Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kulvakkojoki

HAMMASKAIRA
KULVAKKOJOKI "Hongan kämppä"
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

077

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Hammastunturin pohjoislaidalla kulvakkojoen kaakkoisrannan päällä jokitörmällä. Poroaidan kirnun kohdilla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

(1990), 2004

03.03.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7615330

3494620

Huom:


Vuoden 1968 topokartassa oleva autiotuvan merkintä sopii sijainniltaan tälle kämpän paikalle. En millään muista mistä kohdin tulin Kulpakkojoen yli v.1990. Muistikuva on kuitenkin hieman erilaisesta paikasta kuin 2004.

"Hammastunturi ihmisten erämaa" kirja mainitsee jotta poroerotusaidan kirnun keskelle siirretty kämppä olisin "Nimismiehen eli Hongan kämppä". Jos nimi pitää paikkansa niin tämä paikka olisi "Hongan kämppän" edellinen paikka.

Kämppätietoa Susille oppaassa mainittu (1970-luku): "Hammastunturi 1. Talvikäyttöinen hirsimaja. Tilaa lavereila 4-6h:lle. Pöytä, raheja. Hyvä takka. Tupa vetoinen. Ikkuna paikattu." Saman oppaan käsin piirrettyyn karttaan on merkitty "röttelö" tämän viereen alajuoksun puolelle. Katso 211

Harri Holman matkakertomusten ja kuvien mukaan tämä olisi hänen mainitsema “Vuorhavaaran kämppä”. Vaikka omalla käynnilläni en vierestä palanutta kämpän jäännettä nähnytkään eikä kämppä olekkaan ylimpien mäntyjen tasalla. Katso 211 Kulvakkojoki palanut kämppä.
Holman valokuvia omiini vertaamalla voi paikan tunnistaa samaksi missä kävin 2004. Tuo Holman valokuvissa esiintynyt rakennus on nykyään tuon poroerotuspaikan kirnun keskellä, senkin voi valokuvia vertaamalla havaita. Sinne se on siirretty ja samalla yhdellä hirsikerralla korotettu ja alin hirsikerta vaihdettu. Museoviraston sivuilta löytyvän kirjoituksen mukaan siirto on tapahtunut 1987. Katso 040 Paliskunnan kämppä "Hongan kämppä".

Museoviraston arkistoista poimittua. Kertomus Heikki Hönnisen, Teppo Korhosen ja Veijo Laineen virka-matkasta 4.-14.9.1988. www.kyppi.fi/to.aspx?id=117.6311
”Niemis-Kallen kämppä (no:4) siirretty pois. Jäljellä enää osa lattialaudan päistä. Paikalla pidetty tulta ja roskattu koko paikka.”
Kertomus jatkuu: ”Hammastunturin aita, jolle seuraavaksi saavuimme, on johdeaidoiltoa mahtava . . . Kirnun sisälle siirretty puolitoista vuotta sitten Hirvaan paliskunnan kämppä (no:6). Hyväkuntoinen, mm. alin hirsikerta siirron yhteydessä uusittu. Nurkassa Porin Matti -peltiuuni. Välikatto suora, tervahuovalla eristetty.”

Ristiriitaista tietoa omiin havaintoihini ja tulkintoihini nähden. Kertomuksen kämppä no:4 vastaa kuvaukseltaan paikkaa josta on kirnun keskelle siirretty kämppä. Vertailu oman käynnin ja kuvien sekä Harri Holman kuvien välillä. Kertomuksessa kuitenkin sanotaan kämpän no:6 siirretyn kirnun keskelle, ei kerrota mistä.

Alue on yhä rakennustensa osalta hiukan sekaisin. Kämppien nimetkin on erilaisia riippuen kirjallisesta lähteestä. Tällekin kämpälle on nyt tyrkyllä viisi nimeä: Nimismiehen kämppä, Hongan kämppä, Vuorhavaaran kämppä, Niemis-Kallen kämppä ja Hirvaan paliskunnan kämppä.
Hammastunturi ihmisten erämaa” kirjan mukaan täällä Vuorhavaaran erotusaitauksen ympärillä on ollut iso joukko rakennuksia: katso 039 Vuorhavaaran erotuspaikka.
Koordinaatit likiarvoja mutta hyvin lähellä.

Katso
Vuorhavaaran erotuspaikka 039

Päiväkirjamerkintöjä:

10.9.2004 "Vaikka välillä meni vielä joku sadekuurokin ohi, päätin silti jatkaa eteenpäin. Mietin ensin Kulpakkojoenvartta. Sinne tullessa osuin yhteen tuparaunioon. Näyttäisi sopivan sijaintinsa puolesta siksi mikä näkyy vanhassa topokartassani. Joen toisella puolen hieman etäämmällä näkyi poroaidan pätkiä. Tupa loivan rinnepenkan päällä hieman jokivarresta. Noin 0,5km Hammastunturin rinteen juurelta. Tuvan koko näyttää olevan tuo vakio 4x4m. Alinta hirsikertaa jäljellä ja jonkun verran lattialautaa. Nurkassa kivikasaa sen verran että siinä on tainut olla takka. Pulloja ja rojua ympäristössä. Polut jo osin kadonneet. Ympäristössä ei rakennusjätteitä joten hirret on kuskattu muualle tai poltettu tehokkaasti. Vain jonkun verran pihanurmea. Joihinkin tupajäänteisiin muistan törmänneeni 1990 lähempänä jokea. Tämä ei vastaa 14v. vanhaa muistikuvaa.
Kävelin Hiukan ylävirtaan Kulpakkojokea löytämättä mieluisaa yöpaikkaa tai lisää raunioita. Kahlasin joen yli kun siinä löytyi sopiva kohta."