Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Alivuotso

LEMMENJOKI
ALLIVUOTSO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

083

Edellinen

Seuraava

Yksityiskämppä/
Autiotupa

Kittilä-Inaritien varrella noin 1,3km Kittilän kunnanrajalta pohjoiseen. Pienen lammen ja maantien välissä tien länsipuolella.



Pienen tienpätkän päässä on yksityinen kämppä. 

---------------------------
Läheisestä Mirhamintuvasata on tehty restaurointisuunnitelma:  4.12.2013 LIVADY OY (http://www.livady.fi/421/Mirhamintuvan_restaurointisuunnitelma.pdf)
Tuon suunnitelman laatiaja on etsinyt tietoja Mirhamintuvan historiasta johon myös Allivuotson tupa nivoutuu. Alla poimintoja.
- ”T. I. Itkonen (1891-1968) pani 1950-luvulla paperille muistelmiaan lapsuus- ja nuoruusvuosiltaan.” “Seuraavat pysäyspaikat olivat jo Ivalojoen pohjoispuolella: autiotupia olivat ränsistynyt Mirhamin pirtti, jonka paikalla on nyt Allivuotso, ja tunturiselänteillä Karvaselän tupa ja Uusitupa.”
- Itkonen mainitsee alaviitteessä, että ””Mirhamin pirtti” oli vielä 60 vuotta sitten jäljellä puoleksi luhistuneena. Sen lähelle on myöhemmin rakennettu Allivuotson autiotupa.”
- ”Inarin ja Kittilän kunnan rajamailla on tien länsipuolella kasa kiviä, jotka kertovat Allivuotson vanhasta käräjätuvasta. . .  Sittemmin vanha rakennus paloi, mutta paljon paremmin ei ole käynyt kaksi kilometriä pohjoisempana, tien vastakkaisella puolella sijainneelle Mirhamintuvalle. Mirhamintuvalla on sentään vanhoja hirsiä näkyvissä.” Raimo O. Kojo: Lapin retkeilyopas, 1967.

---------------------------
Näistä kirjoituksista on vaikea saada varmaa kuvaa siitä mitä ja milloin on ollut olemassa. Oma päätelmäni on että, Mirhamintupa olisi rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Sitemmin tupa olisi ollut jo ränsistynyt ja toimi vain autiotupana. Allivuotson tupa olisi rakennettu korvaamaan Mirhamintupa joskus vuosisadan vaihteen tietämillä. Allivuotso olisi kuitenkin palanut 1950-60-luvulla. Mirhamintuvan jäänteet on siirretty Siidaan 1967. Tämä siis Turhankävelijän tulkinta vuodelta 2015.
 

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa/
Raunio


20.09.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7579360

3454310

Huom:


Vuoden 1944 taloudellisessa kartassa nimenä "Allivuotso". 1950 yleiskarttakirjassa on merkintä "Alivuotson autiotuvasta". Vuoden 1965 autoilijan tiekarttakin tunteen "Alivuotson" nimeltä. Myöhemmissä kartoissa en ole huomannut merkintää autiotuvasta enkä Alivuotsosta. Noiden karttojen jälkeen on julkaistu kirjoituksia joissa paikka on nimeltä "Allivuotso". Ilmeisesti Allivuotso on oikeampi nimi.
Samoilla kohdilla on rakennus vuosien 1989 ja 1995 lemmenjoki karttojen jälkeen. Tuo rakennus on tien länsipuolella mutta rajattu Lemmenjoen kansallispuiston ulkopuolelle vaikka kansallispuiston raja muuten kulkee tietä pitkin. Vuoden 1973 topokartassa ei ole vanhepaa eikä uudempaa rakennusta.
Mitä ilmeisemmin "muinainen" Allivuotson autiotupa on ollut lammen eteläpään itälaidalla. Nykyinen lammen keskivaiheilla oleva rakennus on paljon uudempi eikä siis mikään avoin tupa. Koordinaatit suuntaa antavia.
"Kävin paikalla kaksi vuotta sitten ja maastosta löytyi hyvin selvä kämpänpohja. Länsipuolella lammen rannalla on Tielaitoksen tukikohta, joka myöhemmin on siirtynyt Inarin seurakunnalle." (O.O. 2012)

Rakennuspaikan eteläpuolelta, vajaan 1km päästä alkaa  Piippuhaaran latvapurot. Piippuhaara laskee Porttipahdan altaaseen ja sitä kautta etelään. Samoilta jängiltä alkaa myös puro joka laskee rakennuspaikan lampeen ja sitä kautta pohjoiseen Ivalojokeen. Ollaan siis täysin vedenjakajalla ja mahdollisen veneenvetoreitin varrella. Tätä kautta on varmaan kuljettu jo kauan. Ei siis ihme jos täällä on ollut autiotupa ennen maantietä.

Päiväkirjamerkintöjä: