Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kutujärvi

HAMMASKAIRA
KUTUJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

004A

Edellinen

Seuraava

?

Kutujärven pohjoisrannalla. Sen lahden itärannalla johon Jänkäjärveltä tuleva joki laskee.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2004

15.08.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7632080

3504770

Huom:

LISÄKUVIA  

Rakennuksen merkintä 1968 topokartassa. Vielä topokartassa 1989 pieni rakennuksen merkki. Paikalta löytyi 3x3 m kämpän pohja (2004). Hirttä ollut ainakin maata vasten oleva kerros. Romahtaneita rakenteita ei ole. Rakennuksen osat on kuskattu pois tai poltettu nuotioissa. Neliön keskellä on kivilatomus, nuotiopohja tai kaminanalusta. Ympäristöstä löytyi rautainen lieden levyn kappale. Rakennelma voisi olla vaikka kota (mallia Saariselän Hammaskota) jossa muutama hirsikerta alla, laverit seinillä ja tulisija keskellä. Ympäristössä ei näy muuta rakentamiseen viittaavaa. (MH 2004)
"Rakennus voisi olla 1930-luvun savottatöihin liittyvä uittokämppä. Viereinen Jänkäjärven ja Kutujärven välinen uoma on perattu uittoväyläksi." (KA 2009)
Pienen kokonsa puolesta (vain 2-3 henk) viittaisi muuhun käyttöön.
Jänkäjärveltä laskevan joen toisella puolella on kaksi raunion merkintää 1968 topokartassa.  Katso 004B Kutuharju 1 ja 004C Kutuharju 2.

Päiväkirjamerkintöjä:

7.9.2004 "Kutujärven lahdessa pari härskiä leiripaikkaa. Elävää mäntyä kuorittu kirveellä ja toisessa olevaa pahkaa hakattu. Laavupaikka jossa pöllejä sahattu moottorisahalla.
Kutujärven niemen tyvessä yksi karttaan merkitty raunio. Vain jälki maassa. Noin 4x4m. Hirttä ollut ainakin alhaalla, ylemmät lienee poltettu tai viety pois. Neliön keskellä kivikehä, tulipaikka lie. Maassa lieden levyn palasia. Tuli mieleen kodan mallinen rakennus (mallia Hammaskota Saariselällä)."
Kameran äänimuistioon olen sanellut tuvan kooksi 3x3m.
"Pistin teltan siihen raunion viereen kun muualtakaan ei tasaista löytynyt. Vielä sapuska ja sitten tutimaan. Selkä kesti hyvin, hiukan hartioissa jännitystä ja polvissa klappia. Pari sadekuuroa joissa puolet rakeita ja puolet vettä. Siinä se eka päivä."