Pääsivu Lapin kämpät Pöyrisjärvi Vuomajärvi kannas

PÖYRISJÄRVI
VUOMAJÄRVI KANNAS

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

021A

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Vuomajärvien välisen kannaksen puolivälissä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa


05.03.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7618040

3375880

Huom:

LISÄKUVIA 

Kämppä näkyy 1973 topokartassa ja edelleen (2015) MML:n karttapaikalla. 

Pohjois-Suomen autiomajat oppaassa vuodelta 1958 on kohde Vuomajärvi: "Pöyrisjjokeen laskevan Vuomajärven rannalla Mahkuvaara-nimisen vaaran pohjoispuolella talvikäyttöinen maja. Huonossa kunnossa. Takka. Majoitustilaa 5 henkilölle. Polttopuuta". 1958 opaskirja saattaa tarkoittaa tätä kohdetta.

Hetan Jussa mainitsee nettisivuillaa.  (http://www.hetan-jussa.fi) 1.5.2010 jotta Kirkkoherra Aatu Laitisen aloitteesta teetettiin autiotuvat Pöyrisjärveen, Vuomajärveen ja Ounasjoen rannalle Ällönmaahan. Näitä sanottiin kunnantuviksi. Ällönmaan tupa olisi palanut kymmeniä vuosia sitten. Pöyrisjärven tupa olisia hajoitettu sota-ajan jälkeen. Vuomajärven tupa olisi vielä pystyssä. Kirjoituksen perusteella päättelen jotta tupa olisi jostain 1900.luvun alkupuolelta.

Vanha hirsinen kunnan autiotupa olisi siis kunnostettu, saanut lautavuorauksen ja lukittu ?
Tuvan molemmissa päissä on ovi. Katon palahuopa on erilainen piippua vastapätä olevassa päädyssä joka muutenkin vakuttaisi laajennukselta, varastolta.
Piippu on muurattu luonnonkivistä mitä ei ole taidettu tehdä enään vuosikymmeniin. Paikalla käyneet eivät muista olisiko sisällä hirsiä näkyvissä ja vain ulkopinta sahatavaraa. Joten ei varmuutta olisiko tämä se vanha kunnantupa.

Entistä Enontekiötä (1995) kirjassa kuulemma maininta Vuontisjärven autiotuvasta: "Kunnan avoin autiotupa. Rakennettu 1900-luvun vaihteessa. Luhistunut ennen vuotta 1970." Vuomajärvi ei ole Vuontisjärvi joten tämä tieto on ilmeisesti eri kohteesta.

Läheisistä "Kammeista 21B ja 22 ei ollut havaintoa talvella 2010. Lumen alla olisi voinut jotain olla." (Lyde 2010)

Katso: 021B Vuomajärven kammi

Päiväkirjamerkintöjä: