Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kuusikko oja

TUNTSA  MALTIO
KUUSIKKO OJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

116G

Edellinen

Seuraava

Tukkikämppä

Alkuperäinen paika Maltion luonnospuiston eteläpuolella. Pyhäjoen latvoilla Kotaseljän palaneen pirtin kohdalta noin 3,2km länsiluoteeseen Kuusikko-ojalta 200m länteen jängän reunassa.


Kuva kämpän nykyiseltä paikalta Savukosken opastustuvan vieressä.
"Yksi jälkipolville pelastetuista savottakämpistä on Kuusikko-ojan kämppä, joka purettiin vuonna 1990 ja siirrettiin ja rakennettiin uudelleen vuonna 1991 nykyiselle paikalleen Kemijoen rantaan Hotelli Ravintola Samperin Savotan ja Urho Kekkosen kansallispuiston luontokeskuksen naapuriin. Alunperin kämppä palveli metsätyömiehiä Pyhäjoen kairassa."

Kämpän purku ja siirto tapahtuivat yhteistyössä Museoviraston, Savukosken työvoimatoimiston ja Savukosken kunnan kesken. Pystytysvaiheessa rakennuttajana toimi Lapin piirirakennustoimisto.
Kuusikko-ojan kämpän kokonaispinta-ala on 134 m?, josta pirtin pinta-ala 76 m?. Kämppä on sähköistetty. Siihen kuuluu myös emännän huone, keittiö ja kuivaushuone. Lisäksi pihapiirissä on ulkohuussi ja venevaja.
Kämppä sopii hyvin esimerkiksi erilaisten kurssien ja virkistyspäivien viettopaikaksi. Siellä on myös helppo järjestää erilaisia juhlia kuten häätapahtumia ja pikkujouluja. Kämppä on tarkoitettu ainoastaan päiväkäyttöön.
Kämpän omistaa Savukosken kunta. (www.savukoski.fi)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Siirretty toisaalle


28.01.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7471400

3569790

Huom:

 LISÄKUVIA

Entistä Keminkylää. Savukosken kulttuuriympäristöohjelma:
”Kuusikko-ojan kämppä rakennettiin alun perin vuonna 1948 Kemi-yhtiön hakkuumiesten kämpäksi. Kämppä tunnettiin tuolloin Varvikko-Kaitavaaran kämppänä. Savotoiden päättymisen jälkeen kämppä oli tyhjillään kunnes se pelastettiin jälkipolville vaalimaan savottaperinnettä ja siirrettiin Samperin savotan yhteyteen Museoviraston, Savukosken kunnan ja työvoimatoimiston toimesta vuonna 1991.”

Koordinaatit kämpän alkuperäiselle paikalle.

Alkuperäisellä paikalla on havaittavissa vain saunan jäänteet.
Metsähallitus. Savukoski kaakkoisosa kulttuuriperintöinventointi 2011: (Alla lyhennelmä)
”Varvikko-Kaitavaara kämppä jäännös MH-tunnus: 139683
Kohteen kuvaus: Paikalla havaittiin yksi säilynyt rakennusjäännös, joka sijaitsee suoreunan tuntumassa. Se on kooltaan 4,5 x 4,5 metriä ja siitä on säilynyt 1 - 2 suurilta osin turpeen peittämää hirsikertaa. Säilynyt rakennusjäännös on kämpän sauna.”

Päiväkirjamerkintöjä: