunut ja lato aivan maantasalla. Metsähallitus huoltaa. Pihapiirin toisella laidalla Mopen tupa.

Ivalojoen kultakämpistä (Kultala, Ritakoski, Pahaoja ja Moberg) on hyvä kirja. Lapin kultala säätiön julkaisema Ivalojoen Kultalat. Kirjassa myös jotakin tietoa musta Ivalojoen varren kultakämpistä.

Päiväkirjamerkintöjä:

26,9,1999 "Istun Ritakosken kämppäkartanon rappusilla auringon mukavasti lämmittäessä. Kaakao on maistunut tällä reissulla. Tulin vaskispään kuvetta komiassa ja helppokulkuisessa hongikossa suoraan tuvalle. Olisin mennyt kuitenkin yläjuoksulle ohi ellei kiikariin olisi osunut vessan katto. Peruskartalle tätä tupaa ei ole merkitty mikä on käsittämätöntä kun tässä on sentään 4 rakennusta ehjänä. Ulkoilukarttaan nämä tuvat on merkitty mielestäni liiaksi ylävirtaan. Keittelin kahvit ja laittelin leipiä. Kiertelin katsomassa pihan rakennukset ja raunioita hieman kauempaa. Ylävirtaan 1/2km oleva punamullattu rakennus on hylätty vaikkakin vielä kunnostamisen arvoinen. Ehkä toisaalle sillä paikka on kehno. Se näkyi perus- vaan ei ulkoilukartalla. Punaisen tuvan vastapäätä toisella rannalla "ruoppaajan" jäänteet ja sieltä juuri irtautui 2 kanoottia (eivät kuitenkaan tulleet Ritakoskelle). Ritakosken tuvan kohdalla rannassa on telttasaunan kehikko kiuas ja pressu. Kehikko kaatuu jos siihen koskee. Vieraskirjan mukaan on useampi porukka täällä saunonut, minulle riitti lämmitetty vesi päänpesuun (pitäisköhän nuo kalsaritkin ?). Itse tupa on komea lukittu puoli myös, ikkunasta katsoen. Enempi tieto kirjoista. Kiitos Heikki Kivekkäälle. Täältä puuttuu opastaulu. Ruoppaajan alapuolella oli molemmilla rannoilla oranssit laput puissa ja ylitykseen käytettyjä sauvoja myös vieraskirjaan oli merkitty joen ylityksiä ja aikomuksia. Tällä vesimäärällä en kyllä lähtis yli. (ehkäpä). Mukavan rauhallinen ja kaunis päivä. Lueskelin paikalla olevista lehdistä Saariselän historiaa ja pläräilin vieraskirjaa joka Saariselästä poiketen ulottuu edellisvuotta pitemmälle. Sapuskaa tehdessä ja napsuja ottaessa jopa odottelin juttuseuraa. Takka tuossa takana nyt rätisee ja vesi iltateetä varten pian porisee."