Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kirakkapulju

HAMMASKAIRA
KIRAKKAPULJU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

017

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Kirakkapuljun pohjoispuolella laskevan puron itärannalla noin 100m Kirakkajoesta.


Talli nähtynä etelän suunnalta. Taustalla kämpän jäänteet.

MUISTIINPANOJA: "017 Kirakkapulju
Hieman kostealla maaperällä olevan aukion eri päissä.
Rak 1. pohjoisempi on ilmeisesti ollut kämppä. Paikoin useita hirsikertoja. Pari nurkkaa on poltettu, pidetty nuotiota ennen tai jälkeen nurkan romahtamisen. Koko noin 8mx8m. Ovi etelään. Oven länsipuoleisella seinällä 5 hirsikertaa ja niistä näkee, että hirret on tasoitettu (piiluttu) sisäpuolelta. Raunion keskellä iso hellakamiina. 2 kurkihirttä ja kattovasoja nähtävillä pohjoisseinällä.
Rak 2. Talli. Pyöreistä hirsistä noin 8mx8m oleva rakennus. Ovi pohjoiseen kohti kämppää. Tallin seinissä 3-6 hirsikertaa.
Rakennusten eteläpuolellella olevan puron yli on tehty silta jonka rakenteita on hyvin näkyvillä."

(8.6.2014 MH)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014

30.6.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7623310

3500700

Huom:   

LISÄKUVIA

Topokartassa 1989 rakennuksen merkintä. Ei merkintää tuoreemmissa kartoissani eikä MML:n karttapaikalla 2012. Karttapaikan ilmakuvassa  (2011) näkyy hennosti kämppien rauniot. Paikalla on alueelle tyypillisten tukkikämppien jäänteet. 8x8m kokoiset kämppä ja talli. Molemmissa paikoin useita hirsikertoja jäljellä. Viereisen puron yli on ollut silta jonka jäänteitä vielä näkyvissä. (MH 2014)
Likiarvoiset koordinaatit pohjoisempaan rakennukseen (kämppä).
Metsähallituksen julkaisusta "Kulttuuriperintökohteiden inventointi 2010". Alla tiivistelmä:
"Kämpän ja tallin rauniot sijaitsevat männikköisen moreenikankaan reunalla, Kirakkajokeen idästä laskevan puron pohjoispuolella. Paikalla sijaitsevat kaksi mitoiltaan noin 8 x 8 m kokoista hirsirakennuksen rauniota noin 30 m etäisyydellä toisistaan. Eteläisemmässä rauniossa merkkejä tulisijasta ei ole, minkä perusteella pohjoisempi raunio ilmeisesti on kämpän jäännös ja eteläisempi raunio tallin jäännös. Todennäköisesti kämpän ja tallin rauniot ovat peräisin alueella 1900-luvun alkupuolella tehtyjen suurten savotoiden ajalta."

Päiväkirjamerkintöjä:

8.6.2014  Sunnuntai
". . . Sitten kaunista ja tasaista mäntykangasta. Lahoja kantoja siellä täällä. Paljon nuorempaa puustoa mutta seassa joku järeämpikin.
017 Kirakkapulju oli ajattelemani ruokapaikka mutta se ei houkutellutkaan. Hiukan kostea ympäristö eikä muutenkaan mukava taukopaikka. Otin vain kuvat tuvista. Puron yli oli ollut siltarakennelma. Muutenkin kämppien välillä oli hakattu reitti, hevonen ja reki matkanneet tupien välillä."