Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Ritakosken leimauskämppä

HAMMASKAIRA
RITAKOSKEN LEIMAUSKÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

047

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Ivalojoen pohjoisrannalla vajaa kilometri Ritakosken kultakämppien länsipuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Purettu/poltettu

1999

15.02.2009

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1930-luku.

7602380

3496440

Huom:

Epämääräisten karttamerkintöjen takia oli yllätys löytää puskien keskeltä suuri punainen hirsirakennus. Ikkunat rikki, katto vuotaa, lattia paikoin läpilaho. Olis vielä kuitenkin ollut jollain tapaa kunnostaettavissa (1999). Kämppä on purettu, käyttökelpoiset hirret viety muualle loput poltettu. Tunnetaan myös "Punaisena tupana" tai "Ritakosken punaisena tupana". Kämpällä oli myös maine kummituskämppänä. KA(02/09)
Hammastunturi Ihmisten erämaa, kirja kertoo tuvasta seuraavaa: "Kirakkajoen jälkeen oli tarkoitus aloittaa hakkuut myös Ivalojoen varsilla. Tätä varten rakennettiin leimauskämpät Repojoen suun tienoille Honkavaaraan, Hirvisuvantoon, Ritakosken yläpuolelle ja Kultamellaan lähelle Tolosta. Vuonna 1939 alkanut Talvisota sekä sitä seuranneet sotavuodet toivat kuitenkin muuta ajateltavaa ja hanke raukesi. Ritakosken yläpuolella oleva leimauskämppä on säilynyt alkuperäisellä paikallaan näihin päiviin."

Päiväkirjamerkintöjä:

26.9.1999 "Kiertelin katsomassa pihan rakennukset ja raunioita hieman kauempaa. Ylävirtaan 1/2km oleva punamullattu rakennus on hylätty vaikkakin vielä kunnostamisen arvoinen. Ehkä toisaalle sillä paikka on kehno. Se näkyi perus- vaan ei ulkoilukartalla. Punaisen tuvan vastapäätä toisella rannalla "ruoppaajan" jäänteet ja sieltä juuri irtautui 2 kanoottia (eivät kuitenkaan tulleet Ritakoskelle). "