Saihon historia. Kyltti rakennuksen seinällä .

Lapin Rajavartioston ensimmäinen partiomaja

Ennen talvisotaa, 1930-luvulla rajavartioasemien verkko oli harva. Sallan rajavartiokomppanian Martin vartion rajaosuus oli yli 100km. Se ulottui Korvatunturista Lintuselkään, joka on nykyisin Venäjän puolella. Martin vartiosta rajalle oli matkaa 80km, joten partiomatkoista tuli varsin pitkiä. Useimmiten rajaosuus tarkistettiin kahdessa osassa , mutta joskus kaksimiehinen partio joutui hoitamaan koko osuuden, jolloin partiomatka saattoi kestää yli kaksi viikkoa. Olosuhteet olivat ankarat varsinkin talvella. Kannettavana oli 35kg painoisen repun lisäksi kivääri. Lyhyen talvipäivän aikana matka suksipelillä edistyi hitaasti. Partiomajoja ei ollut, joten yöt vietettiin rakotulilla.

Vuonna 1938 aloitettiin koko komppanian alueen ensimmäisen partiomajan rakennustyöt Nuorttitunturin juuressa sijaitsevassa Saihovaarassa. Rakennuskomennuskunnan johtajana toimi jääkärivääpeli Adiel Lahti ja sen muodosti Martin vartio päällikkönsä johdolla. Rakennusmateriaalit kuljetettiin pääosin selässä. Ainoa kulkuyhteys kesäaikana oli jalkapatikan lisäksi Kemijoki, mutta vartion ainoa vene oli varattu Lapin rajavartioston komentajan, everstiluutnantti Oiva Willamon kuljettamiseen. Rakenteilla oleva maantie päättyi Hihnavaaran talolle, joka oli vielä 14km päässä Martilta. Muona, rakennusvälineet, tiilet sahat ja takkaraudat kantamuksiksi jaettuna painoivat 40kg mieheen ja kantomatkaa rakennuspaikalle oli 80km. Rankan, yhtäjaksoisen kantomatkan aikana oli nuoremmilta rajamiehiltä kunto loppua kesken.

Rakennushongat löytyivät kaikeksi onneksi pihapiiristä ja sisärakenteisiin tarvittavat lankut ja laudat sahattiin paikan päällä "Kinnaskosken sahalla" eli kahden miehen voimin lankkusahalla. Esikunnassa oli laadittu tarkat rakennuspiirustukset. Everstiluutnantti Willamo oli erityisesti teroittanut, että takan perustus on kaivettava 1,5 m syvyyteen ja vuorattava tiilillä. Parin päivän kuluttua rakennustöiden alkamisesta Willamo saapui venekyydillä paikalle. Tiedusteltuaan, miten hän voisi osallistua rakennustöihin, hänet pantiin kaivamaan takan perustusta kivikkoiseen maahan yhdessä nuoren rajamiehen kanssa. Parin päivän uurastuksen jälkeen kuoppa oli valmis, tosin viimeiset puoli metriä siitä oli rautakangen vahvuista reikää.

Teksti on lyhennelmä Sulo Lönnströmin artikkelista "Kun Lapin Rajavartiosto ensimmäisen partiomajan sai"

Savukosken kunnan aloitteesta Lapin Rajavartiosto lahjoitti partiokäytöstä poistetun Saihon kämpän Urho Kekkosen kansallispuistolle. Kämppä on siirretty ja pystytetty v. 2005-2006 autiotuvaksi Nuortin retkeilyreitille. Historiallinen kämppä on pyritty saamaan mahdollisimman tarkoin entiseen asuunsa Museoviraston ohjein.

  

Kämpän seinässä olevan historia kyltin teksti


kuva: tinder 2007


Sulje