Pohjoiseen Helanderjärvet Paratiisikuru Pälkkimäoja Luirolle Suomu Rautulampi Rumakuru Saariselkä - Kotimatka Toteutunut reitti Loppukommentteja

Matka Saariselän tuttuihin ja tuntemattomiin maisemiin, kämppäkohteita unohtamatta.

Turhankävelijä 10.10.2016.

   ESIPUHE

Matkan aikana en kirjoittanut muistiinpanoja. Kyseessä on siis muistelmista joiden helpottamiseksi on onneksi olemassa runsaasti valokuvia, joissa myös on päiväys ja kellonaika. Kirjoitin tekstin kotona syys- lokakuussa 2016. Paljon jää pois, kun kirjoittaa tapahtumista jälkikäteen, -tunnelmat, -tuntemukset, -ajatuksen juoksut. Vaan parempi myöhään kuin ei silloinkaan. 

Ennen matkaa

Viime kesän reissu oli pistäytymisiä eri puolilla lappia, joten tälle kesälle oli vuorossa perinteisempi vaellus. Lomien järjestely vaikutti siihen jotta päädyin heinäkuun pariviikkoisesta, elokuun puolivälin viikon vaellukseen.
Varsinaisen loman neljä viikkoa oltiin mökillä ja kierettiin eteläisemmässä Suomessa. Lomarahoja vapaaksi vaihtamalla sain sitten viikon loman elokuulle. Alunperin suunniteltu yksinvaellus vaihtui yhdessä vaeltamiseksi. Viikossa ei voi tehdä kovin pitkää vaellusta, joten katselin tutumpia ja helpompia reittejä. Halusin myös täydennystä Lapin kämppäkortistooni. Aluksi ajattelin Kiilopään ja Kopsusjärven seutuja mutta tuonne ehtii vielä vanhemmillakin jaloilla. Päädyin sitten lähtöön Aittajärveltä. Kierrettäisiin Luiron kautta ja palattaisiin Kiilopäälle. Tällä reitillä löytyy minulle ennen näkemättömiä paikkoja ja Annelle vilautus Saariselän parhaimpiin osiin. Kiilopää vaihtui kuitenkin Saariseläksi, jotta paluu aikaiselle paluulennolle olisi varmempi.
Kesän sateisuus ja Lapin jokien tulviminen huolettivat. Suomun ylitys heti alussa pisti miettimään. Sääennusteet kuitenkin lupailivat kohtuullisia vaelluskelejä. Ja nettikyselyjen perusteella ylityspaikalla ei olisi ongelmia. Vaelluskengät päätettiin jättää kotiin ja ottaa sovinnolla saappaat matkaan. 


   Helsinki - Ivalo

Perjantai 12.8.2016

En oikein saanut suurta paloa tämän lähdön valmisteluun. Reitin suunnittelua, sapuskan kuivattelua ja muuta varustautumista tuli tehtyä hieman toisella kädellä. Rinkka oli kuitenkin pakattu jo eilen illalla. Töistä kotiin puolilta päivin. Pikaisesti vielä jokunen muutos tavaroihin ja suunta lentokentälle. Kiitos uuden kehäradan, junalla pääsee nykyään hyvin kentälle.
Minä en todellakaan pidä lentokenttien touhusta, matkatavariden pakkays, lähtöselvitys, jonotusta sinne ja tänne, turvatarkastus. Aina jotenkin rikollinen olo. Nyt kuitenkin meni sujuvasti. Kentän henkilökunta toi vielä isot muovipussit rinkkojen päälle, joten ovat oppineet jotain. Tarkastuksista läpi ja kahville odottelemaan koneeseen nousua. Kuuntelin kuitenkin kuulutukset tarkasti, jospa taas pyydettäisiin avaamaan rinkkaa ja esittelemään sen sisuksia. Ei kuulutettu!
Ylös ja alas. Ei tarvitse pitkästyä pilvissä. Ivalossa tihutti, tai melkein satoi. Taksilla kentältä Kultahippuun. Kirjauduttiin sisälle ja jätettiin rinkat huoneeseen. Tehtiin viimeiset ostokset viereisestä marketista, kaasua, leipää ym. Ja sitten vielä illalliselle hotellin alakertaan.
Ulkona sataa, mutta huomiseksi luvataan jo parempaa, ei nyt varsinaista helletä, mutta pilvipoutaa.




   Aittajärvi - Helanderjärvet

Lauantai 13.8.2016

Aamupala hotellilla. Hedelmäpeli ei hyväksynyt yritystäni ”hävittää” viimeisiä kolikoita, lykkäsi vain lisää metallia kuormaan. Taksin tilaus ja matkaan.
On sinne Aittajärvelle matkaa! Hitto, että onkin keskellä ”ei mitään”. Kuoppaista ja lätäkköistä soratietä riitti. Voisi sinne matkan varrelle jonkun opaskyltinkin laittaa. Päästiinpä kuitenkin yhteistyöllä oikeaan paikkaan.
Olimme kymmenen aikaa Aittajärven parkkipaikalla. Taksikuski sai tippinä metallitavaraa. Vasta tässä kohtaa alkaa tuntumaan, jotta on vaellukselle menossa. Tie tulee tuolta ja päättyy tähän, nyt poluille. Vasta viikon päästä näkee seuraavat moottorilla varustetut peltilaatikot.
Joidenkin tietojen mukaan täällä Aittajärven rannan tuntumassa olisi ollut sotien jälkeen hetken aikaa koltta-asutusta. Koitin katsella ympärilleni samalla kun asteltiin parkkipaikalta kohti rantaa. Täältä oli aikanaan suunniteltu siltaa Suomun yli ja tie Luirolle asti. Onneksi ei toteutunut. Tuon tietyön johdosta oli joku parakkikin hetken tien päässä. Nyt ei näkynyt mitään muuta kuin laavun ja tulipaikkojen tarpeita varten oleva puuvaja.
Käytiin pikaisesti vilkaisemassa rannassa olevaa laavua, ennen kuin mentiin ylityspaikalle. Siinä ylityspaikan pohjoisrannalla oli jonkun risat saappaat, sukkapari ja uudet vaellussauvat puutavasten. Ylitystä varten oleva kahluuvaijeri oli paikallaan ja siinä köysilenkkejä. Vettä oli paljon, mutta tällä kohdin joen pinta ei juurikaan nouse, koska leveyttä on reilusti. Myös joen pohja näytti hyvältä, pienikiviseltä ja kohtuullisen tasaiselta.
Saappaat ja housut jalasta. Käsi kiinni narulenkkiin ja sitten vaijeria seuraten jokeen. Vasta vastarannan tuntumassa oli hieman syvempää. Ei kuitenkaan polvea enempää. Hyvin päästiin yli. Tämä, ennakkoon mietityttänyt paikka selvitettiin hyvin.
Vaellussauvani jatkos ei sitten suostunut enään kiristymään. Olin irroittanut siitä pätkän jotta sain sen paremmin pakattua rinkkaan lentoa varten. Laittamalla pienen teipin palasen jatkokseen ja väkisin paikalleen survomalla sain sauvan vielä ”kiinteäksi”. Säätömahdollisuutta ei siis enään ole. Toinen liitos oli jo aiemmin ruuvattu jäykäksi. Sauvalle koiti siis viimeinen vaellus.
Ah…. Täällä sitä sitten ollaan. Tuosta lähtee polku kauniiseen männiköön varpujen keskelle. Ei sada, mutta on hieman viileä. Sää sopii hyvin vaeltamiseen. Sitten vaan tassua toisen eteen.
Näitä kauniita männiköitä ei etelässä näe, loivasti kumpuilevaa varvikkoa ja mätyjä, eikä ole turhia pensaita ja risukkoa peittämässä näkyvyyttä.
Pienen kävelyn jälkeen oltiin Helanderin Kotajärvellä, katetulla kämpän rauniolla. Kovasti on maaperä kulunut siinä nuotiopaikan ja raunion ympärillä. Katsastettiin rauniota, mutta ei jääty sen pidemmäksi aikaa. Alkuperäinen suunnitelma makkaran paistosta jäi toteuttamatta. Hotellilla syöty tukeva aamiainen oli vielä täyttämässä vatsaa. Säästettiin makkarat illemmaksi.
Pieni rupeama Maantiekurun suuntaan ja sitten viistosti rinnettä vasemman käden puolelle. Saappaat tuntui pyörivän jalassa, joten piti hiukan muuttaa kulkutapaa. Rinne ei tuntunut mukavalta vinottain. No, ei se pitkä rinne ollut. Noustiin Kuotmuttipalojen pohoisimman nyppylän takaa pienelle sadevesilammelle. Hetken tauon ja muutaman mustikan jälkeen aloimme laskeutua kohti Kuotmuttijärviä.
Isoimman järven (171,2) luoteisrannalle on vahemmissa kartoissa merkitty tulipaikka. Sitä lähdin hakemaan. Oli aika syödä jotain. Ensin tuli vastaan joku maastokulkuneuvon ura ja sitä seuraamalla löytyi nuotiopaikka lähempänä järveä. On täällä vissiin joskus ollut virallisempikin paikka. Takaviistossa oli mäntyjen välillä maassa paljon kariketta, kaarnanpalasia ja muuta, joka jää jäljelle puupinoista. Hieman kauempana rannasta löytyi myös muutama vanhempi leiripaikka. Kovin vilkkaassa käytössä paikka ei enää ole, mutta jokunen kävijä vuosittain kuitenkin.
Tein tulet ja paisteltiin makkarat. Kiitos tervaskannon kappaleista, joita oli jätetty paikalle. Hyvä siinä oli hirren päällä istuskella, lepuuttaa jalkoja ja nauttia kauniista maisemista.
Päivän määränpääksi olin ajatellut Helanderjärviä, jonne suunnattiinkin tämän järven itäpuolitse välttääksemme länsi- ja eteläpuolen kosteikot ja purot. Järven laskuoja olikin hieman kuviteltua vuolaampi. Piti hetken katsella ylityspaikkaa. Selvä merkki tulevasta, vedet oli korkealla. Se näkyi hyvin näissä pienemmissä puroissa ja joissa.
Yli kuitenkin päästiin ja jatkettiin kapuamalla Pikku Ahmavaaran länsipään yli. Kaunista männikköä ja aurinkokin saatteli mukavasti lämmittäen meidän kulkua.
Helanderjärvistä isomman luoteisnurkassa oli paratiisin kaunis leiripaikka. Hyvä teltapaikka, valmis nuotiorinki ja hirsi sen vierellä istumista vareten. Ei syytä jatkaa pidemmälle. Tämä oli hyvä näin. Aikaa olisi toki ollut vielä kulkea mutta on varottava ettei ensimmäisenä päivänä innostu liikaa raskaan kuorman ja tottumattomien jalkojen kanssa.
Teltta pystyyn, polttopuun hakua, tulet nuotioon ja sapuskan valmistelua. Tässä kohdin on leiriä pidetty ennenkin. Muutama vanhempi tulipaikka oli lähettyvillä. Siinä meidän valitseman paikan vieressä oli valmiina riut jonkinlaista katosta varten.
Päivän aikana ei sadellut kuin muutama tihkupisara. Kuljettu reitti oli hyvä ja tämä leiri olikauniilla paikalla. Istuttiin iltaa, käytiin kävelemässä järven pohjoisrantaa ja mentiin ajoissa nukkumaan. 7 kilometrin kävely oli han hyvä matka ensimmäisen päivän verryttelyksi.
















