Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kulvakkojoki

HAMMASKAIRA
KULVAKKOJOKI "Hongan kämppä"
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

077

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Hammastunturin pohjoislaidalla kulvakkojoen kaakkoisrannan päällä jokitörmällä. Poroaidan kirnun kohdilla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

(1990), 2004

23.02.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7615330

3494620

Huom:


Vanhassa topokartassa oleva autiotuvan merkintä sopii sijainniltaan tälle rauniolle. En millään muista mistä kohdin tulin Kulpakkojoen yli v.1990 Muistikuva on kuitenkin hieman erilaisesta paikasta kuin 2004. Katso 211 Kulvakkojoki palanut kämppä.
Harri Holman matkakertomusten mukaan tämä saattaisi olla hänen mainitsema “Vuorhavaaran kämppä” vaikka vierestä en palanutta kämpän jäännettä nähnytkään eikä kämppä olekkaan ylimpien mäntyjen tasalla. Hänen valokuvia omiini vertaamalla ei paikkaa voi varmuudella samaksi tunnistaa. Tuo Holman valokuvissa esiintynyt rakennus on nykyään tuon poroerotuspaikan kirnun keskellä. “Hongan kämppä” . Sinne se on siirretty ja samalla yhdellä hirsikerralla korotettu. Kävelin jokipenkan päällä tältä rauniolta noin 300m näkemättä muita jäänteitä.
Alue on yhä rakennustensa osalta minun päässäni suloisessa sekamelskassa.
“Hammastunturi ihmisten erämaa” kirjan mukaan täällä Vuorhavaaran erotusaitauksen ympärillä on ollut iso joukko rakennuksia: Katso
Vuorhavaaran erotuspaikka

Päiväkirjamerkintöjä:

10.9.2004 "Vaikka välillä meni vielä joku sadekuurokin ohi, päätin silti jatkaa eteenpäin. Mietin ensin Kulpakkojoenvartta. Sinne tullessa osuin yhteen tuparaunioon. Näyttäisi sopivan sijaintinsa puolesta siksi mikä näkyy vanhassa topokartassani. Joen toisella puolen hieman etäämmällä näkyi poroaidan pätkiä. Tupa loivan rinnepenkan päällä hieman jokivarresta. Noin 0,5km Hammastunturin rinteen juurelta. Tuvan koko näyttää olevan tuo vakio 4x4m. Alinta hirsikertaa jäljellä ja jonkun verran lattialautaa. Nurkassa kivikasaa sen verran että siinä on tainut olla takka. Pulloja ja rojua ympäristössä. Polut jo osin kadonneet. Ympäristössä ei rakennusjätteitä joten hirret on kuskattu muualle tai poltettu tehokkaasti. Vain jonkun verran pihanurmea. Joihinkin tupajäänteisiin muistan törmänneeni 1990 lähempänä jokea. Tämä ei vastaa 14v. vanhaa muistikuvaa.
Kävelin Hiukan ylävirtaan Kulpakkojokea löytämättä mieluisaa yöpaikkaa tai lisää raunioita. Kahlasin joen yli kun siinä löytyi sopiva kohta."