Previous

Home

Next

Kalamiehen painajainen

Eli kuinka korjaat rikkoontuneen kelan jos mukanasi ei ole ainuttakaan ruuvimeisseliä tai pihtejä?
- Heitänpä tuosta kokeeksi jospa järvessä olisi iltapalaa. Hupsis sinneppä lensi väpättäen koko siimarulla uistimen perässä.
- P****le, s****na. No siima oli kuitenkin vaparenkaissa joten siitä vetämällä ja järveen kahlaamalla löytyi irronnut palanen.
- Kelan akseli (A) oli tullut ulos koneiston sisältä ja lentänyt siimarullan kanssa järveen. Akseli ei tietenkään enään suostunut koneiston sisällä pysymään.
- Kelan kuori (F) siis pitäisi saada auki mutta siinä on pieniä ruuveja ja aika syvällä. Mitään meisseliä ei matkassa ole.
- Yhden Minnov Spoonin (uistin) siimalenkki oli sopiva ja sillä aukesikin kaksi ruuvia, mutta kolmas oli liian syvällä.
- Kynsileikkureiden läppä oli muuten sopivan mallinen mutta liian paksu ja pyöreäpäinen. Rupesin kuitenkin sitä hiomaan. Ensin toivotonta kiveä vasten hinkkaamista kunnes muistin paikkarasiassa olevan pienen santapaperipalan liimapinnan karhentamista varten. Kynsileikkurista sain ruuvarin ja kannen ruuvit auki noin 2 tunnin taistelun jälkeen.
- Mutta kansipa ei aukea ennen kuin vispilähärpäke (C) on poistettu ja se on taas paikallaan mutterilla (B). Ei pihtejä saatikka kiintoavainta. (Kotona tarkistin ja huomasin että kansi aukeaa sittenkin ilman C:n poistamista, tiukka ja tietty asento)
- Menen nukkumaan ja kiroilen 50 eur kalalupaa. Ei vielä ainuttakaan saalista ja näyttää siltä ettei sitä saisikaan.

Toinen päivä:
- Kalastuspäiväksi tarkoitettu luppopäivä muuttuu matkapäiväksi. Suuntaan Kapperijärven rajatuvalle toivossa että tapaisin jonkun jolla on pihdit. (Voittaahan joku lotossakin)
- Kapperin tuvalla ei ole ketään. Puuvaja/varasto auki joten etsin kuumeisesti jotain minkä väliin mutterin voisi työntää ja siten kääntää auki.
- Vanha ruostunut kaarisaha näyttää lupaavalta. Siinä on terän pidikkeenä sellaiset leuat jotka sopii mutterin ympärille.
- Säädä sahan leukojen välyksen kirveen hamaralla sopivaksi.
- Vastapaino (D) on mokoma tiellä joten vuolen sitä pois (lyijyä) jotta saha-avain sopii paremmin.
- Vastapaino olikin liimattu joten nappaan sen kokonaan pois.
- Väännän kelan mutteria sahan leukojen välissä ja mutteri kääntyy....
- ... Mutta vain hiukan eikä sitten enään liikahdakaan. P****le.
- Jostain muistisopukoista tulee mieleen jotta olikos tässä mutterissa kierteet eri suuntaan kuin tavallisesti. Kokeilu. Huraa mutteri aukeaa.
- Sormet hikoillen tuvan kuistilla avaan kelan kuoren.
- Akselin päässä ollut ruuvi, joka pitää akseli kelan sisällä olevassa osassa kiinni, oli pudonnut paikaltaan (Pieni kuva).
- A´vot helppo nakki, ruuvi vain paikalleen ja kone kasaan !!!!
- No ei tieteskään niin helppo juttu.
- Ruuvin jengat samoin kuin akselin pään ja koneiston sisällä olleen osan vastaavat oli kuluneet pois ja ruuvi oli enään vain löysä tappi eikä kiristynyt paikalleen. Eikä siis enään pysy paikallaan. Kele.
- Teippi ei mahdu kelaan eikä se pysyisikään öljytyssä koneistossa. Millä ruuvin saisi pysymään paikallaan.
- Kumiliima !!!! Pumpulipuikkoon sinolia ja osista öljyä poistamaan. Ruuvi vain ensin akselin päästä talteen, varovasti ettei se tipu ja häviä. P****le, s****na.
- Rähmänäppi pudottaa ruuvin housuille ja pian kuistin lankulla rapsahtaa.
- Konttaan kuistin edessä ja koitan löytää raoista maahan tipahtanutta ruuvia kunnes huomaan sen olevan kuistin lankulla, pääli puolella.
- Kumiliima akselin päähän, ruuviin ja koneiston sisään paikkaan jossa nämä osat ovat.
- Liima ei tee jäykkää liitosta mutta toivon sen pitävän sokkana olevan ruuvin paikallaan. Kasaan koneiston varovasti mutta en ruuvaa osia tiukasti kiinni jotta saan ne vielä tarvittaessa auki.
- Annan liiman kuivua sen päivän.

Kolmas päivä:
- Varovainen koeheitto. Kela toimii vaikkakin hiukan rohisee.
- Ruuvaan kannen ruuvit hiukan tiukemmalle.
- Lähden iltakalalle
- Kela toimii mutta kalaa ei tule. Vika ei ole kuitenkaan enään kalastusvälineissä. Huh

Loppupäivät:
- Kalastelen loppumatkan normaalisti ja sainhan sitten muutaman ruokakalankin.

Kotona:
- Kela lensi vielä kerran ...