Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Apujoukkojenvaara porokämppä

KOILLISKAIRA
APUJOUKKOJENVAARA POROKÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

052

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Pälkkimäojaan Apujoukkojenvaaralta laskevan ojan molemmin puolin, noin 400m Pälkkimäojasta.


Apujoukkojenvaaran erotuspaikan vieressä oleva vanhempi porokämppä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2000, 2005, 2016

01.09.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7573260

3543730

Huom:

LISÄKUVIA

Lapin paliskunna lukittuja hirsirakennuksia. Luirojärvetä pohjoiseen kulkeva polku menee rakennusryhmän läpi. Tuvat on entisen poroaitauksen tuntumassa rinteellä, purovarren molemmin puolin.

Koilliskaira 1992 kartassa 3 rakennusta. Vuonna 2000 näin yhden hiukan vanhemman ja toisen aivan uuden. 2005 sama juttu kuin 2000 muistikuva vain kahdesta vaikka kävelin pihan kautta. Jokivarressa oli toki myös hirsisauna joka saattaa olla se kartan kolmas. MML:n karttapaikalle 2016 on merkitty vain kolme rakennusta. Paikalla oli kuitenkin kymmenkunta rakennusta joista pääosa oli lämmitettäviä (2016). Kyse on siis jo "porokylästä".

Vanhin porokämppä seisoo leca-harkkojen päällä joen pohjoispuolella. Rakennuksen hirsiosa on saamieni tietojen mukaan siirretty Kopsusjoelta, Orposen kentältä 1980-luvulla. Seinässä lukee "Lukittu Porokämppä" Olisiko tuo tulkittava nimeksi . Rakennuksessa on siis vanhempi hirsinen osa ja saman kokoinen lautapaneloitu laajennus. Uudempia rakennuksia on tämän lähettyvillä joen molemmin puolin. Lisäksi on joukko pienempiä piharakennuksia. 

Päiväkirjamerkintöjä:

1.10.2005 "... Päivän ensimmäinen etappi tuntuu menevän aina paljon nopeammin kuin myöhemmät. Olin siis yllättynyt kun saavuin sinne Apujoukkojenvaaran alla olevalle poroerotuspaikalle. Paikalla on vanhaa rima-aitta ja verkkoaitaa. Molemmat kylläkin heikossa kunnossa. Onkohan täällä enään mitään erotus hommeleita. Tuvat ainakin on ja hyväkuntoisilta näyttää. Vanha kämppä on hirsinen ja lautahuoneella jatkettu. Seinässä iso nimikylttiä muistuttava lauta jossa lukee "Lukittu Porokämppä". Pitäisikö tuo tulkita kämpän nimeksi, Heh. Puron rannassa on sauna. Pieni ja nätti hirsirakennus. ..."