Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Karunaslaavu

KOILLISKAIRA
KARUNASLAAVU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

040

Edellinen

Seuraava

Kammi

Suomujoen länsipuolella Lankojärvestä pohjoiseen on Karunaslaavu niminen vaara. Kämppä on Lankojärven pohjoispäässä Suomujoen rantamilla.

Lankojärven kämppä (Karunaslaavu 040): Tiivistelmä aikalaiskuvauksesta vuodelta 1959.
Pyöreistä ja paksuista hirsistä salvottu korsu on peitetty hiekalla etuseinää lukuunottamatta. Kämppä on hyväkuntoinen vaikkakin vanha, Pieni, matala mutta kodikas. Korsun perällä oleva kivistä muurattu liesi, lämmittää hyvin talvellakin. Kalusteita ei korsussa ole mutta varusteisiin kuuluu saha ja lapio. Maisemia ja joen sekä järven kalisuutta kehutaan.
(”Karunaslaavu” nimeä ei käytetä. Lankojärven nimeä käytetää kuten 1958 Autiomaja oppaassa. Metsähallituksen Lankojärven tupa valmistui 1967. Olisiko tätä korsua ruvettu tuon jälkeen nimittämään viereisen tunturin mukaan joka on merkitty topokartassa 1965 Karunaslaavuksi).

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta


22.05.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7581450

3534170

Huom:     

LISÄKUVIA

Vuodelta 1955 olevassa kuvassa näkyy hirsinen korsu joka on peitetty hiekalla. Kasvillisuus ei ole vielä pienimmässäkään määrin vallannaut kattoa tai seinien vierustaa.

1958
Pohjois-Suomen autiomajat kirjanen kertoo seuraavaa: "168. Lankojärvi Suomujoessa olevan Lankojärvi-nimisen järvilompolon pohjoispäässä talvikäyttöinen korsurakenteinen hirsimaja. Heikossa kunnossa. Takka. Majoitustilaa 2-4 henkilölle. Polttopuuta."

Kullervo Kemppisen Lumikuru kirjassa (4. painos 1967) sivulla 90. on kerrottu kämpästä: "Järven pohjoispäässä sijaitsee Karunaslaavun kämppä, pienoinen matala pöksä, johon on kuljettava nöyrästi kontaten. Siihen mahtuu juuri ja juuri neljä miestä makuulle, mutta ahdasta on, elleivät asukkaat ole kärpässarjan väkeä. Kämpän takaseinässä on tulisija, joten siinä kyllä passaa yöpyä talvikelilläkin, mutta muuten on mukavuudet melko vähäiset."
Kemppisen "Eräretkeilystä" löytyy piirroskuva.

Kyseessä siis vanha, nyt jo melkein löytymättömiin kadonnut kämppä. Se on ollut pieni hirsinen maakellarin mallinen rakennelma. Sisämitoiltaan noin 2mx2,5m. Seinät pyöreistä paksuista hirsistä. Kämppä on ollut matala ja etuseinää lukuunottamatta hiekalla peitetty. Ovi on ollut vain luukku. Oletettavasti lattia on ollut ympäröivää maata alempana.

"Jäljellä ainoastaan sammaloitunut rakennussija, monttu ja kivikasa, joka toiminut piisinä(?). Hirsiä ei havaittavissa. Todennäköisesti retkeilijät aikoinaan polttaneet tulipaikalla." (Vänkä 2010)

Aholan Saariselkä oppaan mukaan rakennettu 1950-luvulla ja palanut 1965.

Ympäristöstä on myös löytynyt jäänteitä kivikautisesta tai varhaismetallikautisesta asutuksesta.  MH-tunnus: 163731

Päiväkirjamerkintöjä: