Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Rautujärvi

HAMMASKAIRA
RAUTUJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

020

Edellinen

Seuraava

Päivätupa

Rautujärven pohjoislaidalla. Noin 7km Hammasjärven eteläkärjen itäpuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1999

11.09.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7618860

3502500

Huom:  

LISÄKUVIA

Mukava hirsinen pikkutupa (päivätupa). Tupa on juuri kunnostettu (2021). Lavereita ei ole, vain penkkejä ja pari pöytää. Kaipa noille seinänvieruspenkeille mahtuu hätätilassa pari henkeä yöksi, jos ei ole unissaa kovin pyörivää sorttia. Ja ainahan voi lattialla olla. Tuvassa on kamiina, ei kaasuliettä. Pihalle on rakennettu puuvaja ja mielestäni hiukan ylimitoitettu WC-rakennus. Pihalla on myös uusi tulipaikka.
Tupa on päiväretkeilijänkin tavoitettavissa idän puolelta metsäteiden varresta. Paikka on kalastajien suosiossa.
Kauniit maisemat. Rakennuksen merkintä 1968 topokartalla.
Kerrotaan jotta, nimismies Honka-Kalle rakensi kämpän ilmeisesti luvatta. Tupa on ollut olemassa ainakin 1960-luvun alussa.

Ulkoilukartta Lemmenjoki 1989 laittaa selkeän rakennusmerkinnän noin 300m rannasta tuvalta pohjoiseen. Ilmeisesti virhe tai  kivikosta kertova piste. Alueella on runsaast suuria kiviä. Mitään tuvan tapaista ei siellä näkynyt 1999 paikalla käydessäni.

Päiväkirjamerkintöjä:

23.8.1999 "Rautujärven autio-(päivä) tuvalla jalat hyytelönä päivän n.17km vaelluksen jälkeen. Viimeiset 2km tutusti raskaita ja pitkiä. ... No täällä tuvalla on tilaa kun kolme kalastajaakin läksivät heti kun tulivat ja näkivät minut. Enhän vielä ole ollut kuin 2 päivää metsässä? Taivaalta on häipyneet pilvet tyystin ja tuvan ikkunasta näkyy mukavasti Lompolapäät ja oikealta kurkkaamalla Paskaluottumat. Soppa on valmis siis syömään. Pitäisi hankkia sanelukone kun ei millään näin illalla enään muista niitä sutkautuksia mitä kävellessä tulee päähän."

24.8. tiistai "Hyvin nukutun yön jälkeen verkkaisesti kiinni aamutoimiin. Jalat jäykkinä selkää pakottaa. Hakkasin vielä halkoja aamupöpperön laittoa varten Ihmettelen niitä retkeilijöitä jotka välttelevät tupia. Nämä tuvat on erittäin mukavia ja käytännöllisiä. Kunhan ei ole paikalla muita. Päivä oli tuulinen ja aamutoimien aikaan taivas täyttyi pilvistä. Päätin jättää Paskaluottumat kipeiden jalkojen ja sateenuhan tarjoavien pilvien takia. Eipä siis kiirettä." ... En kuienkaan jättänyt.