Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Siktakurra

KÄSIVARSI
SIKTAKURRA / KAHPERUSKURU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

009

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Kahperusvaarojen itäpuolella Siktakurrasta laskevan puron varrella.

Kuvat ja kämpän koordinaatit Sepeteukselta samoin historiatieto. 18.9.2006

"Vähän historiaa Sigtakurussa sijaitsevasta kämpästä. Kämpän rakensi Asko Kaikusalon ( kuuluisa sopuli- ja myyrätutkija ) eno puuseppä Veini Laine Helsingistä. Hän rakensi levyelementit Helsingissä, ja kämppä kuljetettiin osina Kilpisjärvelle 50-luvun lopulla. Yrjö Metsälä (tunnettu kilpisjärveläinen eräopas ) yhdessä kymmenen Kilpisjärven hotellin naistyöntekijän kanssa siirsi huhtikuun hiitokeleillä kämpän osat Sigtakuruun ja he pystyttivät kämpän nykyiselle paikalleen, joka on noin puolimatkassa Haltille mentäessä. Siihen aikaan Käsivarren erämaa-alueella oli ainoastaan yksi kämppä vaeltajien käytössä Jogasjärven autiotupa ns. maahiskämppä. Tämäkin autiotupa oli sivussa reitiltä Kilpisjärveltä Haltille. Muutamaa vuotta myöhemmin alueelle rakennettiin Meekon autiotupa ja Saarijärven rajavartiolaitoksen partiomaja."


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1991 (Kiikarietäisyys)

19.12.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1950-luku

7681800

3271080

Huom:

LISÄKUVA


Siktakurra, Siktagurra, Sigtakuru kartasta ja kertojasta riippuen. Kämpän sijainti hiukan vaihtelee mutta 2003 Halti-Kilpisjärvi kartassa oleva sijainti on varmistettu. Kämppä on merkitty jo 1968 yleiskarttakirjaan. Ei näy enään MML:n karttapaikalla 2008 muuten kuin ilmakuvassa.
Heikki Roivaisen "Länsi-Lapin matkaopas", Otava 1957
"... Kahperuksen maja (tilaa noin 6 hengelle, priimuskeitin paikalla) ..."
1958 Pohjois-Suomen Autiomajat: "... kurun itäosassa kesäkäyttöinen karkalevymaja. Hyvässä kunnossa. Priimus. Majoitustilaa 5-8 henkilölle. ..."
1970 Pohjois-Suomen tunturi- ja autiotuvat. "... Tyydyttävässä kunnossa. ei lämmityslaitetta. Majoitustilaa 5-8 henkilölle..."

Pari vuotta sitten Haltin tuvan kunnostuksen yhteydessä oli MH:lla tarkoitus paluukuormassa tuoda Sigtakurun pahvikämppä pois maastosta.

Päiväkirjamerkintöjä:

22.7.1991 "Tasamaalla kulku tuntuikin jo hieman kivuttomammalta ja kun kaamea sääskiparvi pakotti kiirehtimään viimeiset kilometrit, Kahperuksen rinteiden ja siktakurran ohi, ei jalkakipuakaan juuri huomannut. Siktakurrassa on kuulemma ( Porin vanhaherra kertoi ) seudun ensimmäisiä autiotupia jota ei ole pidetty kunnossa ja taitaa olla aika rappeutunut. Näin sen kauempaa menomatkalla mutta luulin sitä lappalaisten asumukseksi."