Pääsivu Lapin kämpät Vätsäri - Kessi Käyräjärvi raja

VÄTSÄRI - KESSI
KÄYRÄJÄRVI RAJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

073

Edellinen

Seuraava

Rajavartioasema

Käyräjärven koillispäässä Venäjan rajasta n.600m

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa


06.12.2012

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7662110

3573240

Huom:

LISÄKUVA

"Nykyisin koko kompleksi on yksityisen omistuksessa ja ollut ilmeisesti viimeiset 3-4 vuotta. Tapasin omistajan tuolla kämpällä ja hän kertoili, että hän antaa saunarakennuksen olla AT-käytössä kunhan retkeilijät osaavat käyttäytyä eli pitävät paikat siistinä, eivät riko mitään eivätkä ylenmäärin käytä polttopuita. Jos tulee rikkomuksia, niin hän sanoi laittavansa saunarakennuksen kiinni." (MT 2012)
Entinen rajavartioasema. Rakentaminen aloitettu 1953. Rajavartioasema lakkautettiin 1991 jonka jälkeen rakennukset ovn olleet tyhjillään ja lukittuna saunaa lukuunottamatta. Inarilainen lehdessä ( 21.10.2009) on hyvä ja kattava Yrjö Teeriahon artikkeli Käyräjärven rajavartioasemasta. Rakennusten merkitä kaikissa kartoissa 1968 Yleiskarttakirjasta alkaen.
Kirjassa "Vätsäri erämaa järven takana" on kappale entisten rajamiesten valvontatupien nykykäytöstä. Lainaus kirjasta "Suovaselkään ja Käyräjärvelle, nykyisen erämaan eteläpuolelle, nousivat rajavartioasemat 1950-luvun alkupuolella. Valvontatupien ketju rakennettiin Suovaselästä pohjoiseen seuraavasti: Korppikurujärvi, Kantojärvi, Muotkavaara, Joutsenpesäjärvi, Piilola, Kapperijärvi, Surnuoaivi, Surnujärvi, Rajapää ja Routasenkuru. ... , Sekä Suovaselän että Käyräjärven rajavartioasemat lakkautettiin vuonna 1991, lähes neljänkymmenen vuoden käytön jälkeen. "
Rajavartoaseman rantasauna on avoinna kulkijoille. Siellä on takkatuvassa 2 nukkumapaikkaa.
Kantojärven tieltä tulee polku ja tiettävästi kelkkareitti jotka jatkuu Joutsenpesäjärvelle.

Päiväkirjamerkintöjä: