Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Kurtojoki

MUOTKATUNTURIT
KURTOJOKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

025

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Jorba Gaisavarrin eteläpuolella Kurtojoen pohjoisrannalla. Koillisesta, Davit Saddevarrilta laskevan puron kohdalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2003

08.09.2008

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1971

7661230

3462870

Huom:

LISÄKUVIA 

Metsähallituksen huoltama hirsikämppä joka on peruskorjattu 2003. Makuupaikat kuudelle.
Autoilijan tiekartassa vuodelta 1965 (1:750 000) on nykyisen kämpän kohdilla merkintä autiotuvasta. Kirjassa "Autiotuvat" kerrotaan hirsisen metsähallituksen autiotuvan valmistuneen vasta 1971. Siis 6 vuotta myöhemmin. Onko kirjassa virhe vuosiluvussa vai onko paikalla ollut jo aikaisemmin joku rakennus?
Pohjois-Suomen retkelilykirja 1962 Sivu 163: "Kota sijaitsee noin 12 km Inarinjoesta itään olevan Jorba-Kaisvaaran eteläpuolella n. 300 m luoteeseen Kurtojoen uomasta kohti vaaran eteläistä ja matalinta lakea. Hyvässä kunnossa: Tilaa 4-6 henkilölle. Polttopuuta. Valm. v. 1958."
Eli paikalla on nähtävästi ollut kammi jonkin aikaa ennen hirsitupaa. Ei aivan siinä missä tupa nykyään on vaan siitä noin 400m koilliseen. Tämä selittäisi osaltaan sitä miksi hirsitupa oli pitkään, useilla kartoilla merkittynä huomattavasti liikaa ylävirran puolelle. Paikka olisi liki Autiotuvat kirjan antamia koordinaatteja.
Kurttojoen autiotupa näkyy 1983 GT-kartastani lähtien. Puuttuu yllättäen 1976 topokartasta.

Päiväkirjamerkintöjä:

17.6.2003 ". . . Kurtojoen tupaa koitin kiikarilla nähdä mutta vain laaksossa kuljeskelevan porolauman. Kovin on porot valkoisia, oisko talvikarva vielä vaihtamatta. Vasta viimeiseltä töppyrältä ennen Kurtojokea sain tuvan katon näkyviin. Siellä se on missä vinkkien mukaan sen oletinkin olevan. GT-kartassa virheellisesti noin 500m ylempänä.
Joki ylittyi yllättävän hyvin virtapaikan kivikossa saappaat jalassa (Myöhemmin kalastellessa huomasin ettei jokea niin vain ylitetä, eli tuuri oli ollut hyvään kohtaan osuessa). Laakson porot säntäili laukkaan minut nähdessään. Minä taas pelkäsin jonkun poroisännän pian ilmestyvän vihaisena kun sotken heidän porotokkansa ajon.
Kurtojoen tupa on siis rempattu kevättalvesta. Lattia, ikkunat, laverit, sisäkatto ym. Pöytä on vanha portaat uudet, kaminakin tuliterä, kaasukeitin vielä paketissa hyllyllä. Sisällä tuoreen puun ja lakan haju. Vain pari kulkijaa käynyt ennen minua, siis remontin jälkeen.
On tämä muutenkin hiljainen paikka. Vain muutamia kävijöitä kesäkautena. Riekonpyytäjiä myöhään syksyllä ja keväthankien hiihtäjiä. Samaan aikaan kun täällä elokuussa käy joku 2 viikon välein akäy Muotkan toisella laidalla Stuorran tuvalla 2 porukkaa päivässä.
Tupa on koivikossa 20m joesta. Maisemat Tâvve-Sâddehvarrille. Talon takana puuvaja täynnä keloja ja pihalla mukava nuotiopaikka ja kelosta pöytä penkkeineen.
Teinpä hieman puita ja pistin kaminaan tulet. (Puita ja kiehinen oli kyllä valmiina). Avasin poronlihatölkin ja söin mukavasti. Pieni iltalenkki jokea alavirtaan. Muuten sisällä vieraskirjaa lukien."