  Helanderjärvet - Sarvijoki - Paratiisikuru

Sunnuntai 14.8.2016

Myöhään illalla oli komea, punertava rusko taivaalla.
Hyvin nukuttiin. Ei ollut kovinkaan kylmä yö. Usvaa ilmassa. Aamulla oli hieman kostean nihkeää. Aamiaiseksi nautimme puuroa, kiisseliä ja leipää. Nuotio lämmitti ja savusti meitä. Lähdettiin hyvissä ajoin jatkamaan matkaa.
Järven länsipäässä on rannalla tukkeja. Osa tukeista oli päässyt pienen matkaa jokea eteenpäin. Selkeästi ihmisen katkomia ja karsimia runkoja oli kymmenkunta. Onko johonkin tämän järven rannalle meinattu rakentaa joku maja? Hirret on kuitenkin viskattu järveen ja ne ovat ajautuneet tänne laskujoen suulle. Jos kerran tukit jää jumiin niin joki on matala, eli päästiin siitä hyvin saappaat jalassa yli.
Kaunis mäntykangas jatkui järven eteläpuolella. Noin 100 metriä järven länsipäästä pysähdyin katselemaan rannan tuntumassa olevaa paikkaa joka muistutti rakennuspaikkaa. Maassa oli havaittavissa neliön muotoinen alue jonka reunat oli hieman muuta maata ylempänä ja kasvoi voittopuolisesti jäkälää. Olin näkevinäni myös pientä painannetta neliön ympärillä, kuin ojaa. Paikka sopisi hyvin kalamajalle tai vaikka saunan pohjaksi. En kuitenkaan potkinut turpeita löytääkseni kivijalkaa tai alinta hirsikertaa. Kanssakulkijan menojalkaa näytti nykivän siihen malliin että, otin vain muutaman kuvan ja kiirehdin eteenpäin.
Seuraava etappi oli viereisen pienen lammen länsipuolella oleva laavun jäänne. En ole ennen käynyt, mutta olen saanut netin kautta tiedon. Ensin poroaidan ali ja sitten satakunta metriä eteenpäin, juuri siinä missä pitikin. Maassa oli pitkin poikin riukuja. Laavun paikka on helposti hahmotettavissa ja myös sen edessä oleva tulipaikka istuinpuineen. Isomman järven rannalla olisi komeampia paikkoja, mutta täällä hieman syrjässä laavu on ollut paremmin piilossa.
Tähän loppui tasamaa ja alkoi nousu Aitavaaralle. Ensin yhden puron yli ja sitten alkoi oikean, Aitavaaralta laskevan ojan etsintä. Sitten vain mättäistä rinnettä ylämäkeen. Pohjoispuolen rinteet on epätasaisempia ja rehevämpiä kuin eteläiset. Eli hiukan enemmän pitää jalkoihinsa katsella.
Noustiin hitaasti puuskuttamalla ja seurattiin puroa. Rinteessä, puron varressa on valtavan kokoinen lähde. Taaperrettiin puron latvoilla olevien lampien luokse. Kaunis paikka pitää pieni tauko ja hörpätä termarikahvit. Koko ajan oli tihuttanut pienissä kuuroissa, mutta ei haitaksi asti. Sadeasut sai olla rinkassa, rinkan sadesuojat pidettiin kuitenkin päällä.
Katselin jatkon suuntaa. Eipä siinä muuta järkevää vaihtoehtoa ollut kuin nousu Aitavaaran läntisen huipun laelle ja siitä kohti Kaarnepään viereistä solaa. Suora laskeutuminen Sarvijokivarteen olisi voinut olla turhan jyrkkä jaloille.
Aitavaaran tasaisella huipulla on mukaavaa kulkea. Oltiin vielä pilvien alapuolella mutta viereinen Kaarnepää oli pilvessä. Istahdettiin huipun laidalle katselemaan maisemia. Tuleva reitti näkyi edessä: Ruopimapää, Hattupää, Ukselmapää. Ei sentäs huippujen kautta mutta noiden lakien länsipuolista laaksoa mentäisiin. Energiapatukka maistui.
Laskeuduttiin Sarvijoelle. Maasto oli rinteessä kaunista ja tasaista männikköä, puistometsää. Mukava kulkea. Sarvijoen varrella taasen hieman kivikkoisempaa polkua. Viimeinen kilometri tuntuu aina kahdelta, niin tälläkin kertaa.
Sarvijoen tupa tuli kuitenkin aikanaan vastaan. Paikalla ei ollut ketään, vain päiväkävelyllä olevien varusteita. Lepuutettiin jalkoja ja keiteltiin soppaa, vai mitä se nyt olikaan. Sörsélii tai Möss´öö. Maistuu näin luonnossa. Tupa oli siisti, mutta pimeä.
Päiväkävelijät saapuivat. Nuoripari oli ollut Paratiisikurulla. Me teimme lähtöä eteenpään ja samalla saapui pari muutakin vaeltajaparia. Sarvijoesta olisi voinut päästä yli kiviä pitkin mutta me otettiin varmuudeksi saappaat ja housutkin jalasta ja kahlattiin yli. Ei viitsitty riskeerata kuivia saappaita. (Taitaa ne hiukan jostain vuotaa tai varrensuusta pääsee jotenkin vettä sisään).
Pieni, jyrkähkö kivinen nousu ja sitten mentiin mukavaa tasaista polkua kohti Paratiisikurun suuta. Hyvin etenevän taipaleen puolivälissä istahdettiin termarikahville. Kaunis ja jylhä laakso, Saariselän parhaita paikkoja. Ei pidä antaa Sarviojan ja Muorravaarakan tupien välisen ”valtatien” häiritä.
Paratiisikurulle tultaessa pilvet oli välillä lähes maan tasalla. Viileää ja tuulistakin oli. Etsittiin teltalle paikkaa siitä kurun edustalta, Siliänselän puoleiselta rinteeltä. Meni hieman hakemiseksi mutta penkan päällä oli sen verran tasaista ja hieman tuulen suojaista puskaa, että päätettiin jäädä siihen. Paratiisikuruun poikkeaminen sai jäädä aamuun. Jospa silloin olisi parempi sää.
Eipä siinä sitten muuta, kuin majoite pystyyn, hieman pöpperöä rinnan alle ja sisälle telttaan unta etsimään. Tälle päivälle kertyi matka noin 12km.






















  Paratiisikuru - Pälkkimäoja

Maanantai 15.8.2016

Herättiin varhain. Yöllä oltiin pilvessä ja aamullakin näkyvyys teltan ovelta vain muutaman kymmentä metriä. Aamupalaa laitellessa pilvet alkoi nousemaan sen verran, että päätin ehdottaa Paratiisikurussa käyntiä. Oltiinhan ihan vieressä. Taisi Anne hetken miettiä . . . mutta suostui siten. Vesipullo, suklaapatukka, pikkureppu ja kamera mukaan.
Kyllä on kaunis paikka. Olen paikalla nyt neljättä kertaa ja taitaa olla neljännen kerran suhruinen sää. Ehkä vielä joskus saan auringonpaisteen. Paratiisikurun alaosan niityt olivat helakan vihreät,  tummat katajapensaat, kiemurteleva puro ja muutama koivu. Tätä ei jäljittele paraskaan puistosuunnittelija.
Kurun perällä oleva putous oli pilven peitossa, kun menimme Paratiisikurun lammille. Pilvien herra päätti kuitenkin raottaa verhoa meille kulkijoille. Käytiin sitten perimmäisenkin lammen rannalla katselemassa putousta hieman lähempää.
Palattuamme teltalle nautimme pientä murkinaa ja purimme leirin. Pilvet oli yhä alhaalla joten oli odotettavissa kompassisuunnistusta. Ei sentään satanut ja navakka tuulikin oli myötäistä. Siis matkaan.
Kapuamista riitti, eikä suotta kiirehditty. Hitaasti hyvä tulee. Noustiin hyvää maapohjaa Siliänselän suuntaan. Ylös on hyvä mennä, ei eksy. Kun menee vain koko ajan ylöspäin niin aikanaan on huipulla. Mutta sitten. . .  Huipulla ei nähnyt pitkälle. Kompassin ja tuulen suunnan avulla suunta luoteeseen. Siliäselkä on nimensä veroinen. Tuuli ja tihkusade kasteli kulkijat takaapäin mutta etupuoli pysyi kuivana.
Päästiin pitkälle alarinteen puolelle ennen kuin Apujoukkojenvaara tuli näkyviin. Kumma miten sumussa kaikki mittasuhteet häviää ja lähellä oleva harjannekin alkaa muistuttaa vastapäistä tunturihuippua. Paikkoja ja etäisyyksiä on vaikea hahmottaa.
No, ei oltu aivan siinä mihin olin ajatellut tulla, vaan noin 200-300m idempänä. Jos oltaisiin menty saman verran länteen, niin olisi pitänyt raapia päätä hieman enemmän. Sama kai mitä purovartta laskeutuu alas. Tosin tämä purovarsi oli aika huono. Sateet oli uurtaneet rinnettä ja vaaleaa hiekkaa sekä kiviä oli monin paikoin. Kulkeminen otti polviin. Maasto kuitenkin tasottui aikanaan ja päästiin Pälkkimäojalle.
Pälkkimäojan yli pääsi saappaat jalassa ja sitten olikin vain polkua pitkin taapertamista runsaan kilometrin verran. Paikoin oli vesi syönyt pahasti polku-uran kuopille. Polku se oli kumminkin.
Joissa on paljon vettä, se havaittiin myös Pälkkimäojassa laavun kohdalla. Minä harpoin kiviä pitkin saappaat jalassa mutta kanssakulkija katsoi paremmaksi olla riskeeraamatta. Olin hieman odotellut jotta täällä laavulla olisi väkeä, mutta hiljaista on.
Laavun ympäristö näyttää tasaiselta mutta tarkempi tutkiminen osoitti telttapaikan valinnan aika haastavaksi. Me ollaan jo sen verran mukavuudenhaluisia ettei pikkukuopat ja juurakot kelpaa. Meni muutama tovi kunnes päädyttiin laavun takana olevalle, hieman kaltevalle kohdalle. Sen täytyy kelvata.
Teltta pystyyn, laavulle tulet, vaatteet tuuleen kuivumaan ja soppa keittimeen.
Ilta ei vielä ollut pitkällä joten läksin pikaisesti käymään Pikku Luirojärvellä. Sinne oli alunperin suunniteltu yöpymispaikka ja siellä oli yksi vanhempaan karttaan merkitty rakennuspaikka jonka halusin tarkistaa. Laavu oli kuitenkin oiva paikka hieman kostuneille kulkijoille ja sen istumapaikka miellytti meitä. Eli yöksi ei Pikku Luirolle haluttu mennä.
Pikaista kävelyä mättäikössä ja olin nopeasti Pikku Luiron rantamilla. Lupukkapää näkyy hyvin vastapäätä. Täältä löytyy kaunis paikka hieman ryyseikköisen ja mättäisen alueen keskeltä. Etsin kämpän jäänteitä siitä missä se kartalla muistini mukaan oli. Ei näkynyt muuta kuin paljon käytetty tulipaikka ja toinen pienempi nuotiokehä sivummalla. On täällä varmaan joku kotakin joskus ollut mutta pysyvän rakennuksen merkkejä ei järven laskuojan länsipuolen kumpareelta löytynyt. Kuitenkin hieno leiripaikka hiekkarantoineen.
Palailin pikamarssia takaisin laavulle jossa sitten istuskeltiin iltatulilla vielä jonkin aikaa. Ei satanut mutta tuuli voimakkaasti, onneksi laavun takaa.
Siisti se on tämäkin paikka, hieman olen yllättynyt. Puuvaja on hyvässä kunnossa sahoineen ja kirveineen. Viime käynnin jälkeen on tänne tainnut tulla uusi WC.
Ei tullut laavulle muita vaeltajia. Mentiin nukkumaan. Kyljelle piti hieman hakea sopivaa kohtaa teltan sisällä. Tuli se uni kuitenkin.
Päivän patikointimatkaa kertyi 6+2+2km.

















