Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Jäkäläpään lentokenttä

LEMMENJOKI
JÄKÄLÄPÄÄN LENTOKENTTÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

053

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Jäkäläpään "lentokentän" länsilaidalla. Morgamojan kultalasta 4,8km pohjoiseen. 480m korkeuskäyrän kohdalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huonossa kunnossa

1997

21.10.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7625890

3449560

Huom:


Kenttä on raivattu 1950-luvun alussa. Kämpän iästä en ole löytänyt tarkkaa mainintaa. 1968 yleiskarttakirjassa tuo tupa on nimetty autiotuvaksi.
Lainaus Seppo J. Partasen kirjasta “Kullan ja luonnon kutsu” vuodelta 1990. sivu 171. "... Kullankaivajat raivasivat kentän talkoilla siirina kultavuosina henkilö- ja tavarakuljetuksia varten. Kiitoratana on puolisen kilometriä pitkä tasainen tunturilaki, johon keltaisiksi maalatuilla kivillä on merkitty koneiden laskupaikka. Kentän laidassa on pieni kämppä, jossa on avoin ja lukittu huone, eteinen sekä erämaapuhelin. Kämpässä kerrotaan maahisten ja kummajaisten pitävän majaansa. Kaikki tuntureiden tuulet pääsevät esteettä nurkkiin puhaltamaan ja se tietenkin lisää kummitusmaisuutta."
"Kämppätietoa susille" monisteen (1970-luku) mukaan: "4. Lentokenttä. Jäkäläpäällä olevan lentokentän laidalla. Avoin hirsimökki,  Kaksi huonetta. Tilaa 4+4 h:lle, pöydät, rahit, kaminat. Hyväkuntoinen. Huom. Ei puuta, ei vettä lähimaillakaan!"

Päiväkirjamerkintöjä:

11.8.97 Maanantai 11. vaelluspäivä
"... Tauko ja ruoka pienessä mäntymetsässä ennen nousua Jäkäläpään rinteille. Tulipa Jäkäläpään lentokenttäkin nähtyä. "Lennonjohtotupa" tasaisen mäen laidalla ja kenttä merkattu valkoisilla levyillä tunturiin. Meinasin soittaa kotiin vaan en kuitenkaan viitsinyt. (autiomaan ainoa puhelin). Päätinpä mennä vilkaisemaan Morgamojan kultalaa..."