Pääsivu Lapin kämpät Sarmitunturi Vuoksijärvi itäinen

SARMITUNTURI
VUOKSIJÄRVI ITÄINEN

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

006

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Vuoksijärven itärannalla Risupään lounaisrinteen alla. Noin 7.2km Raja-Joosepin tiestä pohjoiseen

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004

11.9.2007

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

n. 1945

7607480

3551210

Huom:

LISÄKUVIA

  

Topokartalla 1978 esiintyy kaksi mustaamatonta neliötä järven rannalla. Ei näy muilla kartoilla.
Paikalta löytyi rakennusryhmä.

Inarilainen lehti 5.4.2006: " Suonikylän koltista suurin osa asettui Pohjanmaan evakkoretkeltä palattuaan Luton ja Nangujärven kairaan ja alueen erämaajärvien rannoille. Erkki Fofanoff löysi pirtilleen ja Anastasia-vaimolleen sijan Vuoksijärven luoteiskulmasta. ...
Erkin tekemään pirttiin asettui asumaan myös hänen äitinsä. Järvelle kehkeytyi kohta kuin pieni kylä, sillä vastarannalle rakensivat pirttinsä Olli Fofanoff ja hänen sisarensa sekä Sergei Fofanoff. Nämä kolme rakennusta on maailma jo laahannut minkä minnekin, vain Erkki Fofanoffin pirtti on pitänyt sitkeästi pintansa.
"

Katso 007 Vuoksijärven tupa

Päiväkirjamerkintöjä:

25.6.2004
"...Tietä myöten järven itäreunaan ja pistäytyminen katsomaan mikä se kartan tupamerkintä oikein oli.
Tupa löytyi, tai ensin vissiin sauna tai ranta-uunin paikka. Sen vierestä matalan majan jäänteet. Sellainen 2x3m muutama hirsikerta. Varsinainen tupa 3-4x4-5 m oli seuraava. Siinä kuutisen hirsikertaa jäljellä, katto romahtanut. Oikein kunnon kämppä. Rakennusten kuvaileminen sanallisesti on aika vaikeaa ja turhaakin. Otin jokaisesta kuvan tai muutaman, niistä selviää paremmin minkälaisesta rakennelmasta oli kyse. Tuosta matkapäiväkirjasta jäi uupumaan se ensimmäinen rakennelma ennen "saunaa". Se oli kevyempi nurkkatolppien varaan rakennettu rakennelma, ei siis hirsinen. Vielä oli taaempana yhden kammin/kömmänän/aitan jäänteet ja sitten vielä läjä hirsiä joiden käyttötarkoitus jäi epäselväksi (wc ?).
Tekee aina pahaa kun näkee näitä hylättyjä asumuksia. Joku on joskus tosissaan, hiki hatussa rakentanut paikkaa kalaisalle järvelle ja nyt se saa lahota kenenkään välittämättä..."