  Luirolle saunomaan

Tiistai 16.8.2016

Ei se makuupaikka mikään joustinpatja ollut. Hieman kalteva jne.
Laavulle oli mukava nousta aamutoimia suorittelemaan. Istuminen kunnollisella istumapaikalla on vanhoille luille ja nivelille taivaan mannaa. Kiire ei ollut ja aurinkokin tervehti meitä. Päivän tavoitteena oli vain Luiron sauna.
Lähdettiin kohti etelää. Selkeä polku kulkee välillä lähempänä jokea ja välillä etäämmällä. Lupukkapään ja Joukhaispään huiput näkyvät ylväinä lännen suunnalla. Huomenna jatkamme sinne suunnalle. Muutaman mutkan ja parin kilometrin päästä saavuttiin entisen erotusaidan laitaan. Jäljellä oli katkelmia puisesta erotuspaikan aidasta, osa pystyssä mutta pääosin maassa lahonneena. Erotuspaikan kirnukin kasvaa jo metristä koivua.
Pian ollaankin ”porokylässä”, paliskunnan ja poromiesten rakennusryhmän luona. Vanhoja tuttuja rakennuksia ja joku uudempikin. Kaikki hajallaan puron varrella. Ihme ettei tälle purolle ole nimeä, ainakaan kartassa. Katsellaan hiukan ympärillemme ja minä otan muutamia kuvia. Hieman alempana ollut vanha kota on luhistunut edellisen käyntini jälkeen. Haikeaksi vetää kun vanha asumus painuu hissukseen maata vasten. Tuokin olisi ollut pelastettavissa vielä kymmenen vuotta sitten.
Jatkamme jokivartta seuraavaa polkua, paitsi että, heti kierretään jänkä joka näyttää kostealta. Pälkkimäoja virtaa tuossa vierellä, on siinä vettä. Alkuperäisen suunnitelmani mukaan oltaisiin koukattu tuolta toiselta puolelta. Näiltä main olisi sitten pitänyt tulla tälle puolelle. Ylityspaikkaa olisimme joutunut etsimään.
Pysähdyttiin pitämään jokipenkalle pientä taukoa ennen Raappanan kammia. Seuraava pysähdys olikin sitten kanttarellien poimimista varten. Raappanalla heitettiin rinkat selästä, istahdettiin nuotiokehälle ja hörpättiin termoksen sisältö.
Raappanan kammi on surkeassa kunnossa. Ovesta puuttuu lasi, ovi muutenkin hajalla. Kammin sisus tuoksuu kellarille ja on viittä vaille homeessa ja laho. Ei tätä kammia enää voi kunnostaa, on tehtävä uusi. Tulin surulliseksi.
Jäljellä oli vielä pieni rupeama ennen Luiron mökkikylää. Ja tietenkin maisemakuvaus Lupukalle ja Joukhaiselle siitä jängän kohdilta. Jossain tällä välillä on se iso honka jonka jurella minusta on otettu kuva 1992. Koitin muistella. Istun kuvattavaksi yhden hongan eteen. (Se ei ollu sama puu. Tarkistin kotona).
Luiron etelärannalla tulee ensin vastaan Rajan kämppä. Se on säilynyt samanlaisena kuin on ollut aina ennenkin. Ei havaittavia muutoksia. Ainoastaan pihamaa tuntuu laajemmata, mutta vain tuntuu. Me jatkamme Hillttonille. Siellä on yksi pariskunta, joka on lähdössä Sokostia valloittamaan. Vaihdetaan muutama sananen heidän kanssa. Jatkamme saunan suuntaan. Siellä ei ole ketään. JESS!!! Rinkat selästä saunan terassille merkiksi varauksesta ja sitten hommiin.
Saunassa on juuri ja juuri sen verran puuta jotta saadaan kiukaaseen ja pataan tulet. Minä lähden sitten halkohommiin ja kanssakulkija veden kantoon. Vilkaisen samalla puuvajan vieressä olevan oven taakse. Siellä on vessat. Tämä puuvaja/vessa on vanha autiotupa/varaustupa joka jäi käytöstä Hillttonin valmistuttua. En muistanut mitä tuossa puuvajan vieressä oli edellisellä käynnillä.
Sahailin ja hakkasin puita klapeiksi. Ei ole konttorirotasta oikein sahauspuuhiin. Kirvestä vielä nostelee. Vein pari halkoa kerralla, klapeina saunalle ja sitten hakemaan uusia. Hissukseen saunan halkolaatikko täyttyi ja oli täyttynyt saavi ja patakin. Saunakin lämpeni nopeasti.
Ehti siihen tulla yksi vaeltajakin saunavuoroa kyselemään ja pian ohi meni pari naista kysellen samaa asiaa. Tultiin siis hyvään aikaan (noin klo 14:00). Toki ensimmäinen saunoja tekee isomman työn mutta ei tarvitse jonotella. Kuivattiin siinä samalla saunaa lämmitellessä saappaat ja sukatkin lauteilla.
On se hyvä sauna ja löylyt maistui makialta. Hyvähän se on saada itsensä puhtaaksi edes kerran reissun aikana. Sauna on kovalla käytöllä. Se on vasta 10 vuotta, mutta vaikuttaa huomattavasti kuluneemmalta. Sauna taitaa lämmitä sulan maan aikaan joka päivä. Miten sen padan kansikin on saatu niin monelle klommolle?
Saunottuamme rauhassa, siirryimme Hilttonin puolelle laittamaan ruokaa. Seuraava saunoja pääsi löylyihin. Teimme tuvan kaasulla hieman pidemmän kaavan mukaista ruokaa. Ei ollut kiirettä ja tilaakin reilusti. Alkupaloiksi oli kanttarellileivät.
Yksi reissun tarkoituksista minulle, oli selvitellä matkan varrella olevien rakennusten puuttuvia tietoja. Täällä Luiron tupien lähellä on pari kalastajien vanhaa verkkovajaa, mutta niiden etsimiseen en nyt alkanut. Sen sijaan läksin jäljittämään ennen vuotta 1984 paikalla olleen saunan sijaintia. Vanhojen kuvien mukaan se oli ollut aivan rannalla, mutta missä kohdin? En ihan pystynyt varmistamaan tuota sijaintipaikka, otin kyllä kuvia muutamasta mahdollisesta kohdasta. (Kotona kuvia vertaamalla päätelin vanhan saunan paikan olleen siinä nykyisen saunarannan länsipuolella).
Otin vielä kuvia ”mökkikylän” rakennuksista. Sitten olikin jo aika jatkaa matkaa. Kello oli jo kuuden tietämissä kun ohitettiin Kuuselan kämppä ja saavuttiin jokivarteen. Muutama retkeilijä tuli vastaan joten mökkikylä alkaa täyttymään. Joen yli pääsi helpolla. Kahluupaikka on hyvä, ja pohjaltaan tasainen. Saappaat piti toki ottaa jalasta.
Olin katsellut Luirojärven länsirannan tulipaikkoja mahdollisiksi yöpaikoiksi. Ei ollut tarkoitus mennä saunan jälkeen hikipäissä mitään kilometrivaellusta. Kunhan päästäisiin omaan rauhaan. Heti ensimmäinen tulipaikka näytti hyvältä. Teltalle löytyi tasaista maata puuvajan takaa.
Kova tuuli teki järvelle aallokon ja vaahtopäitä. Lämpötilakin oli selvässä laskussa. Taivas oli sininen ja vain joitan pilven retaleita taivaalla. Kaunista mutta kylmää. Sokosti näkyy täältä koko komeudessaan.
Leirivalmistelujen jälkeen lähdin pienelle lenkille rinteen puolelle metsään. Tietojeni mukaan Rajan kämpän alkuperäinen paikka olisi Lurojärven länsipuolella ylhäällä rinteessä. Siis erittäin karkea määritelmä, jonka perusteella etsittävä alue olisi 2-3 neliökilometriä. Minulla on yksi kuva tuosta tuvasta sen alkuperäisellä paikalla. Ei siinä ympäristöä juurikaan näy, mutta puiden koko, maaston peitteisyys ja rinteen kaltevuus on kuvasta havaittavissa. Olin siis hyvin yllättynyt kun tulipaikalta noin 150m päässä olevalta aukealta alueelta löytyi merkkejä ihmisen toiminnasta ja yhdestä painanteesta ruostuneita kamiinanputkia. Tässäkö tuo tupa on ollut. Otin kuvia ympäriinsa voidakseni kotona verrata vanhaan valokuvaan.
Iltapalaa ajateltiin laittaa nuotion äärellä teltan viereisellä tulipaikalla. Saatiin tulet syttymään, liiankin hyvin. Voimakas tuuli viskoi liekkejä ja kipinöitä puuvajan ja metsän suuntaan. Näytti niin vaaralliselta että, oli pakko sammuttaa. Kylmäkin oli, varsinkin ilman nuotiota, joten hakeuduttiin telttaan ja vähitellen unten maille.
Huomenna olisi hieman pidempi etappi edessä. Sää ennusteet on näyttäneet lauantaille rankkasateita. Silloin meidän pitäisi mennä viimeiset 10km Saariselän suuntaan. Päätettiin siis edetä huomenna hieman pidemmälle jotta päästäisiin tarvittaessa jo perjantaina Kiilopäälle.
Tälle päivälle tuli kävelyä rinkka selässä noin 8km.
























  Livikön lammet - Palovanka - Suomu

Keskiviikko 17.8.2016

Yö oli hiukan kylmä, aamu samoin. Puuvajasta saimme hiukan tuulensuojaa ja aurinkokin lämmitti. Siinä oli hyvä laitella aamupalaa, vaikkakin muurahaispolun päällä. Noustiin aikaisin ylös, koska tälle päivälle oli tiedossa pidempi matka. Sää oli hieno.
Luiron länsirantaa seuraileva polku on yllättävän hento. Odotin ja muistelin kuljetumpaa polkua. Ilmeisesti isompi osa Lankojärvelle pyrkivistä vaeltajista kiertää Vasanlyömäpäät lännen puolelta. Se taitaa olla hieman lyhyempikin reitti. Livikön lammit ja koko Joukhaispään eteläpuolen laakso on kauniina muistissan kymmenen vuoden takaa, siksi halusin sinne uudestaan.
Luiro ja Sokosti on kauniita tältä suunnalta katsottuna. Oli mukava ja kevyt mieli kulkea. Tuuli vaimeni kun pästiin järven rannasta metsän puolelle. Vielä hetki talssittiin jängän laitaa ja siten tauko Harrilammen tuntumassa. Vaatetusta pienemmälle ja huikka vesipullosta ennen kuin polku kääntyy ylämäeksi. 
Reitti Livikönlammille kulkee hieman muhkuraisessa maastossa. Ilman polkua täällä olisi ikävämpi kulkea. Harrilammen länsipuolella polku menee suoraan pienen suon keskelle. Hetken voi mättäillä hyppiä kunnes tulee avoin kuralammikko eteen. On siihen lammikon kohdalle viskattu puiden runkoja joita pitkin uskaliaimmat ovat menneet yli. Kokeilin vaellussauvalla joka upposi runkojen vieressä, ilman vastustusta, kahvaa myöden. Eli rungoilta putoamisen jälkeen olisi suurissa vaikeuksissa ylös pääsemisen kanssa. Ei yritetty siitä. Pienen matkan päässä oli heinikkoa. Yritin siitä, mutta saapas painui saman tien lähes varren mitan mutaan. Oli pakko katsoa pidempi kiertoreitti. Kiertäminen ei loppuviimeksi ollut mitenkään pitkä ja polkukin tuohon oli muodostunut. Suo ja kiertolenkki näkyy hyvin myös kartoissa.
Jatkettiin hitaasti nousevaa polkua ja ihailtiin lampien turkoosin väristä vettä. Josain Vasanlyömäpään rinteella huusi haukka. Termaritauko pidettiin viimeisen isomman lammen pohjoispäässä. Aurinko lämmitti kulkijoita eikä tuulikaan häirinnyt. Kaunis paikka täällä isojen tunturien välissä.
Siinä taukoa pitäessämme saapui samasta suunnasta se pariskunta, jonka olimme Luirolle tullessamme tavaneet. Keskustelimme hetken. Myös yksin kulkenut mies Luirolta, ohitti meidät.  Jatkoimme matkaa pian heidän jälkeensä.
Livikön lammilla oli tietojeni mukaan jonkinlainen kivistä tehty rakennelma, suoja, kammin aihio. Olin odottanut sen tulevan näkyviin jo ennen kuin laakso kääntyy ja vedet rupaa virtaamaan jäämerta kohden (toki ensin Palovangan kautta Suomuun). Tuo kiviraunio tuli yllättäen vastaan heti mutkan jälkeen, kahden pitkulaisen lammen välillä. Ei siitä kiviladelmasta oiken selvää ottanut. Lammen rantapenkassa oli kehän muodossa jonkinlainen tuulensuoja, seinän korkea sokkeli tai vastaava. Yhdellä seinällä oli pientä komeroa muistuttava kolo joka voisi olla tulisija. Kattaa tuo rakennelma pitäisi jotta siitä mitään iloa olisi. Kiviseinätkin pitäisi tilkitä turpeella. Katteen tai tilkitsemisen merkkejä ei näkynyt. Olisiko joku poruka ajatellut tehdä jotain, mutta homma jäänyt kesken.
Alkoi alamäki. Jatkoimme matkaa laakson pohjan tuntumassa kulkevaa polkua ja puron vartta seuraten. Ympäristö on tällä puolella tuntureita taas männikköä ja maaperä kuivempaa kanervikkoa. Minun silmille miellyttävämpää. Puro kasvoi joeksi sivupurojen yhdistyttä siihen. Mukavaa matkantekoa.
Vasanlyömäpäänojan kohdalla polku tekee mutkan joka päätettiin oikaista. Kun olimme taas jokivarressa oli aika ruveta laittelemaan sapuskaa. Sopiva kaatunut kelo löytyi pienen matkan päästä. Rinkat maahan ja keitin esiin.
Olimme oikaisun aikana ohittaneet edellä kulkeneet joten he joutuivat taas katselemaan meidän istuminta polun vieressä. Se yksin kulkenut mies katsoi hiukan epäuskoisen näköisesti meitä. ”Miten nuo nyt taas tuossa”.
Mukava olla ja mennä kun säät suosii, maisemat on kauniita eikä kiire paina. Tosin tuossa hyvän olon tunteessa on varjopuolensa. Ei seuraile tarpeeksi missä kulkee, senkun jolkuttaa polkua eteenpäin. Kartan mukaan polun piti siirtyä joen toiselle puolen noin 700 ennen Palovanganojan tulipaikkaa. Me kuitenkin pöllähdettiin tulipaikan kohdalle olemalla vieläkin joen itäpuolella. Siitä pääsi saappailla hyvin yli mutta yksi vanha laavupaikka jäi taakse, enkä enään viitsinyt palata taaksepäin sitä etsimään. No etsin joskus toiste.
Tulipaikalla oli taukoa pitämässä nuo aikaisemmin tapaamamme ihmiset. Vaihdettiin muutama sana ja me siirryimme jälleen johtamaan tätä karavaania. Maasto tasottui ja polku parani. Pidimme oman taukomme parin kilometrin päässä jokivarressa ja joimme termarikahvit. Karavaanin vetovastuu vaihtui jälleen.
Päivän vähimmäistavoite, eli Padagova saavutettiin hyvissä ajoin. Pidettiin vain hieman pidempi istuskelutauko ja jatkettiin matkaa. Uusi tavoite oli Rautuojan suun tulipaikka Lankojärven eteläpuolella.
Palovanganoja loppupäässä oleva Annen ”suosikkisilta” mentiin pysähtymättä yli. Saipa kanssakulkija heitettyä yhden apinan pois niskasta. (Tähän peukun kuva ja hymynaama).
 Kaustanlammilla oli vielä yksi kämppäkohde. Halusin poiketa sitä katsomaan vaikka kello oli edennyt pitkälle ilapäivän puolelle. Ei näillä suunnilla alvariinsa ramppaa joten pitää hiukan poiketa polulta kun lähistöllä liikkuu. Poikettiin Suomun vartta seuraavalta polulta sen isoimman lammen jälkeen. Siinä pitkän lammen (189) etelä- ja itärannolla olisi mainioita leiripaikkoja. Ilta-aurinko paistaa ja on rauhaista tasaista seutua. Tiukasti ottaen paikka kuuluu puiston perusosaan, eikä siksi saisi leiriytyä, mekin vain katseltiin.
Pohjoisesta lukien kolmannen lammen itärannan kallionyppylän päällä oli etsimämme kämppäjäänne. Tai onko tuossa koskaan ollut mitään kämppää. Kiviä on taas kasattu kehämäisesti. Tulisija ja hieman seinää. Muutama puunrunko kivimuurin vierellä. Tämäkin rakennelma on tainut jäädä kesken. En pysty hahmottamaan minkälaiseksi tämä on ollut tarkoius tehdä tai minkälainen ollut.
Palailtiin oikoreittiä Suomujoen varteen ja kohti kahlaamoa. En ole mennyt aiemmin Suomun yli tästä Rautuojan suusta. Joki on tässä leveä ja vettä vain polviin. Ensimmäisellä ylityskerralla menin ylempää ja hieman syvemmästä kohdin, aurinko paistoi matalalla vastaan ja häikäisi. Kun palasin hakemaan Annen rinkkaa niin näin, että hiukan alempana oli matalampi kohta. Hyvin päästiin jälleen joen yli. Parempi ylityspaikka tämä on kuin se 500m alajuoksuun oleva.
Rautuijan tulipaikka oli heti Suomun ylityspaikan vieressä joten päivän urakka oli ohi, ellei telttapaikan etsimistä lasketa. Aika matala, lätäkköinen ja mättäinen ympäristö. Hieman jokea alavirtaan olevalta penkalta löytyi teltan kokoinen tasainen paikka.
Normaalit iltatoimet ja hetki tulilla istumista. Saha ja kirves puuttuivat tältä tulipaikalta. Puuvaja oli ja siellä muutamia sahattuja pöllejä. Tulenhan erämies tekee vaikka . . .
Popkornien syömisestä meni hiukan hohtoa kun väsytti niin paljon.
Päivälle tuli patikointia reilusti eli noin 19km. Hyvä saavutus meille. Ja kyllähen sen jaloissa tunsi.
   
























  Lankojärvi - Rautulampi

Torstai 18.8.2016

Nukutti hyvin. Herättiin puolipilviseen aamuun. Suomu virtaa tuossa vieressä niin kuin illalla. Kävin laittamassa tulet nuotiolle vaikka aamu ei ollutkaan kovin kylmä. On se tuli kuitenkin mukava ja lämmittää.
Päivän kohteista ensimmäisenä oli Meanteisin, eli Lankojärven erakon asuinalueet. Taaperrettiin Suomun vartta mukavassa soramaastossa sen toisen kahlaamon ohi. Todettiin aikaisempi ylityspaikka paremmaksi. Anne jäi odottelemaan kelon päälle kun läksin katsastamaan sitä niemeä joka työntyy Lankojärveen Suomujoen kupeessa. Vanhemman topokartan mukaan täälläkin olisi ollut joku rakennus. Eipä löytynyt edes rakennuksen paikkaan viittaavaa kohtaa. Vain joku kuluneempi leiripaikka joen penkalla. Katselin ja otin valokuvia varmuuden vuoksi moneen suuntaa. Lankojärvi on kaunis.
Jatkettiin pieni matka varsinaiselle erakkosaarelle, joka tosin on jo lähes kuivalla yhteydellä mantereeseen. Siispä rinkat jälleen puuta vasten ja me katselemaan erakon kotikenttää. Saari on avoin varvikkoa ja mäntyä kasvava kumpare Lankojärven eteläpäässä. Puissa on vielä useita linnunpönttöjä ja näkyy niliaittakin nököttävän tolpan nokassa. Yhdestä puusta veistetyn ruuhen pohjalla kasvaa varpuja. Erakolla oli täällä 1950-luvulla ensin maahan kaivettu korsu ja sitten hirsinen kämppä saaren pohjoislaidan rinteessä. Tuon korsun paikan halusin löytää, ja löytyihän se, aivan hirsikämpän paikalla olevan kuopan takaa. Hirsiset rakennukset poistetiin Metsähallituksen toimesta UK-puiston alkuaikoina. Nykyään ne olisi varmaan jätetty nähtävyydeksi.
Lahden toisella puolella näkyvällä Lankojärven tuvalla oli liikettä. Eilisiä tuttuja tai muita kulkijoita. Lähdettiin katsomaan.
Lahti piti kiertää ja hiukan jänkääkin talloa ennen Lankojärven autiotupaa. Omiin muistikuviin verrattuna paikka on laajentunut. Tuvan takana on iso puuvaja ja wc-rakennus. Myös tulipaikkoja ja telttailualueita näyttäisi olevan.
Rannan puoleisella tulipaikalla oli eilen useaan kertaan tapaamamme pariskunta. Heidän kulkusuunta oli sama kuin meillä, eli Rautulammelle päin. Miehen jalka oli kipeytynyt. He tekivät lähtöä. Me laskettiin rinkat tulipaikan ringille ja lähdettiin katsastamaan tupaa.
Autiotuvalla ei ollut väkeä, eikä varauspuolellakaan. Luettiin vieraskirjaa, vilkaistiin tupaa ja todettiin se yllättävän siistiksi. Toki portaiden alle oli työnnetty tyhjiä pulloja jotka ovat liian raskaita kun sisältö on poistettu. Kuvien ottamisen jälkeen laitettiin pikkuisen suuhunpantavaa ja lähdettiin jatkamaan matkaa.
Polku Rautulammen ja Lankojärven välillä on minulle entuudestaan tuntematon. Aina olen kulkenut jotain muuta kautta, Suomujoen vartta tai tunturien yli. En tältä polulta mitään erityistä odottanut mutta pitäähän tämäkin kerran eläessään kulkea. Leveää ja monin paikoin mönkijällä kaksikaistaiseksi ajettu polku on hyvä kulkea. Kanssakulkijan kanssa on mukava kulkea vierekkäin, ei tarvitse huudella kommentteja. Rautuoja solisee vieressä vastakkaiseen suuntaa. Aivan huomaamatta noustaan ylemmäksi ja joki kapenee.
Pidämme kahvitauon jossain etapin puolivälin kieppeillä. Ei ole kiire. Päivä paistaa ja onhan se jokivarsi kuitenkin kaunis.
Puusto alkaa hissukseen harventua ja polku poukkoilla. Mönkijänura käy välillä toisaalla, palaa takaisin ja taas koukkaa jonkun mäen taakse. Laakso on hiukan mutkikas täällä Rautulammen itäpuolella joten lammen sijaintia ei voi tarkkaan määrittää rinteiden perusteella. Välttääksemme painanteessa olevan laajan lammikon valituksi tuli oikealle kaartuva polku. No, se polku ei kaartunut takaisin ja kapeni aika pieneksi. Oltiin kaartamassa pohjoispuolen laaksoon.
Suunnan tarkistuksen ja pienen kävelymatkan päästä saatiin Rautulammen tupa näkyviin. Oltiin tultu pohjoispuolitse Rautulammen tuntumaan. Tällä kohdin joki on paha ylitää joten kierrettiin rannan tuntumassa olevan sillan kautta tuvalle.
Lankojärveltä tullut pariskunta oli saanut jo teltan pystyyn ja istuivat rannan tulipaikalla. Me haettiin teltalle paikkaa hiukan sivummalta. Telttapaikkoja sekä pieniä tulipaikkoja on useita, maapohja vain kovin hiekkaista, kovaa ja tiivistä hiekkaa. Leiri saatiin hyvin pystyyn katajien keskelle, hieman ylemmäs.
Paikalle saapui nuorimies pitämään 15-minuutin taukoaa. Hän oli lähtenyt Luirojärveltä, Lankojärven kohdilla miettinyt ettei sinne viitsi jäädä, tuli tänne Rautulammelle ja päätti jatkaa samantien Kiilopäälle. Reipasta toimintaa.
Ja sitten uimaan, tai ainakin kastautumaan.
Vesi oli kylmää mutta virkistävää. Puhdasta päälle ja sitten syömää. Siirryttiin tuvan puolelle pöydän ääreen nauttimaan illallista. Oman kaasun riittättävyys on hiukan tiukoilla joten tuvan kaasukeitin kelpaa. Muutenkin sapuskan laitto ja nauttiminen pöydän ääressä kunnon penkeillä on vanhoille luille huomattavasti mukavampää kuin maastossa kyykkiminen.
Rautulammen tupa on ennallaan, ei muutoksia sitten viime käynnin. Paitsi tupaa kiertävien laverien leveys taitaa olla kaventunut. Tuvan takana olevan puuvajan yhteydessä olleet vessat on poistettu ja tilat yhdistetty puuvajaan. Erillinen wc on tehty puuvajan taakse.
Tehtiin jo tutuksi tulleen vaeltaja kaverin kanssa yhteistyössä puita. He veivät oman osansa tupaan ja minä rannan tulipaikalle jossa sitten istuskeltiin vielä hetki. Paikka on kaunis eikä säässä mitään moittimista. Lammen pinta oli peilityyni. Nuotiolle tuli hetkeksi juttelemaan yksin kulkeva ja jalkansa kipyttänyt mies.
Aurinko laski ja me vetäydyimme teltalle. Kävin vielä tuvan eteläpuolen rinteellä kokeilemassa netin toimintaa. Tuleeko huomenna sadetta vai ei. Ei ollut kenttää vielä puurajalla, ylemmäs en viitsinyt kiivetä.
Yöpaikka oli muuten hyvä mutta maapohja kova. Oli odotettavissa kipeytyviä lonkkia, patkittäistä nukkumista ja pyörimistä.
Päivämatkaa taisi kertyä hieman runsaat 10km.











  Rautulampi - Luulampi - Rumakuru

Perjantai 19.8.2016

Nukkuminen meni pyörimiseksi. Kova pohja puudutti lonkkaa ja tuntui kylmältä. Taivas oli lähes pilvetön kun kömmittiin ulos teltasta. Kellokaan ei vielä näyttänyt kahdeksaa. Säätiedotukset oli luvanneet illaksi pilvistyvää. Taivaalla kaarteli pari kookasta lintua, epäiltiin niitä Piekanoiksi.
Ennen puolta yhtätoista meillä oli rinkat selässä ja suunta Luulammelle. Aamupalan nauttiminen, leirin purkaminen ja tuvan ympäristön kuvaaminen kävi siis kohtuullisen ripeästi.
Rautulammen länsipäässä on vanhempien karttojen ja joidenkin valokuvien mukaan ollut maahan kaivettu turvekömmänä. Tämän kömmänän paikkaa olen ennenkin etsinyt ja yhden sopivan paikan löytänytkin. Nyt katselin aluetta hieman laajemmin, lammen suunnalta, En kuitenkaan löytänyt muuta paikkaa kömmänälle. Lammen lounaispäässä pitäisi myös olla jonkinlaisen kodan tai vastaavan paikka, sinne ei kuitenkaan lähdetty kömpimään purojen yli.
Jatkettiin aurinkoisessa säässä kohti Luulampea. Polku on täällä jo tukeva runsaasta kulkemisesta. Tai oikeastaan polkuja on useita. Me ajauduttiin ylempänä rinteellä olevalle polulle, ehkä hyvien maisemien takia. Paljakkaa ei täällä ole, mutta harva koivikko ei estä näkymiä.
Muutaman vesipullotauon ja kanttarellien poimimispaussin jälkeen oltiin edetty Kutturapaan länsipuolelle josta polku alkaa laskeutua alas. Pysähdyttiin pitämään kahvitaukoa ja vilkaisemaan säätiedotusta. Taivaalle oli jo tullut pilviä ja saatila muutenkin muuttumassa. Sen verran oli puhelimiin ”kenttää” että saatiin luettua sääennusteita. Ei tarvitse kiiruhtaa Kiilopäälle vaan voidaan jatkaa Saariselän suuntaan. Sateet tulee vasta huomenna illalla.
Märkää täälläkin on ja polut täynnä lätäköita tai silkkana purona, vaikka sateista on muutama päivä. Oltiin Luulammen kahvilatuvalla puoli kahden aikoihin. Aurinko paistoi terassille johon jäätiin istumaan ja laittamaan soppaa. Paikalla oli muutamia kulkijoita, jotkut viipyi pidempään ja toiset vain hetkeksi pysähtyivät. Tämä on jo päiväretkeilijöiden aluetta. Viime kesänä tänne on rakennettu sorastettu polku, lähes tie. Se tulee Saariselän keskuksesta Rumakurun kautta ja kuuleman mukaan jatkuu Kiilopäälle. Hiukan järkytyin tuon tien nähdessäni. Muistot lähes 40-vuoden takaisesta tilanteesta tuli mieleen. Silloin yksinketainen autiotupa oli hiekkaiseksi kuluneen maaston keskellä ja polut lähti hentoina sen laidalta. Nyt tänne hölkätään juoksutrikoissa. Aika kuluu ja ”edistys” leviää erämaihin. Toki pitää muistaa millaisella kulutuksella seutu nykyisin on. Siihen nähden on pakko tehdä kulkuväylille jotain eikä antaa ihmisten tallata aina uutta polkua edellisen viereen kun se muuttuu kiviseksi. Fiilis laski kuitenkin, sille en voi mitään.
Kävin ottamassa Luulammen rakennuksista valokuvia muistin tueksi. Mitään suurempaa ei tänne näytä rakennetun, tuon polun lisäksi. Kahvitupaa on kunnostettu muistaakseni pari vuotta sitten. Se ei juurikaan näy eli kunnostus on tehty entistä kuniottaen. Pihamaalla on laaja kivetty alue jota en entuudestan muista. Ulkoapäin päärakennus on kuluneen näköinen ja kaipaisi uuden värin pintaansa.
Kahvituvalle saapui vielä viime päiviltä tutuksi tullut pariskunta. He suuntasivat soppatauon jälkeen Kiilopäälle. Me aloimme rakennetun polut tallaamisen. Vaikka mieli olisi tehnyt kiertää ”luonnon polkuja”, niin mitä sitä ojassa kävelemään kun voi tielläkin kulkea.
Polku on kova ja hieman liian kapea jotta siinä voisi kulkea kaksi rinnakkain. Kävelin siis hieman pehmeämmällä pientareella. Nopeasti tätä polkua etenee, mutta reitti on tehty muilla kuin näköalohen ehdoilla. Metsässä mennään ja vältellään huollettavaksi tulevia kosteita paikkoja. Toki suon ja puron yli on tehty pengertie.
Ennen Rumakurua pysähdyttiin vielä yhden kelon päälle istumaan ja hörppäämään juotavaa. Siellä oli reissun ensimmäiset porotkin. Missä lie piileksineet koko alkuviikon.
Vanha Rumakurun kämppä on jäänyt tien sivuun kuin uuden pikatien takia hylätty huoltoasema. Tuli jotenkin sääli tuota vanhaa rakennusta. No, uudemmat kulkijat ei kanna mukanaan menneisyyden muistitaakkaa. Tupa sinäänsä on hyvässä kunnossa ja siisti. Pihamaan jäte- ja puuhuoltokin näyttää olevan kunnossa.
Jaloissa alkaa painaa. Pari edellistä päivää on taaperrettu polkuja pitkin meille kohtuullisen pitkä matka. Nyt vielä pieni rupeama ja ollaan uudemmalla Rumakurun tuvalla. Sinne oltii päätetty jäädä yöksi. Sää oli pilvistynyt koko ajan ja aurinkokin oli jäänyt kokonaan pilvien taakse jonkin aikaa sitten.
Uudemman Rumakurun kohdalla tielinja ei niinkään häirinnyt. Muistan hyvin sen kivikkoisen aukean siinä tuvan edustalla. Nyt heinikolla on mahdollisuus ottaa osa maasta takaisin itselleen. Nuotiokehiä on pari kappaletta, tuvan edessä uusi leveä kuisti ja WC sekä puuvaja kunnossa.
Käytiin laittamassa teltta sen tuvan edustallä olevan aukean yläpuolelle, metsän reunaan. Alapuolella olisi ollut virallinen paikka mutta huomattiin se vasta myöhemmin. Täältä on hyvä huomenna hilpaista loppumatka Saariselän keskukseen.
Vielä laiteltiin iltapalaa kuistilla ja katseltiin ympäristöä. Pistinpä tupaankin muutaman halon lämmitämään. Savutti pahasti jo ennestään noen synkistämää tupaa. Ulkona oli mukavampaa. Tuvasta olen aikaisemmin kirjoittanut jotta se on valoisa. Onhan siinä toki isot ikkunat, mutta liian synkältä se tuntui jopa päiväkirjan lukemiseen. Onkohan sitä tulossa vanhaksi ?
Yksi pyöräilijä oli iltalenkillä S-selän suunnalta. Kääntyi tuvan kohdilla ja palasi takaisin.
Vilkaistiin vielä kurun alkupäätä ennen telttaan vetäytymistä. Yöläpötilat on nousseet sitten alkumatkan joten hyvin taretaan tämä viimeinen yö. Joku porukka tuli vielä myöhään ja istuskeli nuotion ääressä puolen yön aikoihin.
Päivälle kävelyä noin 11,5km.





















  Rumakuru - Saariselkä

Lauanta 20.8.2016

Lämmin yö ja nukuttiin hyvin. Telttapaikkakin oli pehmeä. Aamupalaa Istuttiin nauttimaan Tuvan kuistille. Kaksi neitokaista tuli Taajoslaavun suunnalta. Pitivät hetken tauon ja jatkoivat Saariselän suuntaan. Heillä oli vielä tarkoitus ehtiä jatkokuljetukseen.
Suklaapatukat taskuun, termariin kahvit, teltta kasaan ja rinkka selkään. Mitäpä siinä muuta. Illalla tullut telttaporukka oli kovin hiljainen nuotiopakkojen alapuolella.
Jatkettiin uutta tietä eteenpäin. Tie on valmis mutta opasteet ei ole. Ei jouduttu kuitenkaan arpomaan mitä kautta pitää mennä. Tie painui alas metsän puolelle, sitä oltiin jo nähty ihan tarpeeksi. Me valittiin ylempänä tunturissa kulkeva maisemareitti. Onhan se paljon mukavampaa kun näkee ympärilleen ja eteenpäinkin enemmän kuin seuraavaan mutkaan.
Taivas oli pilvessä muutamaa rakoa lukuun ottamatta. Pari pisaraakin siinä satoi. Me istahdettiin hörppäämään kahvit siinä kohdin kun polku alkoi laskeutua alaspäin kohti Saariselän kylää ja nautimme maisemista.
Metsän puolella tuli vastaan joukko erivärisin tapein merkattuja polkuja, keskeneräisiä ja valmiita opastauluja, ja päiväkävelijöitä. Jossain siellä hieman sivummalla olisi ollut se uusi päivätupa, ”Aurora”. Mei ei osuttu sen kohdille eikä opasteistakaan sitä löydetty. Siis jätettiin väliin. Seikkailu ei enään tässä kohtaa kiinnostanut. Laskeuduttiin portaita alas, ylitettiin Luton latvapuro, poistuttiin puistosta ja saavuttiin ”sivistykseen”.
Kuului kauhea jylinä. Ukkonenjo vai maansiirtotyöt? Ei kumpikaan vaan pari tuhatta nahka-asuista motoristia jyrisytteli kylän raitilla. Oli ”jänkhällä jytisee 2016” tapahtuman paraatiin lähdön valmistautuminen. 1700 rekisteroitynyttä motorista ja siipiveikot valmistautuivat paraatiin. Olipas meillä vastaanotto.
Pujottelimme rinkkojen kanssa peltiheppojen ja nahkatakkien välistä kohti Saariselän panimoa josta olimme varanneet huoneen. Saapuminen oli kuin Helvetin enkeleiden kotiluolaan. Kuin kani olisi hakenut yösijaa ketun luolasta. Vitsailin panimon respalle ettei vissiin kannata kertoilla ”mopo vitsejä”, hän uskalsi hymyillä.
Vetäydyttiin huoneeseemme hieman siistiytymään ennen kuin lähdimme ostoksille ja etsimään ruokapaikkaa. Yllättävän rauhallista kuitenkin vaikka väkeä oli paljon eikä kaikilla terasseilla ollut vapaita paikkoja. Poikettiin Partioaitassa ja Siulassa jossa syötiin. Ostettiin tuliaisia, varusteita ja hiukan purtavaa kämpälle.  Illemmalla vielä hienompi ateria Panimon vieressä ennen nukkumaan menoa. Yllättävän rauhallista.
Rinkan kanssa tuli tänään käveltyä noin 6,5km.







  Saariselkä - Helsinki

Sunnuntai 21.8.2016

Herätyskello (siis puhelin) oli varmuudeksi soimassa. Rinkat lentokuntoon. Pikkureppuun jotain pientä matkatavaraa. Hyvästit vaellussauvalle ja sitten respan kautta byssipysäkille ja edelleen Ivalon kentälle. Kone AY0557 lähti ajallaan 10:45 kohti Helsinkiä.

  Toteutunut reitti



km

matka

k.arv.

Helsinki - Ivalo

12.8.pe

 



Aittajärvi - Helanderjärvet

13.8.la

7,0

7,0

Helanderjärvet - Sarvijoki - Paratiisikuru

14.8.su

12,0

19,0


Paratiisikuru - Pälkkimäoja

15.8.ma

8,0

27,0


Luirolle saunomaan

16.8.ti

8,0

35,0


Livikön lammet - Palovanka - Suomu

17.8.ke

19,0

54,0


Lankojärvi - Rautulampi

18.8.to

10,0

64,0


Rautulampi - Luulampi - Rumakuru 19.8.pe 11,5 75,5

Rumakuru - Saariselkä

20.8.la

6,5
82,0
10,3
Helsinki
21.8.su

YHT 82,0km

  Loppukommentteja

Koko kesän sateisuuteen nähden meidän kohdalle osui ihanteelliset säät. Parin alkupäivän pilvet ja pieni tihku ei haitannut kuin näkyvyyttä. Öiden kylmyys ja Luirojärven tuulisuus oli myös kokonaisuuteen nähden pieni haitta.

Reitti

Päivämatkat oli sopivia. Ei liian rankkaa mutta kuljettavaa kuitenkin jokaiselle päivälle. Reitin valinta oli mielestäni onnistunut. Alkumatkan kauniit metsät lumosi kulkijat ja Helanderjärven seutu oli komea. Paratiisikurun ja Siliänselän tietämillä saatiin tuntea suurten tunturien syleily. Luirojärven avarat maisemat ja tietenkin sauna rentoutti mieltä ja kehoa. Livinkön lammit, Palovanka ja Suomun varsi tarjosivat laaksojen ja jokivarsien kauneutta aurinkoisessa säässä. Lankojärvi, Rautulampi, Luulampi ja Rumakuru toivat nostalgisia muisutumia lähes 40-vuoden takaa.

Ryysyt ja Romppeet

Tavaramäärässä ei ollut juurikaan moittimista. Lähes kaikkea matkaan otettua tuli käytettyä. Kännyköiden vara-akutkin tuli testattua ja hyviksi havaittiin. Kaasun riittämisessä oli hiukan epävarmuutta kun laskin sitä yksinvaelluksen kulutuksen mukaan 50g/päivä. Kahdelle sopivampi määrä olisi 70g/päivää kohden. Loppumatkasta oli onneksi tupia ja Rumakurulla jonkun jättämiä kaasupulloja. Saatiin siis lämmintä ruokaa aina kun haluttiin. Kalastusvälineitä ei ollut matkassa. Jonkin verran sitä olisi voinut vesien puolesta harrastaa, mutta aikaa siihen ei olisi kunnolla riittänyt. Päivät oli täysiä muutenkin. Saappaisiin oli totuttautumista alkumatkasta. Olisi pitänyt olla reilusti paksumpi päälisukka tai joku syylinki. Nyt tuppasi saapas pyörimään vinossa rineessä. Minun täytyy hankkia uusi makuupussi.  

Ruoka

Ruokaa tuli matkalta hiukan takaisin, ei sen takia että oltaisiin otettu mukaan ylimääräistä vaan sen takia että syötiin normaalia niukemmin. Nälkää ei tarvinnut kärsiä mutta minulta putosi 3kg painoa. Normaalisti painon pudotus on 1,5-2kg viikkoa kohden. Matka ei ollut kovin pitkä ja valmisruokien tarjonta on parantunut. Siksi ei ehtinyt kyllästyä noihin ”lisää vain vesi” aterioihin. Lisäksi niitä tuunattiin hiukkasen. Herkkujen mussutus jäi jälleen vähäisemmälle. Toki suklaata ja hedelmäsokeria on matkassa hätävärana jos energia alkaa loppumaan.

Turhankävelijä 13.10.2016                                  PATIKOINTI